Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzacniacz + kolumny kontra laptop i tv

kozi_ck 02 Mar 2016 17:49 861 8
Renex
    kozi_ck
    Level 9  
    Witam, noszę się z zamiarem spełnienia mojego mini_marzenia o zakupieniu sobie sprzętu audio. Obecnie używam starej (ponad 15 letniej wieży aiwa :D).
    Chodzi o sprzęt używany.
    Pomysł jest następujący, jakiś wzmacniacz, kolumny podłogowe i ew. jakiś cd player. Dodatkowo do tego laptop podłączony do wzmacniacza oraz telewizor (również, tak mi się wydaje) do wzmacniacza.

Chciałbym puszczać filmy z laptopa na tv i mieć "odsłuch" na kolumnach podłączonych do wzmacniacza, a wiadomo obraz na tv.
    Oprócz tego chciałbym mieć cd player i tam odtwarzacz swoje ulubione płyty, a dodatkowo puszczać muzykę z laptopa (nie mam napędu cd w lapku) na tymże sprzęcie audio.
    Ponieważ całość chciałbym zbudować na sprzęcie używanym nie chciałbym przekroczyć 2 tyś i myślę, że jest możliwe aby coś ciekawego złożyć.
    Najchętniej zmieściłbym się w 1500 zł bo tyle mam uskładane ;)
    Jeśli można coś tańszego zmontować, np. na jakimś starym pionieerku to będę wdzięczny za propozycję.

Słucham głównie rapu, dubstepu, oraz popu.
    TV ma optyka, model to: TX-L42ET60.
    Laptop nie posiada optyka, tylko złącze słuchawkowe. Dysponuję ew. zewnętrzną kartą muzyczną emu0404usb, ale wolałbym z niej nie korzystać, jeśli nie będzie to konieczne (a wyjście słuchawkowe na 2 chinche spełni swoje zadanie).

Pomieszczenie to pokój około 20m2.
    Z góry bardzo dziękuję za pomoc !
  • Renex
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    Klipsch F 2 i denon ma 720/710 Ae.

Z tym że to klasyczny wzmacniacz stereo bez wejść cyfrowych.
  • Renex
    kozi_ck
    Level 9  
    Jak więc podpiąć tv do niego ? 2xrca z obu stron ?
    intenso
    Level 39  
    Tv pod taki wzmacniacz możesz podpiąć na trzy sposoby.

Z wyjścia słuchawkowego kablem jack 2 x cinch, mało praktyczne ponieważ po podłączeniu takiego kabla znika głos z głośników w tv i gdy zechcesz oglądać sam tv trzeba kabel wyciągać z tv.

Z wyjścia optycznego z tym że trzeba kupić konwerter sygnał z optycznego na niskopoziomowy analogowy

Z wyjścia Scart w tv za pomocą przejściówki z tym że może być brak dźwięku z wejść hdmi, smarta.
    kozi_ck
    Level 9  
    W moim tv nie ma wyjścia słuchawkowego, ani nie ma scart.
    A może zmienić wzmacniacz na jakiś inny, który sprawdziłby się w moim przypadku? Zależy mi również na pilocie, abym mógł zdalnie sterować m.in głośnością.
  • Helpful post
    jac w-ch
    Level 19  
    Zamiast wzmacniacza może amplituner kina domowego z wejściem cyfrowym. Bez problemu wtedy podłączy się TV. Jeżeli laptop posiada bluetooth to dokupić odbiornik BT (z protokołem A2DP) z wyjściami cinch i podłączyć pod inne wejście w amplitunerze wtedy bez kabli dźwięk przesłany będzie z laptopa do amplitunera gdyby chciało się posłuchać tylko muzyki.
    kozi_ck
    Level 9  
    To może być dobry pomysł. A jakie modele używane (lub nowe) polecacie?
    I czy może to być amplituner stereo, czy musi być do kina domowego 5.1 ? ma to jakieś znaczenie?
    intenso
    Level 39  
    jac w-ch wrote:
    Zamiast wzmacniacza może amplituner kina domowego z wejściem cyfrowym.

Zamiast wzmacniacza do stereo polecasz amplituner kina domowego ?
    Amplitunery kina domowego słabo wypadają w odsłuchu stereo.

kozi_ck wrote:
    To może być dobry pomysł. A jakie modele używane (lub nowe) polecacie?
    I czy może to być amplituner stereo, czy musi być do kina domowego 5.1 ? ma to jakieś znaczenie?

To na pewno nie jest dobry pomysł.
    Tak ma to znaczenie, Taki Onkyo TX 8020 posiada to czego Ci potrzeba.
  • Helpful post
    k52
    Level 32  
    Amplituner kinowy to kiepski pomysł, często nowe modele amplitunerów kinowych kosztujących między 2-3,5 tys.to poziom poziom niedrogich wzmacniaczy. O tańszych kinówkach nie wspominam, bywa różnie. W kinie ujdzie, bo to sprzęt do efektów kinowych 5.1, ale męczyć się słuchając na tym muzyki to strata czasu.
    Często właściciele nawet droższych amplitunerów z wyjściem Pre-out mogą wspomagać się właśnie wzmacniaczem stereo który byłby w stanie dobrze napędzić frontowe kolumny w kinie. Amplitunery kinowe wygrywają wszechstronnością bo mają usb, optyki, radio internetowe, 4K, ale z jakością bywa kiepsko, a stare amplitunery kinowe tej wszechstronności i dodatków nie mają, więc tracą sens.

Radzę odpowiednio rozłożyć kaskę , podłogowe kolumny za około 700-800 zł typu Mission m74, Mission m34i, Jbl e 80, Dali 5005, Quadrale, plus w miarę świeży wzmacniacz za około 450-550 zł typu Denon pma 510, Yamaha as300, rs300, Pioneer sx20, lub jakaś starsza Yamaha ax500, Kenwood, Pioneer. Za 120zł kupujesz pod telewizor fajny Dac Fiio D3 taishan , puszczasz sygnał na wzmacniacz i nagłaśniasz filmy, gry z tv.
    Na płyty planowany odtwarzacz cd za 200zł , potem 2 kable rca np jakieś Prolinki 40zł, optyczny 10zł, głośnikowe 5-8 zł za metr, aby były z czystej miedzi.
    I gra za 1500-1600 ;)
    Jak dołożysz parę zł może trafią się lepsze kolumny, nowszy, lub lepszy wzmacniacz oczywiście używany nadal Denon 710, Yamaha 500, rs500, trafiają się poniżej 800zł.
    Poczytaj też o brzmieniu, bo każda firma gra inaczej.