Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia I - Brak wspomagania VAG

rudyy1990 02 Mar 2016 18:33 3750 13
  • #1
    rudyy1990
    Level 9  
    Witam.

    Posiadam następujący problem, podłączyłem zakupione urządzenie Vag Commander K+Can przeglądałem sobie funkcje za pomocą programu VWTool i nie ukrywam ze naciskając opcje, której teraz nie jestem w stanie sprecyzować, uruchomił się test obroty silnika zmniejszyły się, po chwili silnik zgasł i uruchomiły się światła awaryjne. Odłączyłem kabel wyłączyłem "awaryjne" i uruchomiłem ponownie silnik, no i wtedy spotkałem się z niemiła niespodzianką, czyli brakiem wspomagania. Sprawdziłem bezpieczniki wszystko ok, zacząłem szukać informacji na forum, znalazłem kilka tematów mniej więcej związanych z problem, ale nie ukrywam ze jestem mocno początkujący w temacie i nic podane tam informacje mi nie pomogły.

    Prosił bym kogoś kto zna się w temacie o jasne sprecyzowanie, jakiego programu potrzebuje by naprawić usterkę (mile widziany link) i instrukcje jak to ogarnąć.

    Pozdrawiam
  • #2
    grala1
    VAG group specialist
    Program nic nie da bo liczy się wiedza a nie narzędzia.
    Jakie błędy są w aucie?
    W jakim sterowniku grzebałeś?
  • #3
    rudyy1990
    Level 9  
    w VWTool -> Silnik -> jakiś test włączyłem ale nie wiem nawet którym przyciskiem
  • #5
    rudyy1990
    Level 9  
    nie ma żadnych błędów.
    Gdzies trafilem na temat ktory teraz mi uciekl ze ktos wszedl za pomocem slowa 44 i tam zczytal bledy i je skasowal i to pomoglo, ale nie do końca mogłem zrozumieć na czym to polega.
  • #6
    grala1
    VAG group specialist
    Pytałem o błędy jakie są zapisane w sterowniku silnika i we wspomaganiu.
    Napisałeś że nie ma żadnych.
    Piszesz że ktoś skasował błędy i to pomogło.
    Czyli nie odczytałeś błędów i nie napisałeś prawdy odpowiadając na moje pytanie.
    Adres 1 to sterownik silnika, adres 44 to właśnie wspomaganie.
    Skoro pali się lampka wspomagania to oznacza że są w nim zapisane błędy.
    Trzeba odczytać błędy z silnika i z pompy wspomagania.
    Skoro nawet to Cie przerasta to wyrzuć ten kabelek i udaj się warsztatu bo narobisz więcej szkód.
  • #7
    rudyy1990
    Level 9  
    Za pomocą tego VWTool, wchodzac w opcje silnik -> kody błędów "brak błedów".
    Opcja Wspomagania -> "Brak odpowiedzi z samochodou".
  • #8
    grala1
    VAG group specialist
    Skoro brak komunikacji ze wspomaganiem to możliwe że:
    - uszkodzona pompa
    - uszkodzona instalacja w aucie
    - kiepski sprzęt diagnostyczny - ale to auto ogarnia każdy kabelek po linii K.
  • #9
    rudyy1990
    Level 9  
    Miałem chwile wolnego czasu i popracowałem nad programem. Łącząc się ze "wskaźnikami" wygrzebałem coś takiego "1309- ----------Zatrzymanie pompy. Brak sygnału. Uszkodzony Sterownik J500" opis tego to już dopisany przez translator.
  • #10
    grala1
    VAG group specialist
    Coś mi się wydaje że pewnie zrobiłeś test w którym to sterownik zachowuje się tak jakby był wypadek - gasi silnik, odpala awaryjne i wyłącza wspomaganie.
    Skoro nie idzie się połączyć ze wspomaganiem to trzeba sprawdzić zasilania na pompie.
    Można też w module centralnej elektroniki sprawdzić czy jest komunikacja ze wspomaganiem.
    Może Twój sprzęt jest tak kiepski że nie może się połączyć ze wspomaganiem.
  • #11
    rudyy1990
    Level 9  
    Tak zgadza sie włączyłem test obroty spadły silnik zgasł i włączyły sie awaryjne, zgasiłem je przyciskiem na stodku deski rozdzielczej, odpaliłem ponownie auto.
  • #12
    Kołas
    Level 12  
    Wydaje mi się ze wystarczy wykasować błędy interfejsem który to w miarę ogarnie. Podejrzewam ze sterownik airbag zarejestrował błąd który automatycznie wyłącza wspomaganie.
  • #13
    kocio07
    Level 10  
    Kołas wrote:
    Podejrzewam ze sterownik airbag zarejestrował błąd który automatycznie wyłącza wspomaganie.

    ale kolega napisał, że swieci tylko kontrolka wspomagania a nie poduchy. Gdyby w sterowniku poduszki zapisały się błędy to zapewne kontrolka by to zasygnalizowała
  • #14
    Darek turbina
    Level 1  
    mialem tensam problem w polo 2002 1.2
    trzeba podpic vag,wejsc w opcje komfortu,powinny byc trzy bledy,trzeba je wykasowac,wspomaganie powinno pracowac