Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5412 - potrzebna wskazówka do naprawy.

dogx18 03 Mar 2016 06:14 1686 30
  • #1 03 Mar 2016 06:14
    dogx18
    Poziom 6  

    Witam,
    Naprawiam Radmora 5412. Dodam że sprzęt dotarł do mnie w opłakanym stanie, widać było dużo ingerencji w jego wnętrznościach, niektóre elementy jak np. tranzystory końcowe i ich bezpieczniki były popalone.

    Na początku zdemontowałem tranzystory końcowe i płytki sterujące i tak postawiłem na nogi zasilacz oraz przedwzmacniacz. Teraz chcę uruchomić końcówkę mocy i mam pytanie z tym związane.
    Czy można zamontować tranzystory i płytki sterujące najpierw w jednym kanale i zrobić test czy działa. Czy nic nie uszkodzę? Proszę forumowiczów o podpowiedzi.

    Pozdrawiam
    Dogx18

    0 29
  • #2 03 Mar 2016 08:25
    gerdowski
    Poziom 22  

    Wręcz jest to wskazane, chociażby na koszty elementów i robociznę. Przy uruchamianiu wstawiaj w szereg na pierwotnym żarówkę zamiast bezpiecznika (min. 60W).

    0
  • #3 03 Mar 2016 08:52
    dogx18
    Poziom 6  

    Dzięki za odpowiedź.
    Zrobiłem test w prawym kanale. Zamontowałem tranzystory, bezpieczniki, płytkę sterującą. Ustawiłem prąd spoczynkowy, zostawiłem włączonego wzmaka do zagrzania, jeszcze raz wyregulowałem prąd spoczynkowy (napięcie na każdym rezystorze mocy ok. 30mV). Sprawdziłem napięcia zasilania - OK. Podłączyłem słuchawki - OK. Podłączyłem kolumnę i przy większej głośności (na wskaźniku ok. 3W-10W) spaliłem końcówki mocy.

    1
  • #4 03 Mar 2016 09:24
    gerdowski
    Poziom 22  

    Jeżeli się nie mylę to na dwóch rezystorach emiterowych spadek napięcia powinien być 30 mV a nie na jednym.

    0
  • #5 03 Mar 2016 09:35
    dogx18
    Poziom 6  

    Prąd spoczynkowy ma wynosić 50mA, pojedynczy rezystor ma rezystancję 0,68ohm.
    Obliczyłem z prawa OHMA.
    U=I*R=50mA*0,68ohm=0,05A*0,68ohm=0,034V=34mV.
    Ew. wepnę się amperomierzem zamiast bezpiecznika i sprawdzę.

    0
  • #6 03 Mar 2016 09:48
    gerdowski
    Poziom 22  

    Ok, myliłem się, dobrze ustawiłeś. To co przychodzi mi do głowy to tranzystory podróby, uszkodzony element w stabilizacji prądu spoczynkowego, peerek do regulacji prądu z racji wieku nie kontaktuje.

    0
  • #7 03 Mar 2016 10:02
    dogx18
    Poziom 6  

    OK, dziś będę musiał jeszcze raz wszystko bardzo dokładnie posprawdzać i zrobić próbę.

    0
  • #8 03 Mar 2016 13:46
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Rozbij te uszkodzone tranzystory i sprawdź jakie wymiary ma struktura. Częstym powodem palenia tranzystorów końcowych jest właśnie to, że struktury mają o rozmiarach 1,5mm x 1,5mm. Takie tranzystory nie mogą wytrzymać normalnej pracy we wzmacniaczu chociaż napis na obudowie wskazuje że są to tranzystory mocy.

    0
  • #9 03 Mar 2016 16:07
    dogx18
    Poziom 6  

    Rozbiłem, struktura która łączy się ze środkowa nóżką jest złota i praktycznie tak duża jak obudowa krzemowa. Natomiast srebrna kwadratowa struktura na środku jest bardzo mała ok. 2mmx2mm. Czy może to świadczyć że tranzystory to podróbki.

    Dodam że rezystory mocy są brązowe. Czy może to wynikać od ich przegrzania. Sprawdzałem rezystancje i miernik pokazuje ok 0,7-0,8ohm. Powinny mieć 0,68ohm więc się zgadza.

    0
  • #10 03 Mar 2016 16:38
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    dogx18 napisał:
    struktura na środku jest bardzo mała ok. 2mmx2mm. Czy może to świadczyć że tranzystory to podróbki.

    Tak, to tranzystory które tylko udają tranzystory mocy.

    0
  • #11 03 Mar 2016 17:41
    dogx18
    Poziom 6  

    Wszystkie el. elektroniczne kupuje w sklepie elektronicznym, tam też mają serwis. Aż się nie chce wierzyć że dziś nawet tranzystory podrabiają które kosztują w sklepie 4zł/szt a na portalu aukcyjnym 1,40zł. Czy ktoś ma jakieś sprawdzone źródła gdzie można zakupić oryginalny tranzystor.

    0
  • #13 03 Mar 2016 19:49
    chudy_b
    Poziom 19  

    Prąd 50mA to o ile dobrze pamiętam prąd płynący przez bezpiecznik. Czyli oprócz prądu spoczynkowego dodatkowo cale zasilanie końcówki. Ja ustawiałem 20mV na pojedynczym rezystorze emiterowym.
    Co do tranzystorów, to mi udało się ten wzmacniacz skutecznie uruchomić dopiero po zastosowaniu tranzystorów TIP 142/147 kupionych w pewnym źródle.

    0
  • #14 03 Mar 2016 19:56
    mdm150
    Poziom 26  

    Ja w swoim swoim zastosowałem parę komplementarną BDW93C/BDW94C, jak dobrze pamiętam. Było to szmat czas temu... .

    0
  • #15 03 Mar 2016 19:59
    chudy_b
    Poziom 19  

    mdm150 napisał:
    BDW93C/BDW94C


    Próbowałem. Mimo, ze kupowałem w TME to paliły się jeden za drugim.

    0
  • #16 03 Mar 2016 21:36
    gerdowski
    Poziom 22  

    A ja dalej swoje, wymień potencjometry do ustawiania prądu. W wielu moich starych sprzętach Unitry to one sprawiały problem. Koszt niewielki a może zdziałać cuda. :-)

    0
  • #17 03 Mar 2016 21:42
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    gerdowski napisał:
    Koszt niewielki a może zdziałać cuda. :-)

    Przy tranzystorach o strukturach 2x2mm Twoim zdaniem potencjometr zdziała cuda?
    Na czym miałyby te cuda polegać?

    0
  • #18 03 Mar 2016 22:14
    gerdowski
    Poziom 22  

    Stare "podkówki" najczęściej nie kontaktowały na nitach, ścieżka oporowa ze starości się wykruszała, nie przewodziła itp., nie ma to nic wspólnego z jakością tranzystorów mocy a ze stabilizacją układu prądu spoczynkowego (jeden z elementów) i możliwością płynnej regulacji tegoż prądu. Co do tranzystorów standardowe tranzystory mają 100W 8A a TIP ma chyba 125W i 10A wiec są trochę mocniejsze, ale muszą być z pewnego źródła. Ogólnie w tych radmorkach jest problem z dokładnym ustawienie prądu.

    0
  • #19 03 Mar 2016 22:40
    chudy_b
    Poziom 19  

    Ja miałem przypadek wlutowania w tym miejscu podkówki o kilkakrotnie większej wartości. Nie wiem czy tak było fabrycznie, czy ktoś to zrobił później. Teoretycznie tak może być, ale regulacja to była jak jazda na rollercosterze.

    0
  • #20 04 Mar 2016 08:16
    dogx18
    Poziom 6  

    Podkówki sprawdziłem i sa OK (profilaktycznie wymienię z racji na wiek). Wczoraj przyjechały do mnie tranzystory BD firmy ST.
    Zamontowałem w obu kanałach i odpaliłem. Wzmacniacz gra, ale na razie nie zwiększałem głośności za bardzo.

    Zmierzyłem napięcia, mierzone na zagrzanym sprzęcie.

    Napięcia zasilanie na W501 prawie idealne tzn.
    pin3 +18,08V,
    pin4 +42,02V,
    pin5 +28,13V, (tu troszkę zawyżone powinno być +26V)
    pin6 ~22,3V,
    pin7 ~22,6V,

    Prąd spoczynkowy (mierzone napięcia na rezystorach mocy)
    lewy kanał 22,1mV,
    prawy kanał 23,5mV,

    Napięcia na tranzystorach mocy
    lewy kanał (dla prawego praktycznie identycznie)
    kolektor BD650 -38,45V (powinno być -36V)
    kolektor BD649 +39,31V (powinno być +36V)
    baza BD650 -1,3V (powinno być -1,15V)
    baza BD649 +638mV (powinno być +1,15V, to mnie martwi najbardziej)

    Dziś rano sprawdzałem napięcia dla kolektorów i okazało się że są o ok. 1V większe, natomiast napięcia baz i prądy spoczynkowe bez większych zmian.
    kolektor BD650 -39,25V (powinno być -36V)
    kolektor BD649 +40,30V (powinno być +36V)

    Być może siec nie jest tak obciążona jak wczoraj o godz. 20 wtedy kiedy robiłem pomiary i napięcie sieciowe jest troszkę większe.

    Dodam że płytki sterujące posiadam w wersji z jednym tranzystorem BD140.
    Są w nich również powymieniane tranzystory na zamienniki BC547, 550 (nie pamiętam dokładnie) oraz diody BAP811 na dwie diody połączone szeregowo 1n4148.

    0
  • #21 04 Mar 2016 09:01
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    dogx18 napisał:
    baza BD650 -1,3V (powinno być -1,15V)
    baza BD649 +638mV (powinno być +1,15V, to mnie martwi najbardziej)

    Jakie jest dokładnie napięcie stałe na wyjściu względem masy bez obciążenia (głośnika)?

    0
  • #22 04 Mar 2016 09:38
    dogx18
    Poziom 6  

    Sprawdzę jak wrócę do domu ok .15

    0
  • Pomocny post
    #23 04 Mar 2016 09:43
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Jeśli będzie bliskie zera, to to napięcie 638mV na bazie BD649 wskazuje, że ten tranzystor nie jest darlingtonem tylko zwykłym tranzystorem

    0
  • #24 04 Mar 2016 09:47
    dogx18
    Poziom 6  

    Znaczy podróba ?? Może któryś jest wadliwy.
    Wyjmę blok sterujący i bezpieczniki w lewym i sprawdzę napięcia w prawym kanale i odwrotnie.

    0
  • Pomocny post
    #25 04 Mar 2016 09:52
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Nie wiem, może błędne oznaczenie.

    0
  • #26 04 Mar 2016 11:17
    dogx18
    Poziom 6  

    Sprawdziłem tranzystory z wczorajszej dostawy.
    BD649 nie maja przewodzenia miedzy kolektorem a emiterem co wskazywało by na to że nie mają wpiętej dodatkowej diody.
    BD650 mają przewodzenie między kolektorem a emiterem.
    Zadzwoniłem do sklepu, Pan sprawdził i potwierdził że faktycznie coś jest nie tak.
    Ma zgłosić sprawę do dostawcy. Ma mi przysłać w zamian zamiennik TIP122.

    0
  • #27 04 Mar 2016 17:52
    dogx18
    Poziom 6  

    Sprawdziłem napięcia na wyjściach głośnikowych.
    Lewy kanał:
    +6,6mV wzrosło w kilkanaście sekund do +9,2mV,
    Prawy kanał:
    +3,29mV

    gdy sprawdzałem drugi raz pomiary różniły się o +- kilka mV.

    0
  • #28 04 Mar 2016 20:09
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    Ok, to co napisałem we wpisie nr.23 pozostaje w mocy.

    0
  • #29 04 Mar 2016 22:01
    dogx18
    Poziom 6  

    Zdobyłem używany sprawny Darlington BD649.
    Podmieniłem i teraz napięcie z ok. 638mV wzrosło do +1,020V.

    0
  • Pomocny post
    #30 05 Mar 2016 05:51
    SlawekKedra
    Poziom 40  

    No to ok, teraz go wyreguluj i powinien działać

    0
  Szukaj w 5mln produktów