Witam, otóż potrzebuję pomocy kogoś doświadczonego. Wczoraj jadąc do pracy pokonywałem szybciej ronda (tak, troszkę zaspałem) i w momencie odbijania z lewa na prawą, mimo dość głośno grającego radia usłyszałem, a może wyczułem, stuknięcie, tak jakby kamień wystrzelił spod opony. Ok, raz mogło się zdarzyć, ale drugie i trzecie rondo i ten sam objaw, więc wyjeżdżam na prostą, dookoła pusto, i energiczne ruchy kierownicą prawo-lewo, coś wali i to między nogami. Zajeżdżam na parking pod firmą, te same ruchy na postoju i nic,cisza spokój. Dzisiaj jadę, było trochę miejsca więc jeszcze raz lewo-prawo i stuka no stuka, ale to tak jakby mi miało zaraz coś wypaść, dość ostry zakręt w prawo, odbicie i kierownica się przycieła, dobrze że nie było zbyt dużego ruchu bo jeszcze byłby dzwonek.
Teraz proszę koledzy, podpowiedzcie mi co ją boli, bo strach jechać gdzieś dalej, a szykuje mi się taki wyjazd.
Osobiście odrzucam:
Zawieszenie-twarde jak skała,chociaż wciąż OEM to na prawdę nie wybita
Maglownicę-gdyby coś było z nią nie tak to objaw występowałby także na postoju,fakt jest zapocona na osłonach, ale płynu nie ubywa.
Podejrzewam:
Pompa wspomagania-coś mi ogólnie wyje z przodu silnika, na początku myślałem, że alternator, ale teraz bardziej optuję za pompą wspomagania
Krzyżak kolumny kierowniczej-nie wiem jak go sprawdzić nawet
Któryś z przewodów ciśnieniowych pompa-maglownica.
Podpowiedzcie jak to sprawdzić, na hydraulice siłowej nie bardzo się znam, ale dwóch lewych rąk też nie mam, więc powinienem sobie poradzić.
BTW w mojej miejscowości za używany magiel śpiewają 400pln (500 kosztuje regenerowany na alle), i 150 za pompę, bez żadnych gwarancji. Czy od passata b5 fl 1.9TDI będą pasowały te elementy? Mam możliwość wzięcia takich na "podmiankę".
Z góry dziękuję za pomoc
Teraz proszę koledzy, podpowiedzcie mi co ją boli, bo strach jechać gdzieś dalej, a szykuje mi się taki wyjazd.
Osobiście odrzucam:
Zawieszenie-twarde jak skała,chociaż wciąż OEM to na prawdę nie wybita
Maglownicę-gdyby coś było z nią nie tak to objaw występowałby także na postoju,fakt jest zapocona na osłonach, ale płynu nie ubywa.
Podejrzewam:
Pompa wspomagania-coś mi ogólnie wyje z przodu silnika, na początku myślałem, że alternator, ale teraz bardziej optuję za pompą wspomagania
Krzyżak kolumny kierowniczej-nie wiem jak go sprawdzić nawet
Któryś z przewodów ciśnieniowych pompa-maglownica.
Podpowiedzcie jak to sprawdzić, na hydraulice siłowej nie bardzo się znam, ale dwóch lewych rąk też nie mam, więc powinienem sobie poradzić.
BTW w mojej miejscowości za używany magiel śpiewają 400pln (500 kosztuje regenerowany na alle), i 150 za pompę, bez żadnych gwarancji. Czy od passata b5 fl 1.9TDI będą pasowały te elementy? Mam możliwość wzięcia takich na "podmiankę".
Z góry dziękuję za pomoc