Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[AMD] - Komputer zaczął wolno pracować.

xDetektor 03 Mar 2016 16:54 1257 14
  • #1
    xDetektor
    Level 7  
    Specyfikacje PC:
    MB: MSI 970 Gaming
    Procek: AMD X4 FX 4300 3.8GHz
    Karta graficzna: MSI Radeon R7 250X 2GB DDR5 128bit
    Zasilacz: Corsair VS550
    Chłodzenie: SilentiumPC Spartan
    RAM: 4GB GOODRAM 1600MHz ,2GB (NoName jakiś)
    Dysk: West 1TB
    Oprogramowanie: Windows 7

    Witam!
    Miesiąc temu zepsuła mi się karta graficzna i odesłałem ją do serwisu. Parę dni temu dotarła do mnie wymieniona. Komputera nie ruszałem, a po włożeniu karty jego użycie procesora przy używaniu przeglądarki wynosiło po 90%. Format nie pomógł. Sterowniki aktualne prosto od producenta. Pasta niedawno wymieniana. Kondensatory na MOBO w bardzo dobrym stanie. Wszystko po dokręcane. Co najlepsze kultura pracy komputera bardzo cicha jak zawsze a temperatury:
    CPU:8-21 stopni Celsjusza
    Grafika: 14-28 -||-
    MB: 29-32 -||-

    Nie wiem co się dzieje a czas gra na moją niekorzyść więc proszę was o rade.
  • #2
    mandrake13
    Level 27  
    Zasilanie karty graficznej podłączone?
    Edit. master-007
  • #3
    kiczen
    Level 10  
    próbowałeś różne sterowniki do karty graficznej??
  • #4
    xDetektor
    Level 7  
    Zrobiłem format i zainstalowałem te same sterowniki i problem pozostał ten sam.
    Proszę o podlinkowanie najnowszych sterowników(aktualnie nie jestem w stanie samemu tego zrobić).
  • #5
    aachi
    Level 24  
    Uruchom Task Manager (Ctrl+Shift+Esc) i sprawdź co tak intensywnie korzysta z procesora. Jeśli świeży system to pewnie Windows Update. Jakiś czas temu Microsoft wydał "poprawkę" która powoduje znaczne wycieki pamięci i zamulanie komputera na systemach starszych od Windows 10. Jak dwa miesiące temu sprawdzałem, to niestety Microsoft nie miał w planach naprawy tego błędu.
  • #6
    xDetektor
    Level 7  
    Żaden program nie pobiera więcej niż explorer a temperatury się nie zmieniły.
  • #7
    aachi
    Level 24  
    xDetektor wrote:
    ...Komputera nie ruszałem, a po włożeniu karty jego użycie procesora przy używaniu przeglądarki wynosiło po 90%. Format nie pomógł...
    xDetektor wrote:
    Żaden program nie pobiera więcej niż explorer a temperatury się nie zmieniły.

    Moze jeszcze raz określisz z czym masz problem, bo się pogubiłem.
    "Komputer zaczął wolniej pracować". Znaczy co? Gry Ci rwą? Programy mulą? Kursor myszy nie przesuwa się płynnie? W jakich sytuacjach wcześniej był szybszy?
  • #8
    xDetektor
    Level 7  
    Komputer ma bardzo zaniżone obliczenia na sekundę, przez co granie w jakiekolwiek gry nie ma tych samych osiągów. Powiedzmy wcześniej miałem 200FPS w CS:GO a aktualnie oscyluje przy 80 w porywach do 110. Problem jak najbardziej leży w sterownikach lub złym odczycie procesora. Przełożyłem procesor do komputera awaryjnego z tym samym socket'em i nawet Indeks klasyfikacyjny pokazywał Procesor>>Obliczenia na sekundę>>6.5 a aktualnie na tym komputerze mam Procesor>>Obliczenia na sekundę>>4,7.
  • #9
    aachi
    Level 24  
    Sterowniki do twojej karty dla systemu Windows 7 x64 Link

    Ściągnij CPU-Z i wklej tutaj obrazy z:
    - 1 zakładki "CPU"
    - 4 zakładki "Memory"
    - 6 zakładki "Graphic" przy wybranym "Perf Level 2" (tą gdzie Core Clock będzie najwyższy)

    Wklej obraz z "Menadżera Zadań" (Ctrl+Shift+Esc) z zakładki 2 "Procesy" przy sortowaniu CPU od najwyższego - oczywiście po kliknięciu by pokazywał procesy wszystkich użytkowników. Nie tylko chodzi o użycie procesora, ale na dole pokazuje też zajętość pamięci.
  • #11
    aachi
    Level 24  
    W Panelu Sterowania -> System i zabezpieczenia -> Opcje Zasilania zmień plan na "wysoka wydajność".

    Po zmianie planu na "wysoka wydajność" Pokaż co masz w zakładkach CPU-Z:
    - "Graphic" dla PerfLevel 2
    - "SPD" dla dwóch slotów w których pokazują się wartości.
    - "CPU"
    - "Memory"

    Następnie sprawdź, czy zmiana "planu zasilania" na wysoką wydajność nie poprawiła osiągów w grach.
  • #12
    adamadi33
    Level 43  
    xDetektor wrote:
    Przełożyłem procesor do komputera awaryjnego z tym samym socket'em i nawet Indeks klasyfikacyjny pokazywał Procesor>>Obliczenia na sekundę>>6.5 a aktualnie na tym komputerze mam Procesor>>Obliczenia na sekundę>>4,7.

    Wynika to z kontrolera pamięci RAM.
    Lepiej zainstalować dobre kości ram.
  • #13
    xDetektor
    Level 7  
    Wait.
    Czyli w grę może wchodzić zakup nowych kości RAM?
    Mam tylko Perf Level 1.
    [AMD] - Komputer zaczął wolno pracować.
    [AMD] - Komputer zaczął wolno pracować.
    [AMD] - Komputer zaczął wolno pracować.
    [AMD] - Komputer zaczął wolno pracować.
    [AMD] - Komputer zaczął wolno pracować.
  • #14
    aachi
    Level 24  
    Chyba zapomniałeś zmienić Opcje zasilania na "wysoką wydajność", albo wkleiłeś stary zrzut z zakładki CPU, bo procesor nadal działa na mnożniku x7, a domyślnie na wysokiej wydajności nie powinien zmniejszać taktowania.

    Jak dla mnie wszystko u Ciebie działa tak jak powinno. W twojej konfiguracji spadki w CS do 80 to nic nadzwyczajnego.
  • #15
    xDetektor
    Level 7  
    Dzisiaj zrobię to od nowa pokombinuje w sterownikach i BIOS'ie. Jak nic nie da to i tak dzięki za okazanie pomocy:)