Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
SEW Eurodrive
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej

sssTOMEKsss 04 Mar 2016 10:35 2856 32
  • #1 04 Mar 2016 10:35
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    Witam serdecznie wszystkich

    Wraz z ojcem i 2 majstrami, którzy to całe życie przepracowali w tej fabryce przy tych maszynach wzięliśmy się za remont tokarki produkcji famotowskiej tum35d z przyśpieszonym posuwem.

    Pierwsze postanowienie było takie, że remont będzie tylko osi, a więc łoże, supporty i konik ale jak to zwykle bywa po drodze wyszło kilka innych wianków i oprócz szlifowania itd. na stół poszło też wrzeciono, silnik a ja się wziąłem za szafkę elektryczną.

    Wcześniej nie działał hamulec wrzeciona co niezbyt pozytywnie wpływało na maszynę chociażby przy gwintowaniu gdy ojcec nagle zmieniał obroty wrzeciona z jednych na drugie ( występowało duże tąpnięcie itp.)

    ale przechodząc do tematu:
    tak jak napisałem szafkę elektryczną wziąłem do siebie do pokoju otwieram i widzę stare pamiętające czasy PRL-u styczniki, faski, wyłączniki silnikowe 2 transformatory z czego 1 nadawał się do przezwojenia, był spalony przez co nie działał hamulec, oddałem do przezwojenia odebrałem i problem z głowy

    mam zamiar wywalić wszystkie stare faski, styczniki i wyłączniki silnikowe i zastapić je nowymi stycznikami siemens sirius wraz z wyłącznikami silnikowymi

    tutaj schemat instalacji

    tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej

    tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej

    jak widać po schemacie cewki styczników są zasilane pod 230V, natomiast te styczniki które ja mam są pod 24V, pytanie jest takie:

    1. Czy ja mogę takie styczniki zastosować i je zasilić pod te 24V z transformatora? nie będzie zbyt mocno obciążony?

    2. Jakie zabezpieczenie dać na te cewki w takim przypadku?

    0 29
  • SEW Eurodrive
  • #2 04 Mar 2016 11:16
    jharlan
    Poziom 25  

    sssTOMEKsss napisał:
    1. Czy ja mogę takie styczniki zastosować i je zasilić pod te 24V z transformatora? nie będzie zbyt mocno obciążony?

    2. Jakie zabezpieczenie dać na te cewki w takim przypadku?

    Nie
    B2

    0
  • #3 04 Mar 2016 11:41
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    możesz trochę rozwinąć dlaczego nie moge zastosować tych styczników? oto tabelka która jest z boku na naklejce stycznika którego chciałem dać do załączania silnika głównego

    Ue (V) | 230 | 400 | 690 |
    P AC-3 (kW) | 2,2 | 4 | 5.5 |
    AC- 3 (A) | 9 | 9 | 6,7 |
    AC-15 (A) | 10 | 3 | 1 |


    o ile dobrze rozumiem(jeśli nie proszę mnie poprawić) musze patrzec na na zakres 400V i P AC-3 (kW) tam jest liczba 4 a więc ten stycznik można stosować do załączania silnika o max mocy 4KW czy tak? idą dalej tą drogą pasował by to silnika głównego M1 z schematu,

    dla pozostałego osprzętu (M2, M3 oraz jakieś tam przyciski) chciałem dać styczniki o takich parametrach

    Ue (V) | 230 | 400 | 690 |
    P AC-3 (kW) | 1,5 | 3 | 4 |
    AC- 3 (A) | 7 | 7 | 4,9 |
    AC-15 (A) | 10 | 3 | 1 |

    dodatkowo na wszystkich stycznikach chce zastosować tzw gasik przeciwzwarciowy

    dorzucam zdjęcia
    tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej

    0
  • #4 04 Mar 2016 12:01
    jharlan
    Poziom 25  

    Małe nie porozumienie :!:

    sssTOMEKsss napisał:
    Czy ja mogę takie styczniki zastosować i je zasilić pod te 24V z transformatora?

    TAK
    sssTOMEKsss napisał:
    nie będzie zbyt mocno obciążony?

    Nie będzie.
    sssTOMEKsss napisał:
    na naklejce stycznika którego chciałem dać do załączania silnika głównego

    Ue (V) | 230 | 400 | 690 |
    P AC-3 (kW) | 2,2 | 4 | 5.5 |
    AC- 3 (A) | 9 | 9 | 6,7 |
    AC-15 (A) | 10 | 3 | 1 |

    sssTOMEKsss napisał:
    dla pozostałego osprzętu (M2, M3 oraz jakieś tam przyciski) chciałem dać styczniki o takich parametrach

    Ue (V) | 230 | 400 | 690 |
    P AC-3 (kW) | 1,5 | 3 | 4 |
    AC- 3 (A) | 7 | 7 | 4,9 |
    AC-15 (A) | 10 | 3 | 1 |

    jest dobrze :!:
    sssTOMEKsss napisał:
    Jakie zabezpieczenie dać na te cewki w takim przypadku?


    eske B2

    0
  • SEW Eurodrive
  • #5 05 Mar 2016 15:18
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    okej dzisiaj trochę się wziąłem za tą szafkę. Stare styczniki i wyłączniki wywaliłem, powierciłem nowe otwory, przegiwntowałem, poucinałem na wymiar i pomontowałem szyny, zamontowałem styczniki i wyłączniki, brakuje mi jeszcze kilku fasek ale wkrótce dokupie
    .
    Dodatkowo dodałem to zewnętrzne zabezpiecznie 32A w środku szafy z racji iż na warsztacie mamy 3 tokarki, kilka szlifierek i chyba tam jest wrzucona większe zabezpiecznie

    tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej

    mam kilka pytań odnośnie tych schematów i transformatora,
    1. Jak zasilić transformator? Wg. schematu zasilanie idzie z 2 faz (1 i 2) jednak nie ma oznaczenia pod co to wpiąć na tym trafo? Oznaczenia na tych tranformatorach to
    T1: 0 220 380 0 24 30
    T2: 0 380 0 220 0 24 40
    napewno odpada 24 i 30 a więc pod które wejścia te fazy podpiąć?
    kolejna sprawa
    stara faska podwójna F4 na schemacie ma oznaczenie s162 K 3A, na jaką je zamienić? wolałbym żeby te trafa były zabezpieczone osobno, czy jak zabezpiecze je osobno eskami B 3A bedzie ok?
    i ostatnie trochę głupie pytanie, czy minus cewek na stycznikach ma iść pod tą samą listwe co PE? czy pod 0 któregos z transformatorów?

    0
  • Pomocny post
    #6 05 Mar 2016 18:51
    danielkk
    Poziom 31  

    Transformatory podpinasz pod zaciski 0 oraz 380 drugi analogicznie.
    Możesz je osobno zabezpieczyć bezpiecznikami 3A i będzie ok.
    Zacisk A2 cewki stycznika powinny być podpięte pod zacisk 0 transformatorów po stronie wtórnej.

    0
  • #7 05 Mar 2016 19:13
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Ja mam pytanie do autora , jaki rodzaj sieci zasilającej ma ten warsztat? Powinno to pisać w umowie dystrybucyjnej.

    0
  • #8 05 Mar 2016 19:42
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    Jeśli chodzi o to czy mamy prąd przemysłowy czy zwykły to mamy zwykły

    0
  • #9 05 Mar 2016 19:49
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    sssTOMEKsss napisał:
    Jeśli chodzi o to czy mamy prąd przemysłowy czy zwykły to mamy zwykły

    Nie, chodzi czy sieć zasilająca jest TN - C, TN- S lub TT .

    0
  • #10 05 Mar 2016 23:28
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    Z tego co wyczytałem to chodzi sposób uziemienia...

    Moge powiedzieć tyle że z gniazda wychodzą 4 przewody, a więc 3 fazy i jedno uziemienie, niestety nie wiem jakie jest to uziemienie czy robocze czy sieciowe, czy to ma jakis wpływ?

    0
  • #11 08 Mar 2016 22:30
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    Instalacja położona już na gotowo, dzisiaj pomalowałem skrzynkę podkładem jutro położę kolor i wrzucę do środka płytę z instalacją.

    Mam tylko jedne pytanie, chodzi mi o zabezpieczenie transformatorów, czym mogę zastapić tą faskę? mam zwykłą eske B3 jednak tu dochodzą jeszcze jakieś dodatkowe styki?

    tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej

    Troszkę zastanawia mnie to czy tu nie będzie się robić zwarcie, skoro jakby nie było są ze sobą połączone 2 fazy (U i V). Będę wdzięczny jak mi ktoś to rozjaśni.

    Poprawiłem tekst.
    Czy to tak trudno kolego użyć przycisku pisownia.
    Moderator ; Krzysztof Reszka

    0
  • #12 09 Mar 2016 01:23
    jharlan
    Poziom 25  

    danielkk napisał:
    Możesz je osobno zabezpieczyć bezpiecznikami 3A i będzie ok.

    Nie będzie.
    Ma być: Wyłącznik nadprądow 4A Charakterystyka K lub B
    2-biegunowy
    sssTOMEKsss napisał:
    czy mogę zastapić tą faskę? mam zwykłą eske B3

    NIE
    Ma być: Wyłącznik nadprądow 4A Charakterystyka K lub B
    2-biegunowy
    sssTOMEKsss napisał:
    tu dochodzą jeszcze jakieś dodatkowe styki

    NIC nie dochodzi :cry:
    To: Wyłącznik nadprądow 4A Charakterystyka K 2-biegunowy
    sssTOMEKsss napisał:
    zastanawia mnie to czy tu nie bedzie sie robić zwarcie,

    NIE :!:

    0
    Załączniki:
  • #13 09 Mar 2016 02:27
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 42  

    sssTOMEKsss napisał:
    minus cewek na stycznikach
    Tu jest prad przemienny, wiec ,,minusa" tu nie ma :D
    danielkk napisał:
    Transformatory podpinasz pod zaciski 0 oraz 380 drugi analogicznie.
    Tzn. gdzie w zasilaniu maszyny ? Czyli pomiędzy R i S albo R i T, prawda ?
    W maszynach o zasilaniu sterowania obniżonym napięciem, a nawet 220VAC, obecnie nie podłącza się strony wtórnej transformatora sieci sterującej maszyny pod punkt PE. Wszystkie połączenia -X1 w części 7 i 8 mogą i powinny być rozłączone. Możesz także usunąć rezystor równoległy do cewki elektrohamulca i w to miejsce zamontować warystor 50V. do ochrony diod przed przepięciami.
    I co to jest ta ,,faska" ? Długo myślałem i wpadłem na to, że pewnie jest to ,,Circuit Breaker", czyli wulgarnie mówiąc Samoczynny Wyłącznik Nadprądowy. (a tak niedawno Moderator Łukasz-O apelowal na Forum o NIE UŻYWANIE określeń ,,gwarowych" :cry:

    0
  • #14 09 Mar 2016 20:14
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    Chwileczkę, z tego co widzę w moim przypadku, trafo zmienia napięcie przemienne na napięcie stałe 24V dla oświetlenia i 220V dla cewek styczników (z racji zmiany styczników, w których cewki sa zasilane napięciem 24V, podpiąłem je tam gdzie oświetlenie) . O ile dobrze rozumiem po schemacie (jeśli nie proszę mnie poprawić) jeżeli pozbędę się połączenia 7 i 8 w X1 to jak będą działać cewki styczników skoro nie bedą miały 2 bieguna, bo owszem plus wychodzi na cewki ale już minusa brak bo nie będzie połączenia z PE ani N. Prąd po przetransformowaniu zachowuje się chyba tak jak w przypadku akumulatorów w autach , jest biegun dodatni + i ujemny - (masa) i przez to gdy np. damy plus na żarówkę s tykniemy z masą to wówczas świeci. Czy tak nie będzie i w tym przypadku?

    Polecam używać przycisku pisownia. Dalsze pisanie przez kolegę będzie od tego uzależnione.
    Poprawić proszę ten post używając przycisku zmień post.
    Moderator ; Krzysztof Reszka

    0
  • #15 09 Mar 2016 21:22
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 42  

    Drugi przewod zasilania stycznikow, wspólny podlaczasz pod punkt 0 transformatora po stronie 24VAC, a nie poprzez szynę PE i to cała filozofia.

    Dodano po 2 [minuty]:

    sssTOMEKsss napisał:
    trafo zmienia napięcie przemienne na napięcie stałe 24V
    Co za bzdura...sorry, napięcie stał w tej maszynie o wartości ok 30VDC masz po prostowniku mostkowym elektrohamulca i nigdzie więcej.

    0
  • #16 09 Mar 2016 21:42
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    sssTOMEKsss napisał:
    Chwileczkę, z tego co widzę w moim przypadku, trafo zmienia napięcie przemienne na napięcie stałe 24V dla oświetlenia i 220V dla cewek styczników (z racji zmiany styczników, w których cewki sa zasilane napięciem 24V, podpiąłem je tam gdzie oświetlenie) . O ile dobrze rozumiem po schemacie (jeśli nie proszę mnie poprawić) jeżeli pozbędę się połączenia 7 i 8 w X1 to jak będą działać cewki styczników skoro nie bedą miały 2 bieguna, bo owszem plus wychodzi na cewki ale już minusa brak bo nie będzie połączenia z PE ani N. Prąd po przetransformowaniu zachowuje się chyba tak jak w przypadku akumulatorów w autach , jest biegun dodatni + i ujemny - (masa) i przez to gdy np. damy plus na żarówkę s tykniemy z masą to wówczas świeci. Czy tak nie będzie i w tym przypadku?


    Co to za głupoty? Kabaret jakiś?

    0
  • #17 09 Mar 2016 21:58
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    Wygląda na to że całą moją prace szlak jasny trafi...
    Czy przypadkiem cewki styczników które zastosowałem (zdjęcia powyżej) nie powinny być zasilane napięciem od 17-30V DC? Chyba, że źle odczytuję informacje z naklejki na styczniku. Więc prądu stałego... ja podłączyłem je bezpośrednio z trafo a więc na prądzie przemiennym... AC :/
    Jeśli tak to co zrobić w tej sytuacji? Czy mogę jakoś to poprawić? Oczywiście nie rozbierając wszystkiego i bez zmieniania styczników. Dorzucić mostek gretza, puścić te 24V na mostek i z mostka dopiero na zasilanie cewek styczników?

    Jestem w kropce, gdyż pytałem wyżej czy mogę zastosować te styczniki otrzymałem odpowiedź że owszem mogę.

    Z góry przepraszam za odpowiedni brak wiedzy i doświadczenia

    0
  • #18 09 Mar 2016 22:22
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    sssTOMEKsss napisał:
    gdyż pytałem wyżej czy mogę zastosować te styczniki otrzymałem odpowiedź że owszem mogę.

    Oczywiście że możesz bo pytałeś o styczniki , tylko my nie wróżki i na jakie napięcie jest cewka nie wiemy. Zdjęcie twoje pokazywało stycznik a nie cewkę. My doradzając uważamy że masz wystarczającą wiedzę by wiedzieć że napięcie cewki musi byś te same co zasilania.

    0
  • #19 09 Mar 2016 22:49
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    Powtórzę:

    Czy przypadkiem styczniki a właściwie ich cewki które zastosowałem (zdjęcia powyżej) nie powinny być zasilane napięciem z zakresu od 17-30V DC? Chyba, że źle odczytuję informacje z naklejki na styczniku. (również widoczne na zdjęciu) Więc prądu stałego...? Ja natomiast podłączyłem je (cewki stycznika) bezpośrednio (wcześniej przez przyciski) z trafo a więc na prądzie 24V ale przemiennym... AC :/

    Chodzi mi po prostu o to czy te styczniki będą się załączać w momencie gdy np. wcisnę przycisk załączenia pompy chłodziwa. 24V AC pójdzie na cewkę stycznika i tyle...
    Ja również wróżbitą nie jestem i nie wiem na jaka cewka siedzi w tym styczniku... dlatego też zrobiłem zdjęcia z obu stron styczników, na których chyba są zawarte takie informacje jednakże nie wiem czy ja je dobrze rozczytuje. Dlatego również założyłem ten temat. Aby zapytać Was doświadczonych elektroników skorych do odpowiedzi młodemu niedoświadczonemu obywatelowi.

    0
  • #20 09 Mar 2016 22:55
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 42  

    sssTOMEKsss napisał:
    Ja również wróżbitą nie jestem i nie wiem na jaka cewka siedzi w tym styczniku.
    Napisane to jest na plastikowym wystepie przy zaciskach. Poza tym, jeżeli są to styczniki o cewkach zasilanych prądem stałym, a mogą (??) to sobie zainstaluj mostek Greatza po stronie wtórnej transformatora 24VAC. Żadnej tragedii tu nie ma i nic się nie skomplikowało ! Wydaje mi się tylko, że sprawa remontu tej maszyny trochę Cie przerasta. :cry:

    0
  • #21 09 Mar 2016 23:14
    retrofood
    Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci

    Krzysztof Kamienski napisał:
    Poza tym, jeżeli są to styczniki o cewkach zasilanych prądem stałym, a mogą (??) to sobie zainstaluj mostek Greatza po stronie wtórnej transformatora 24VAC. Żadnej tragedii tu nie ma i nic się nie skomplikowało !

    A mnie się to nie podoba. Może nie widzę dokładnie, ale próbowałem szukać i wychodzi na to, że jeden stycznik jest na 24VDC, drugi na 17-30 V DC... więc to mi wygląda na próbę podcierania d... szkłem. Jeśli przeprowadza się tak poważny remont, to daje się elementy nowe, odpowiadające dokumentacji, a nie, jak zwykle, mechanika do mikrona, zaś instalacji... nie widać, to można "oszczędzić"...

    Przecież na schematach masz wszystko. Ponumerowane, pokazane jak należy, a Ty co robisz? Masz czym ponumerować przewody abyś ich kiedyś nie szukał po całej skrzynce? Te styczniki to z odzysku? Rozbierałeś je? Na pewno środek odpowiada opisowi na zewnątrz? Przecież cewki można dokupić i wymienić.. jak wyglądają styki? Sprawdziłeś?
    Jeśli dajesz elementy używane i niepewne...

    0
  • #22 10 Mar 2016 01:11
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 42  

    @retrofood Mnie się też przestaje to coraz bardziej podobać ! Jeszcze jedna sprawa ku uwadze WSZYSTKICH KOLEGOW ! Zasilenie cewki stycznika 24VAC (!!) napięciem STAŁYM 24VDC skutkuje po kilkunastu minutach przegrzaniem i odkształceniem karkasu i zablokowaniem kotwicy - rdzenia w pozycji stycznika ZAŁACZONE!! pomimo zaniku napięcia sterowania. Miałem tutaj u siebie, kilka lat temu taki przypadek - w maszynie Polar - gilotynie do papieru (układy sterowania i kontroli ruchu noża 24VDC) ,,mądry inaczej" tutejszy ,,elektryk", właśnie zamienił przekaźnik 24VDC na wizualnie identyczny, ale 24VAC (!) Przegrzana cewka zablokowała kotwicę i efektem był niekontrolowany ruch noża i ucięcie dwóch (na szczęście tylko) palców operatora maszyny.

    0
  • #23 10 Mar 2016 13:59
    jharlan
    Poziom 25  

    sssTOMEKsss napisał:
    Dorzucić mostek gretza, puścić te 24V na mostek i z mostka dopiero na zasilanie cewek styczników?

    Dokładnie tak.
    tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej
    mostek-prostowniczy-mpg-03-230v

    0
  • #24 10 Mar 2016 15:15
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    Kolega da zdjęcie cewek tych styczników na nich jest napisanie napięcie zasilania .
    Od tego będzie zależało dalsze pisanie, bo zgadywać tu nie będziemy.

    0
  • #25 11 Mar 2016 15:27
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    retrofood napisał:

    A mnie się to nie podoba. Może nie widzę dokładnie, ale próbowałem szukać i wychodzi na to, że jeden stycznik jest na 24VDC, drugi na 17-30 V DC... więc to mi wygląda na próbę podcierania d... szkłem. Jeśli przeprowadza się tak poważny remont, to daje się elementy nowe, odpowiadające dokumentacji, a nie, jak zwykle, mechanika do mikrona, zaś instalacji... nie widać, to można "oszczędzić"...

    Przecież na schematach masz wszystko. Ponumerowane, pokazane jak należy, a Ty co robisz? Masz czym ponumerować przewody abyś ich kiedyś nie szukał po całej skrzynce? Te styczniki to z odzysku? Rozbierałeś je? Na pewno środek odpowiada opisowi na zewnątrz? Przecież cewki można dokupić i wymienić.. jak wyglądają styki? Sprawdziłeś?
    Jeśli dajesz elementy używane i niepewne...




    sssTOMEKsss napisał:

    zastapić je nowymi stycznikami siemens sirius wraz z wyłącznikami silnikowymi


    sssTOMEKsss napisał:

    oto tabelka która jest z boku na naklejce stycznika którego chciałem dać do załączania silnika głównego

    Ue (V) | 230 | 400 | 690 |
    P AC-3 (kW) | 2,2 | 4 | 5.5 |
    AC- 3 (A) | 9 | 9 | 6,7 |
    AC-15 (A) | 10 | 3 | 1
    dla pozostałego osprzętu (M2, M3 oraz jakieś tam przyciski) chciałem dać styczniki o takich parametrach

    Ue (V) | 230 | 400 | 690 |
    P AC-3 (kW) | 1,5 | 3 | 4 |
    AC- 3 (A) | 7 | 7 | 4,9 |
    AC-15 (A) | 10 | 3 | 1 | |


    Jak już PISAŁEM WCZEŚNIEJ są 2 rodzaje styczników, jedne są mocniejsze, pod silnik główny, drugie zaś słabsze, 2 różne modele i stąd pewnie te słabsze mają zakres zasilania cewek od 17 do 30V, a natomiast dla drugiego typu 24V

    jest to widoczne na zdjęciach które są w wcześniejszym poście (widać to wyraźnie). Prawdę powiedziawszy jestem zawiedziony iż tak wielkie forum z tak doświadczoną i ogromną grupą osób a żadna nie potrafiła rozpoznać tak poważnego błędu zwykłego szarego człowieka chcącego coś samemu się nauczyć. I nic tu nie potrzeba zgadywać wystarczyło spojrzeć na wcześniejsze zdjęcia.
    Widok styczników tym razem z przodu i mostka gretza który dzisiaj kupiłem za 8zł :O. Co prawda wolałbym go w takiej formie jak pokazał kolega wcześniej (wpinanego na szynę) ale niestety ledwo co udało mi się kupić taki jak widać
    tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej tokarka tum35 - wymiana instalacji elektrycznej

    0
  • #26 11 Mar 2016 20:22
    jharlan
    Poziom 25  

    sssTOMEKsss napisał:
    Prawdę powiedziawszy jestem zawiedziony iż tak wielkie forum z tak doświadczoną i ogromną grupą osób a żadna nie potrafiła rozpoznać tak poważnego błędu zwykłego szarego człowieka chcącego coś samemu się nauczyć. I nic tu nie potrzeba zgadywać wystarczyło spojrzeć na wcześniejsze zdjęcia.

    Sz. Kolego.
    Forum " elektroda.pl" to nie przyspieszony kurs: Elektro Maszyny i Urządzenia, dla zwykłego szarego człowieka :cry:
    Minimum wiedzy w danym temacie obowiązuje :!:
    Wysłałem raport:"Zaniża poziom"

    0
  • #27 11 Mar 2016 20:54
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 42  

    Ale do dziś nie potrafisz jednoznacznie napisać, czy są to styczniki o cewkach zasilanych prądem stałym czy przemiennym. Tylko ze 24 V albo 17-30 V. Bez sensu to wszystko.

    0
  • #28 11 Mar 2016 22:15
    Krzysztof Reszka
    Moderator Elektrotechnika

    sssTOMEKsss napisał:
    Prawdę powiedziawszy jestem zawiedziony iż tak wielkie forum z tak doświadczoną i ogromną grupą osób a żadna nie potrafiła rozpoznać tak poważnego błędu zwykłego szarego człowieka chcącego coś samemu się nauczyć. I nic tu nie potrzeba zgadywać wystarczyło spojrzeć na wcześniejsze zdjęcia.

    Głupstwa prawisz kolego już ci wcześniej kolega moderator pisał to co jest na etykiecie nie musi mieć nic wspólnego z tym co jest w cewce . Dlatego tu na forum koledzy są specjalistami bo to wiedzą, a kolega jest amatorem i musi się tego dowiedzieć.
    sssTOMEKsss napisał:
    Widok styczników tym razem z przodu

    I te zdjęcie jest jedynym które rozstrzyga ten spór.
    sssTOMEKsss napisał:
    Co prawda wolałbym go w takiej formie jak pokazał kolega wcześniej (wpinanego na szynę) ale niestety ledwo co udało mi się kupić taki jak widać

    Taki też może być.

    0
  • #29 12 Mar 2016 16:24
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 42  

    Za transformatorem T2 na wyjsciu z niego 24VAC instalujesz prostownik i podłączasz
    wszystko zgodnie ze schematem -obwody główne i sterowanie. Nie pomyl tylko czegokolwiek i także prawidłowo ! podłącz mostek prostowniczy. To chyba wszystko w tym wątku ?

    0
  • #30 13 Mar 2016 11:36
    sssTOMEKsss
    Poziom 9  

    W Piątek poszedłem z gotową skrzynką do tokarki, podłączyłem zasilanie, przewód włączników obrotów wrzeciona oraz posuwu przyśpieszonego. Załączam zasilanie i wraz z załączeniem zasilania eski F5 oraz F7 poszły w dół. W wczoraj po pracy się tym zająłem i okazało się iż te uziemienia po stronie wtórnej transformatora 7 i 8 na schemacie były tego przyczyną. Zrobiłem tak jak pisał wcześniej kolega. Pozbyłem się tych 2 przewodów.
    Trochę namęczyłem się z podłączeniem z kablami od załączania obrotów ale w końcu się udało. Niestety nie działa hamulec wrzeciona. Dzisiaj będę szukał przyczyny. Jednak chciałbym aby ktoś poradził mi czym mogę zastąpić elementy V1 oraz R1? V1 to pewnie zwykły mostek prostowniczy gretza? Jeśli tak to o jakich parametrach? Wcześniej ktoś pisał że zamiast R1 może być warystor 50V. Czy podłączenie w takim układzie (mostek gretza, warystor 50V) pozostanie tak jak na schemacie?

    A może ktoś poradzi jeszcze coś innego? Wolałbym dołożyć kilka czy nawet kilkanaście złotych i kupić coś co wytrzyma jak najdłużej.

    Mostek podłączyłem za eską F7, chyba nie robi to różnicy?

    0