Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dźwięk w TV podłączany przez PC

Ganemi 04 Mar 2016 21:36 477 6
  • #1 04 Mar 2016 21:36
    Ganemi
    Poziom 6  

    Witam,

    Sprawa dotyczy podłączenia głośników pod TV. Nie chodzi mi jednak o bezpośrednie ich wpinanie między sobą, a podpięcie ich przez komputer czyli...

    Głośnki <----------> Karta dźwiękowa PC <----------> TV

    Robiłem już takie połączenie wcześniej i wszystko działało, jednak po formacie systemu przestało. Zakładam, że to problem po stronie softu. Jakaś wyłączona opcja najpewniej.

    Posiadam dwie karty dźwiękowe:
    Zintegrowana Realtek HD Audio
    Creative Audigy SE

    W załącznikach dołączam prosty schemat, screen z Urządzeń odtwarzania i nagrywania, oraz Mendżera Realtek

    0 6
  • Sklep HeluKabel
  • #2 04 Mar 2016 22:21
    alojzy7719
    Poziom 35  

    Jeżeli głośniki i TV są podłączone do Creative-a, to trzeba wyjście oraz wejście liniowe ustawić jako domyślne. Czy zainstalowałeś sterowniki do Creative-a (m.in. mikser karty)?

    Dźwięk w TV podłączany przez PC

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 04 Mar 2016 22:40
    Ganemi
    Poziom 6  

    Jeśli włączysz załącznik Screen_3 to zauważysz, że TV i głośniki są podłączone pod Zintegrowaną kartę Realtek.

    Zatem najpewniej jest to kwestia albo ustawienia Audio CD, albo Line in at rear panel (Blue) jako domyślne, jednak nie wiem którą z opcji i jak ustawić.

    A druga kwestia to jeśli nawet ustawię poprawnie którąś z opcji to czy ustawienia w Menadżerze Realtek są ustawione poprawnie - screen_2

    0
  • #4 04 Mar 2016 22:44
    alojzy7719
    Poziom 35  

    Sorki, nie spojrzałem. Jeżeli TV jest podłączony do tylnego gniazda, powinno być "Line In At Rear".

    0
  • #5 04 Mar 2016 22:47
    Ganemi
    Poziom 6  

    Powinienem je ustawić jako domyśle urządzenie, czy jako domyśle urządzenie komunikacyjne w takim razie? A może oba?

    0
  • Pomocny post
    #6 04 Mar 2016 22:49
    alojzy7719
    Poziom 35  

    Jako domyślne urządzenie. Nie zapomnij w mikserze karty otworzyć "suwaka" "wejście liniowe".

    0
  • #7 04 Mar 2016 22:59
    Ganemi
    Poziom 6  

    Problemem faktycznie był wyciszony suwak od głośności odtwarzania. :) Zamiast tego miałem podkręcony ten od nagrywania i dlatego nie działało. Dziękuję alojzy za pomoc. Już wszystko działa, a temat jest do zamknięcia. Może przyda się komuś na przyszłość

    0