Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Electrolux ESI68050X - jaki zamiennik węża pompy wody

jedreg 07 Mar 2016 01:02 3381 3
    jedreg
    Level 10  
    Prośba do kolegów z serwisu o poradę. Wczoraj zmywarka (ESI68050X, PNC:911928219/02) zbuntowała się komunikatem o wycieku a szybka rozbiórka ukazała kompletne zalanie spodniej miski. Dalszy demontaż pozwolił mi namierzyć klasyczny problem sparciałego węża łączącego pompę obiegu wody w zmywarce, jak na zdjęciu poniżej.
    Zmywarka Electrolux ESI68050X - jaki zamiennik węża pompy wody

Ku mojemu zaskoczeniu przewód gumowy jest klejony do złącza z jednej strony. Nie mam zamiaru w wybieganej zmywarce wymieniać całego kompletnego elementu plastikowo-gumowego (jak tutaj) dokładając 200pln do zabawy. Potrzebuję zamontować w to miejsce przewód o niezbędnych parametrach.

1) czy ten element podejdzie? north.pl nie podaje średnicy wężyka a i cena 35pln to spora jak za gumową mufkę :/ stąd pytanie kolejne

2) jaki inny wężyk można bezpiecznie "dosztukować" tak by wytrzymał sól i temperaturę? rozumiem, że zaciśniecie metalową opaską ze śrubą będzie wystarczające
    Anonymous
    Anonymous  
    jedreg
    Level 10  
    Eee tam, jaka zagięta? Na moim zdjęciu widać przecież, że rozerwany jest wąż pod plastikowym prostokątnym "oczkiem". Porównaj je z tym --> http://czescizamienne.aeg.pl/product/1527957128/Kompletne+z%C5%82%C4%85cze+przewodu+odp%C5%82ywowego+do+zmywarki
    Widać tam, że pod oczkiem wężyk jest prosty a wygięty jest drugi, ten sam co u mnie na zdjęciu jest w tle. Być może źle nazwałem pompę (obieg czy spust, nie zwróciłem uwagi, bo nie jestem specem od napraw zmywarek) :/

Zrobiłem objazd po lokalnych molochach remontowo-budowlanych i jest kicha, nie ma nic gumowo/silikonowo/elastycznego o średnicy 40mm (jak zmierzony pęknięty wężyk). Szukam dalej w sklepach z przewodami gumowymi ale nie jestem pewien czy taka zwykła guma jest atestowana do przemysłu spożywczego (w końcu to styk z wodą którą myte są naczynia mające kontakt z żywnością, a kto wie co się uwolni w wysokiej temperaturze i aktywnym środowisku preparatów myjących)...
    jedreg
    Level 10  
    Szkoda było czasu, zamówiłem i wymieniłem wężyk na zamiennik z north.pl o którym pisałem. Wszystko świetnie spasowane, montaż w 15 minut. Szkoda tylko, że tym razem po włączeniu zmywarka przestała pompować świeżą wodę :/ otwieram nowy temat na tę okoliczność.