Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sharan 1.9tdi - silnik AUY czujnik temperatury oleju gdzie jest?

autoas 07 Mar 2016 12:44 2019 17
  • #1 07 Mar 2016 12:44
    autoas
    Poziom 41  

    Witam!
    Autko z 2001 gdzie jest czujnik?
    W Vagu pokazuje w porywach ok 47 stopni a skala zaczyna od 60 więc się nawet nie ruszy...
    Czy jest zintegrowany z czujnikiem poziomu oleju czy osobno?

    I jeszcze jedno śmieszne pytanie czy jak się naciśnie mycie tylnej szyby to wycieraczka powinna wycierać raz czy kilka razy?

    0 17
  • Fibaro
  • Pomocny post
    #2 07 Mar 2016 16:58
    decybel91
    Poziom 38  

    Wycieraczka tył 3 razy.

    0
  • Fibaro
  • #3 07 Mar 2016 17:09
    autoas
    Poziom 41  

    Z czujnikiem temperatury to już wiem ale z tą wycieraczką to nie bo tu jest moduł, nie ma przekaźników a vag w tym modelu mało co pokazuje, wygląda, że wycieraczka chodzi czasowo bez reakcji na spryskiwanie...

    0
  • #4 08 Mar 2016 11:43
    autoas
    Poziom 41  

    Jeszcze jedno pytanie
    Po wypięciu czujnika poziomu i temperatury (tego w misce), przy połączeniu z licznikiem VAG pokazuje ok plus 125 stopni ale wskaźnik na liczniku dalej nic? Czy tak ma być czy nie?
    Jakieś sugestie

    2
  • Pomocny post
    #5 08 Mar 2016 12:34
    emeryt2
    Poziom 42  

    Cosik minie się widzi ,że masz do wymiany "wyświetlacz" wskazówkowy.
    125*c , to chyba max temperatura ? i taka wskazuje VAG przy wypiętym konektorze czujnika.

    0
  • #6 08 Mar 2016 14:05
    autoas
    Poziom 41  

    Tak licznik ze wskazaniem temperatury oleju od 60 stopni do 180
    Sharan 1.9tdi - silnik AUY czujnik temperatury oleju gdzie jest?
    Teraz dowiedziałem się, że czujnik w misce został wymieniony bo na Fisie pojawiała się "wielka oliwiarka".....
    Po wymianie komunikat o poziomie zgasł ale temperatura nie rośnie.....
    Czujnik "jakiś" za 120zł....

    0
  • Pomocny post
    #7 08 Mar 2016 14:41
    emeryt2
    Poziom 42  

    Na wpięty i wypiętym czujniku VAG wskazuje 125*C w zegarach?Jeżeli tak , to masz czujnik temp. oleju do wymiany , jest inaczej to wskaźnik.
    ps. wiem ,że w tym vagenie jest wskaźnik wskazówkowy temp. oleju , napisałem w cudzysłowie wyświetlacz - żaluzje paniał? Jest mi przykro lecz te dwa czujniki są zespolone.

    0
  • Fibaro
  • #8 08 Mar 2016 17:38
    autoas
    Poziom 41  

    Nie no... na wstępie pisałem, że na wpiętym temperatura na VAGu dochodzi do 47 stopni a wskaźnik nie rusza bo zaczyna się od 60....a po wypięciu pokazuje na VAGu 125 ale tylko w komputerze na tablicy nie...test wskaźnika przechodzi dobrze....

    0
  • Pomocny post
    #9 08 Mar 2016 17:59
    emeryt2
    Poziom 42  

    Wybacz , nie doczytałem lub przeoczyłem - jestem trzeźwy.
    Będzie trudno coś dopasować , gdyż komunikacja z czujnika stanu oleju i temp. odbywa się szeregowo - przez jeden (1) przewód , czujnik posiada swoją elektronikę.
    Jeżeli test zegarów bez problemów , to na dwoje babka wróżyła, czujnik temp lub uszkodzenie w zegarach (przetwornik sygnału VAN). Niestety nie wiem jaki układ za to odpowiada.

    0
  • Pomocny post
    #10 08 Mar 2016 18:11
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.

    Jak odpinasz czujnik poziomu oleju to wtedy w VAGu temperatura wskazuje na 125 a wskazówka leży.
    Czujnik za 120zł to szmelc.
    Tam trzeba coś firmowego włożyć lub wyłączyć go w kodowaniu licznika. Z tego co pamiętam to tylko w Audi go nie idzie wykodować i trzeba czujnik nowy bądź emulator zakładać.
    Tak jak napisał wyżej. Z czujnika wychodzi jeden sygnał a licznik widzi dzięki niemu poziom oleju i jego temperaturę.
    Nie masz czasami tak że po paru minutach znów pojawia się oliwiarka? - bo tak zazwyczaj działają te tanie czujniki.

    0
  • #11 08 Mar 2016 19:09
    autoas
    Poziom 41  

    grala1 napisał:
    Jak odpinasz czujnik poziomu oleju to wtedy w VAGu temperatura wskazuje na 125 a wskazówka leży

    dokładnie...

    Nie dawno w audi wymieniałem na firmowy bo podróbka nie działała i "oliwiarka" dalej świeciła, a tu poziom dobry cały czas i nic nie sygnalizuje a temperatura lipa
    Czujnik zamówiłem już, mam nadzieję że to to....

    1
  • Pomocny post
    #12 08 Mar 2016 20:55
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.

    Jeżeli z czujnikiem coś Ci pokazuje a bez niego jest 125 to raczej jest to wina czujnika bo gdyby był walnięty przewód po ko kilku minutach miałbyś lampkę alladyna a w blokach cały czas by pokazywał 125 stopni.

    0
  • Pomocny post
    #13 09 Mar 2016 04:36
    bula17
    Poziom 20  

    Kup czujnik hella i po problemie toprany o.s.c to już na pulce nie działa.

    0
  • #14 09 Mar 2016 21:33
    autoas
    Poziom 41  

    Wymiana czujnika pomogła, temperatura oleju działa...
    Nie mam tylko pomysłu na tą czasową tylną wycieraczkę....

    1
  • #16 09 Mar 2016 22:37
    autoas
    Poziom 41  

    Kupiłem czujnik u mojego "sklepowego" i zapewnił mnie że będzie działać i działa dałem 200zł.
    Czujnik był "profesjonalnie" szlifowany aby pozbyć się wszelkiej nazwy w szarym pudełku?????
    Na starym (tym złym) był tylko jeden napis "ACA33"

    grala1 napisał:
    O jakim module mówisz jeżeli chodzi o tylną wycieraczkę?

    Pod kierownicą jest "centralna elektryka" i to ona steruje tylna wycieraczką...tak mi to wygląda...
    Wycieraczka tylna nie robi przy spryskiwaniu trzech ruchów tylko działa po prostu czasowo

    0
  • #17 09 Mar 2016 23:19
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.

    Silnik szyby tylnej:
    1 - masa
    2 - do manetki (pin 4) i do sterownika (pin 11/26)
    3 - do manetki (pin 5) i do sterownika (pin 18/26)
    4- do manetki (pin 8) i do bezpiecznika F20 a ten zasilany z przekaźnika odciążającego syk X

    Jaki masz nr tego sterownika?
    Może masz manetkę walniętą i przy spryskiwaniu tyłu włącza czasowe?
    Zobacz czy jak włączysz spryskiwacz i odłączysz wtyczkę od manetki to przestanie działać tył.

    0
  • #18 10 Mar 2016 14:24
    autoas
    Poziom 41  

    Na razie klient zabrał auto,.... będzie to zobaczę
    Dzięki wielkie!!!!!!!!!!!!!!

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo