Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki kabel do przyłącza - Jaki kabel wybrać do przylacza 25kW

Adambauer51015 07 Mar 2016 12:49 6216 24
    Adambauer51015
    Level 7  
    Witam forumowiczów,

Mam pewien problem otóż, zamierzam podłączyć się do linii SN 20 kV która znajduje się 500 m od mojej działki ( takie dostałem wytyczne od ZE). I teraz mam dwie opcje i nie wiem którą wybrać być może podpowiedzieć mi ktoś na co się zdecydować? Z danych to moc o którą się ubiegać to 25 kW trójfazowe. Mam wstępne warunki ale jeszcze brak projektu bo muszę się najpierw zdecydować
    Opcje:
    1. Stawiam słupową stację transformatorową obok słupa SN i Pociągnąć od niego 500 m nn kabla w ziemi do mojej działki,
    I tu pytanie jaki kabel czy 5x 35 Aluminium będzie ok czy może przy tej odległości spadek mocy będzie za duży i musi być miedź albo wogóle nie warto bo będzie za duży spadek mocy?
    Opcja 2. Ciągnę kabel SN od słupa do mojej działki i na mojej działce stoi słupowa stacja transformatorowa do której go podłączam?
    Dziękuję za odpowiedź
    danielkk
    Level 31  
    A co jest napisane w projekcie??
    Adambauer51015
    Level 7  
    Nie mam jeszcze projektu, mam warunki przyłącza w których jest zawarte że muszę zbudować stację transformatorową i po rozmowie telefonicznej z ZE dostałem informacje że jak się zdecyduje który wariant wybrać ( bo ja za to płace ) dostane projekt taki jaki chce.
    Nie wiem tylko którą opcję wybrać dlatego piszę o radę
    ?
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Adambauer51015 wrote:

1. Stawiam słupową stację transformatorową obok słupa SN i Pociągnąć od niego 500 m nn kabla w ziemi do mojej działki,

Czyje jest to 500 m?
    Adambauer51015
    Level 7  
    To będzie szło wzdłuż gminnej drogi już jest to uzgodnione.
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    Adambauer51015 wrote:
    I tu pytanie jaki kabel czy 5x 35 Aluminium będzie ok czy może przy tej odległości spadek mocy będzie za duży i musi być miedź albo wogóle nie warto bo będzie za duży spadek mocy?

Przy 4x35 to będzie jakieś 7,5-8%. Jednak nie wychodzi SWZ przy zabezpieczeniu gG 63A (przy gG 50A "wychodzi").
    Przy 4x50 to będzie jakieś 5,5-6%.
    Przy 4x70 to będzie jakieś 4,5-5%.
    Tak więc gdy transformator w stacji będzie ustawiony na 230+5%, to ostatnia opcja powinna być satysfakcjonująca.

Położenie kabla SN wraz z materiałem będzie droższe niż ułożenie kabla nn.
    Poza tym, nie wiemy kto ma wykonać ową stację na "twoim" terenie.
    Kto ma wykupić kabel i teren pod niego (użyczenie gruntu?).
    Powyższe dane są jednie sugestią. Do celów odpowiedniego doboru kabla należy zatrudnić projektanta.
    CYRUS2
    Level 43  
    Adambauer51015 wrote:
    I tu pytanie jaki kabel czy 5x 35 Aluminium będzie ok czy może przy tej odległości spadek mocy będzie za duży i musi być miedź albo w ogóle nie warto bo będzie za duży spadek mocy?
    Zależy jakie odbiorniki zmierzasz podłączać.
    Okaże się,ze planujesz maszyny, warsztat. To inna bajka ze spadkami mocy.
    Adambauer51015
    Level 7  
    Będzie podłączona maszyna która potrzebuja 16kW
    Oraz chłodnia 40m3.
    elvis13
    Level 18  
    Adambauer51015 wrote:

To bedze silnik jakiś czy np. grzałki czy co?
    Ile metrów w głąb dzialji, od złącza pomiarowego?

I co jeszcze Autor nie powiedział od razu?

25kW zdaje się być mało jak to nie tylko na dom. To bezpiecznik 40A.
    Adambauer51015
    Level 7  
    To będzie silnik ( mieszadło do mięsa + maszynka do mięsa )
    CYRUS2
    Level 43  
    Adambauer51015 wrote:
    Mam "nosa".
    Maszyny na rozruchu pobierają X-razy większy prąd niż w czasie pracy.
    Na rozruchu napięcie nie może spadać jak u chłopa na wsi.
    Adambauer51015 wrote:
    Rozumiem, że maszynka+ mieszadło to silnik 1 sztuka ? Kolego słowo silnik to tylko pozycja na fakturze ?
    Żebyś udzielił wyczerpujących informacji trzeba użyć przymusu fizycznego ?
    Adambauer51015
    Level 7  
    Moje pytanie dotyczyło jaki będzie spadek energii na danym kablu albo inaczej jaki kabel wybrać żeby mimo wszystko napięcia było wystarczająco żeby urządzenia działały bez przeszkód. Tu nie chodzi o jakieś kombinowania starczy czy też nie otóż ma wystarczyć, stąd ten wątek.
    CYRUS2
    Level 43  
    Człowieku -silnik np. 5,5kW to nie jest grzejnik 5,5kW.
    Silnik 5,5kW to nie jest to samo co kilka odbiorników w sumie 5,5kW.
    elvis13
    Level 18  
    Adambauer51015 wrote:
    Moje pytanie dotyczyło jaki będzie spadek energii na danym kablu albo inaczej jaki kabel wybrać żeby mimo wszystko napięcia było wystarczająco żeby urządzenia działały bez przeszkód. Tu nie chodzi o jakieś kombinowania starczy czy też nie otóż ma wystarczyć, stąd ten wątek.

Projektant jak dostanie dane urządzeń to obliczy.

Z grubsza to tak, przykładowo: silnik 15kW, 400V, cos fi 0,85 => prąd znamionowy 27,06329387A

Prąd rozruchu do 8-korności czyli 8* 27,06= 216,5A.

Aby zachować max dopuszczalny spadek napięcia dla rozruch ciężkiego, rzadkiego tj. 10%, pole przekroju przewodu Al o dł. 600m (500 do działki, 100 na działce) powinno wynosić:

S = 3 ⋅ 100 ⋅ I n ⋅ L ⋅ cos ϕ σ ⋅ Δ U % ⋅ U n
    S = 3 ⋅ 100 ⋅ 216 ⋅ 600 ⋅ 0.85 35 ⋅ 10 ⋅ 400
    S = 136.288 mm2

Ale za mało danych Kolego podałeś o planowanych odbiorach (silnikach) żeby dokładnie policzyć.

Także warto zapłacić projektantowi żeby nie przewymiarować i przepłacić albo nie dowymiarować i zostać z ręką w nocniku bo silnik utyka przy starcie.

Soft-start lub falownik może "poprawić" rozruch ale projektant będzie o tym wiedział ;)
    DJ ANNUS
    Level 31  
    Adambauer51015 wrote:
    Oraz chłodnia 40m3.

Kolego sprężarki chłodnicze mają duże prądy rozruchowe.
    Po drugie jaką moc transformatora przewidujesz?
    Jakie opomiarowanie?
    User removed account
    Level 1  
    Adambauer51015
    Level 7  
    Dokładnie tak, takie mam wytyczne ZE podłączy ze słupa SN do mojej stacji transformatorowej i resztę robię ja tzn ja muszę ten słup postawić i dociągnąć od niej kabel ( i tu pytanie jaki? 4x35 czy 4x 70 aluminiowy) do mojej działki.
    Chodzi tylko o to jaki kabel zda egzamin prży odległośći 500m. Dziękuję wszystkim za pomoc
    DJ ANNUS
    Level 31  
    Adambauer51015 wrote:
    ZE podłączy ze słupa SN do mojej stacji transformatorowej i resztę robię ja tzn ja muszę ten słup postawić i dociągnąć od niej kabel ( i tu pytanie jaki? 4x35 czy 4x 70 aluminiowy) do mojej działki.

Kolego skoro twoja działka to nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie postawił kilka słupów i pociągną warkoczem do budynku, napięcie ustawisz sobie na transformatorze z grubsza.
    Na pewno x taniej to wyjdzie jak pół kilometra kabla.
    haneb
    Level 24  
    A może kolega przedstawić swoje wyliczenia? Bo mi wychodzi taniej w ziemi.

Patrząc na ceny w Internecie:
    YAKY 4x70 ~ 14zł/m * 500m = 7000zł
    Prace ziemne - 7 (5-10)zł/m * 500m = 3500zł

AsXSn 4x70 ~ 16zł/m * 500m = 8000zł
    Słup ŻN ~ 500zł/szt * 10szt (co 50m) = 5000zł
    Adambauer51015
    Level 7  
    Co rozumiesz pod pojęciem 10x taniej tak czy inaczej muszę te 500m ciągnąć ten kabel czy będzie on szedł w ziemi czy w powietrzu kabla muszę kupić tyle samo także koszt taki sam. Chyba że masz na myśli coś innego?
    sq9cwd
    Level 27  
    Adambauer51015 wrote:
    czy będzie on szedł w ziemi czy w powietrzu kabla muszę kupić tyle samo także koszt taki sam.

Jakby to powiedzieć bułki kosztują inaczej niż chleb. Nie traktuj kabla jak kupy aluminium. Do montażu ziemnego stosujesz inny rodzaj kabla niż na powietrzu. Ceny tych materiałów różnią się :)
    Adambauer51015
    Level 7  
    Ale Panowie niech może wypowiadają się specjaliści a nie a nie ich pseuda którzy w piwnicy skręcają lamki na choinkę. Jak ktoś pisze coś takiego tzn że wogóle się nie zna.
    Ogólnie temat jest zamknięty pójdzie 4x70 w ziemi
    Tnx za pomoc
    DJ ANNUS
    Level 31  
    Ale kolego to nie jest tak jak myślisz .
    Kozi966 i elvis ci policzyli spadek napięcia i potrzebny przekrój.
    Teraz trzeba jeszcze dodać transformator i policzyć zabezpieczenie p. porażeniowe, czy w ogóle zadziała na tym obwodzie.

A gdzie projekt , mapki, czy to takie DYI?
    kozi966
    Moderator of Electricians group
    kozi966 wrote:
    Powyższe dane są jednie sugestią. Do celów odpowiedniego doboru kabla należy zatrudnić projektanta.

Ile razy trzeba przypominać, że forum nie rozwiąże problemu za osobę która weźmie za swoją pracę (dobór) odpowiedzialność?
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Adambauer51015 wrote:
    Ale Panowie niech może wypowiadają się specjaliści

Nie łudź się, że energetyka poda Ci napięcie jeśli nie będzie mieć dokumentacji wykonanej przez projektanta z uprawnieniami. Tego nie ominiesz.