Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Lampa LED na czujnik ruchu PIR zasilana bateriami lub power bankiem 3V

DJCheester 07 Mar 2016 18:05 8055 7
Optex
  • Lampa LED na czujnik ruchu PIR zasilana bateriami lub power bankiem 3V

Witam wszystkich

Dziś chciałbym Wam zaprezentować lampę (częściowo mojej konstrukcji) na czujnik ruchu zasilaną bateriami lub power bankiem 3V.

Poprzednio pisałem że skonstruowałem mega power bank dający zasilanie 3V - link do poprzedniego projektu poniżej.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3135095.html

Wtedy z potrzeby chwili powstał ten power bank do lampek choinkowych które były zasilane bateryjnie, teraz stoi nieużywany więc postanowiłem go wykorzystać do zasilania lampy LED oświetlającej wejście do domu. Lampa co prawda jest w ganku czyli pod dachem więc nie musi być aż tak wodoszczelna, obudowa jest od lampy solarnej więc obudowa od niej przystosowana jest do pracy na dworze.

Lampa a właściwie obudowa jest od lampki solarnej którą kiedyś tam kupiłem na znanym portalu aukcyjnym - oczywiście uszkodzoną wraz z innymi przedmiotami, bardzo ładnie się prezentuje lampka i ma możliwość przykręcenia jako kinkiet do ściany lub rurki metalowej tak jak w moim przypadku, zdemontowałem elektronikę lampki (była tam przetwornica tzw. solar garden driver) i zamontowałem inną elektronikę - posiadałem kiedyś małą lampkę zasilaną bateryjnie na 8 diod LED i czujnik ruchu PIR, lampka była na 3 baterie AAA więc 4,5V. Trzeba było przeprowadzić modernizację elektroniki tak aby można było ją zasilać z napięcia 3V (dlatego 3V bo właśnie mam ten power bank wykonany na takie napięcie). Przeróbka okazała się prosta bo po przeanalizowaniu elektroniki z tej lampki zauważyłem "serce" układu czyli scalak BISS0001 - po zapoznaniu się z notą katalogową stwierdziłem że może on z powodzeniem pracować na napięciu 3V a na końcu steruje on tranzystorem który przez rezystor 100 ohm zasila 8 połączonych równolegle diod led, wystarczyło usunąć rezystor 100 ohm i na diodach w chwili załączenia pojawia się napięcie zasilania czyli 3V.

Elektronika z lampki przed modyfikacją

Lampa LED na czujnik ruchu PIR zasilana bateriami lub power bankiem 3V Lampa LED na czujnik ruchu PIR zasilana bateriami lub power bankiem 3V

Jak widać jest sensor PIR oraz fotorezystor odpowiedzialny za to aby lampka nie włączała się w dzień tylko w nocy. W dalszej kolejności wyprowadziłem fotorezystor na zewnątrz obudowy lampy (za przeźroczysty klosz) oraz czujnik ruchu umieściłem w takim miejscu aby po zamontowaniu lampy reagował na ruch w ganku w którym lampa się znajduje.

Po modernizacji wygląda to tak

Lampa LED na czujnik ruchu PIR zasilana bateriami lub power bankiem 3V

Całość przykryta jest baterią słoneczną jako góra obudowy lecz bateria słoneczna w tym projekcie nie jest wykorzystana.

Całość prezentuje się w miarę ładnie i działa zamiast 8 Led które wymontowałem z płytki podłączyłem 9 LED które były w lampce solarnej.

Myślę teraz nad ukryciem trochę tych płytek PCB od fotorezystora i czujnika, klosz od lampy od góry przyciemnię tak aby nie było ich widać, lampa i tak wisi wyżej więc nie musi świecić od samej góry poza tym ledy też są niżej więc nie będzie to przeszkadzało ani zbytnio zaciemniało obszar świecenia ledów.

Jeszcze kabel który jest tak teraz przypięty będzie puszczony po rurkach i może jakiś przeźroczysty aby nie rzucał się w oczy tak jak teraz.

Lampka podłączona jest do power banku który zrobiłem wcześniej teraz zamontowałem skrzynkę metalową na kluczyk aby nikt nie przywłaszczył sobie tej baterii.

Jak na razie nie wiem jak długo lampa będzie na tym wynalazku chodzić ale myślę że na pewno kilka miesięcy jeśli będzie trzeba pomyśli się nad małym kilku watowym panelem słonecznym do doładowywania ogniw.

Projekt nie jest może skomplikowany lecz został stworzony z rzeczy praktycznie z odzysku i został przystosowany do konkretnego zastosowania. Nie jest skomplikowany i pewnie niektórzy z tego powodu będą mieli zastrzeżenia co do tego artykułu lecz jest raczej przeznaczony do początkujących elektroników - majsterkowiczów. W dzisiejszych czasach w szufladach mamy z pewnością pełno części płytek z elektroniką z różnych chińskich urządzeń, dobrze jest podczas demontażu opisać sobie płytki gdzie podpiąć zasilanie wyjście itp. oraz napięcie zasilania, w późniejszym czasie takie opisy się bardzo przydają i wystarczy odpowiednio dostosować płytkę z elektroniką do swoich potrzeb i możemy tanio zbudować coś ciekawego.

Koszty lampy praktycznie 10-15zł

- Lampka z czujnikiem - miałem (dostałem kiedyś od kogoś bo była popękana obudowa a sama elektronika była dobra)
    - Lampka solarna - miałem (kupiłem uszkodzoną na znanym portalu aukcyjnym)
    - Power bank - ogniwa z odzysku, moduły wewnątrz power banku z szuflady co prawda kiedyś je kupiłem lecz o ile pamiętam były to grosze dosłownie kilka złotych, obudowa też była z odzysku.
    - Kabel, wtyczka - dokupione max 10zł

Więc jak sami widzicie za grosze mamy lampkę z czujnikiem ruchu, popracuje się nad wyglądem końcowym i będzie git ;-)

Lampka jest skonstruowana dla mojej mamy która naciskała na mnie po tym jak zrobiłem lampki choinkowe opisane w temacie z power bankiem.

Jedynym elementem w który mama zainwestowała jest biała skrzynka na kluczyk aby nikt nie zwinął całego sprzętu.

Oto kilka fotek działającej lampki. Światło z niej może nie jest silne ale wystarczy aby oświetlić ganek ze schodami o wymiarach 2m x 2m.

Lampa LED na czujnik ruchu PIR zasilana bateriami lub power bankiem 3V Lampa LED na czujnik ruchu PIR zasilana bateriami lub power bankiem 3V Lampa LED na czujnik ruchu PIR zasilana bateriami lub power bankiem 3V Lampa LED na czujnik ruchu PIR zasilana bateriami lub power bankiem 3V

Pobór prądu w stanie czuwania praktycznie jest zerowy (układ BISS0001 w tym trybie pobiera uA więc można powiedzieć że jest mikromocowy) w czasie świecenia (co nie trwa dłużej jak 2 minuty przy jednorazowym zaświeceniu) około 100mA.

W razie pytań służę pomocą. Czekam na komentarze, jest to mój szesnasty opublikowany projekt - proszę o wyrozumiałość, czytałem regulamin i myślę, że wszystko zrobiłem zgodnie z nim.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    DJCheester
    Level 24  
    DJCheester wrote 1373 posts with rating 774, helped 75 times. Live in city Bełchatów. Been with us since 2011 year.
  • Optex
    Anonymous
    Anonymous  
  • Optex
    endymion
    Level 14  
    800mA / 9szt. LED = 88,9mA na diodę (są połączone równolegle).
    DJCheester
    Level 24  
    Witam szczerze nie mierzyłem spisałem pobór prądu z tabliczki z lampki solarnej. O ile chiński producent dobre parametry napisał - te diody są dosyć jasne więc może tyle pobierać choć jak na diodę prawie 90mA to dużo. Mam jeszcze jeden taki środek od lampy z 9-cioma diodami jak wrócę z pracy to go podłączę pod 3V i zmierzę pobór prądu i rozwiejemy wszelkie wątpliwości.

Kolego Bogdan K dzięki za uwagę - jak pisałem temat nie zastanawiałem się głębiej nad tym po prostu spisałem z tabliczki - warto byłoby to sprawdzić

Sprawdziłem oczywiście nie miałem racji prąd który pobiera 9 ledów to zaledwie 90mA licząc z układem max 100mA. Sprawa tabliczki z której spisałem wartość prądu dotyczyła akumulatorków jakie tam były zastosowane w lampie solarnej i były to 2 x AA 1.2V 800mA stąd ten błąd.

Moje niedopatrzenie już zmieniam i dziękuję za poprawienie mnie.

Pozdrawiam ...
    Lukas Uwer
    Level 10  
    endymion wrote:
    800mA / 9szt. LED = 88,9mA na diodę (są połączone równolegle).
    Przy takim prądzie te diody tylko byłsną i zgasna na wieki :). Odpowiedni prąd dla nich to około 10mA na diodę
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

Tak wiem czytaj post wyżej - moje niedopatrzenie, te diody więcej niż 10mA nie chcą wziąść więc nie ma obaw chyba żebym dał większe napięcie co w tym projekcie jest niemożliwe ;-)

Pozdrawiam ...
    mancioch
    Level 12  
    Podoba mi się projekcik, w ciemnym miejscu na pewno jest przydatna. Mam identyczna lampkę, której użyłeś. Od początku sprawiała problem, światło emitowane pulsowało, przelutowanie układu nie pomogło. Okazało się ze problem tkwił w samych diodach, trzy z ośmiu robiły zwarcie.
    Pozdrawiam.
    DJCheester
    Level 24  
    Witam

Mam mały problem bo lampa jest zbyt czuła na ruch - wyzwala ją kot kręcący się koło drzwi

Poniżej link do datasheeta układu BISS0001

http://www.seeedstudio.com/wiki/images/2/2f/Twig_-_BISS0001.pdf

Ja niezbyt kumam angielski czy ktoś z szanownych kolegów mógłby mi wskazać element (rezystor to pewnie będzie) który jest odpowiedzialny za zmniejszenie czułości zadziałania.

W innych tego typu urządzeniach jest potencjoment do regulacji czułości.

Poza ty małym problemem lampa działa bez zarzutu od momentu montażu.

Pozdrawiam i czekam na jakieś podpowiedzi ....