Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podgrzewanie wody w basenie

filip02 08 Mar 2016 15:37 5367 2
    filip02
    Level 10  
    Witam.wiem że były o tym tematy ale mam mały problem .
    Zrobiłem kościół że starej beczki , zrobione palenisko . planuje zrobić w nim rurki na dwuch poziomach , tak aby lepiej ogrzać wodę . kolanka będą na zewnątrz posiadam rurki 1 cala lub 1/2 cala i w tym problem że nie wiem jakie zastosowac . basen o wymiaracj 4,57x122. . mam jeszcze jeden problem. Jaką pompę zastosować czy zwykłą od fontanny wystarczy czy dać np. Od centralnego ogrzewania

Podgrzewanie wody w baseniePodgrzewanie wody w basenie
    Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Jest tam ktoś?
    cooltygrysek
    Conditionally unlocked
    Widać że nikt się nie garnie do pomocy. Pompę oczywiście że z centralnego. Zastosowanie średnicy rurek zależy od użytego materiały oraz mocy paleniska wydajności przepływu wody itd. Wiadomo że im mniejsza średnica tym szybciej się nagrzeje. Myślę że w twoim przypadku wystarczą półcalowe. Pompę warto zainstalować z regulacją obrotów lub chociażby nawet założyć zawór do regulacji przepływu wody. Obowiązkowo upustowy zawór ciśnieniowy dla bezpieczeństwa na wypadek awarii pompy by nie rozerwało piecyka. Nie jedno się już widziało i słyszało. Po za tym układ będzie pracował poziomo więc konwekcja naturalna będzie słaba.
    User removed account
    User removed account