Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa.

jaspi85 09 Mar 2016 03:10 8067 21
    jaspi85
    Level 21  
    Witam wszystkich, chciałem się zapytać gdzie mogę dostać wentylator/sprzęgło do tej prądnicy albo czy ktoś ma?
    Dam radę obejść i zrobić samemu wentylator/sprzęgło, ale wolę jak jest fabrycznie od prądnicy dlatego piszę.
    Przeglądałem cały net przez parę dni i cienko, znalazłem to co ja mam ale bez dwóch pudeł DTR'ki za 400zł i na tym koniec.
    Kupiłem na złomie samą prądnicę 4kW (5kVA) 3x400V 14,4A z szafami sterującymi czyli DTR, ale bez silnika.
    W prądnicy jest tylko sam wałek, brak właśnie wentylatora/sprzęgła.
    Elektrycznie podłączyłem, założyłem koło pasowe i napędziłem z boku przez otwory nawiewu wentylatora silnikiem elektrycznym poprzez pas klinowy dla sprawdzenia.
    Wszystko zadziałało,pozostała kosmetyka tylko z DTR i małe poprawki co nie co, więc kupiłem silnik spalinowy benzynowy i tu mam problem bo brak tego sprzęgła jakby i chłodzenia przed przegrzaniem.
    Schemat instalacji elektrycznej wstawię z opisem jak będą chętni/ktoś potrzebował, bo w internecie to krucho jest, za mało info na ten temat albo do kosza tematy wylądowały i na tym się skończyło.
    Pozdrawiam
    Motorbike
    Level 24  
    Witam, wstaw schematy, przydadzą się innym.
    Czasem bywają części w ogłoszeniach.
    jaspi85
    Level 21  
    Jakieś części podobno są, ale tego wentylatora/sprzęgła nie znalazłem w Net.
    Co do schematu to trzeba troszkę poczekać bo muszę zrobić zdjęcia, schematy i krótki opis.
    Obecnie to tablica rozdzielcza wymaga przeglądu bo jest pokombinowana i niezgodna ze schematem na tabliczce z bezpiecznikiem i nie działa hercomierz.
    Jest to prądnica synchroniczna samowzbudna trójfazowa GCe 32b - zapomniałem tego dopisać do pierwszego postu.
    Poniżej dołączam zdjęcia schematu tabliczki DTR.
    jaspi85
    Level 21  
    Witam wszystkich lata lecą a ja w kropce stoję nie idzie do przodu bo inne sprawy i myśli techniczne są. Ale zrobiłem wentylator i koło pasowe będą razem spasowane i sprzęgło kłowe dorobić. Najpierw trzeba to wszystko wyważyć... Bardziej wentylator. Bo frezowalem boki łopatki żeby był półokrągły a nie płaskie. Silniki to jest kwestia wyboru montażu ale bardziej zależy na ekonomiczne spalanie żeby był najlepszy stosunek litr paliwa do kW i cena za kW w sieci. Bo nie sztuka przepłacać za paliwo względem sieci. Jak się uda to można przejść na prąd wszystko co w domu jest i kuchnia indukcyjna boiler z grzałka i piec na prąd. Taki przykład ale to nie jest możliwe. Zdjęcie dam potem.
    jaspi85
    Level 21  
    Witam ponownie. Daje zdjęcia jakie śmigło wentylatora daje i jak toczyłem krawędzie boki z płaskimi bokami na półokrągły tak żeby było idealnie okrągły kształt koła. Pasowałoby jeszcze raz przeszlifować żeby było więcej luzu ale może być. Do tego dojdzie sprzęgło kłowe jakieś. I wtedy można napędzić prądnice silnikiem centralnie osiowo albo bokiem pasem klinowym. Zależy co będzie łatwiej zrobić. Napędzanie bokiem skraca się długość zespołu. A centralnie to się wydłuża zespół agregatu. No i takie dylematy etyczne aspekty techniczne są. Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa. Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa. Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa.

Dodano po 11 [minuty]:

Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa. Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa. Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa. Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa. Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa. Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa.

To ostatnie zdjęcie to są walki adapter uchwyt noża do kosiarek spalinowych z napędem i wszystkie złośliwie są na rozmiar walka 22,02mm... Luźne jest lata po wale. Bo prądnica ma równe 22mm i te dziesiętne czy setne robią różnice... Jak ktoś ma I wie gdzie są wentylatory że sprzęgłem klowym to dajcie znać. Bo fabryczne to zawsze jest coś.
    jaspi85
    Level 21  
    Wszędzie byłem. Nawet u Stalmet złom stali i sklep tokarski elektryka prądnice silniki przekładnie hydraulika. Mają ale 1200zl... Za całą prądnicę... Kupię go przełożę wentylator i dalej jestem w kropce. Bo ten drugi jest pusty. Braki ma... Nie tędy droga. Już jak widać zrobiłem wentylator. Obecnie rozważania nad napędem i czym... Sprzęgło, pasek zębaty, pasek klinowy, pasek wielorowkowe, łańcuch... Wszystko byle nie łańcuch i klinowy... Wady mają. Gdzie można kupić szafa wzbudnicy do prądnicy 8kW Pad8? Co trzeba kupić magnetyczne sprawy. Transformator dławik transduktor...? Jakie parametry. Jak można zbudować z czego? Stabor120 nadają się? Albo te nasze stare prostokątne...? Mam kilka sztuk... Obecnie mam transformator 230V na 57V i tak działa mi obecnie jako wzbudnica ale brak automatu AVR? Można zrobić z 230V 400V i z tego 57V... GCE42 B. 8kW. Ten tutaj to jest GCE32 B. 4kW. Tak trzymać się tego bo nie cierpię china. Kosztują jak kilka razy uwalicie. A jeden porządny kosztuje swoje. A ja nie mam tyle kasy... Dlatego kombinuje z tego co mam.
    trojan 12
    Level 38  
    Piszesz o 2 problemach. Szafa sterownicza- prostownik i prosty inwerter od fotowoltaiki.
    Napęd- używany pasek zębaty od samochodu i większe koła. Nie takie jak na pompie wody.
    Masz silnik?.
    jaspi85
    Level 21  
    Szafa sterownicza prostownik jako wzbudnica wirnika względem stojana tak jak w alternatorach w samochodzie z tą różnicą że samochód ma 12V stojan i wirnik i regulatory. Ciężarowe 24V wszystko. A agregat prądotwórczy prądnica trójfazowa już stojan 230V jedn faza x3 i 400V między fazowe... Wirnik 52V i 8A... To jest dla mnie kłopotliwe zbyt. Doszedłem do 57V z 400V (230V). Co niby ułatwia sprawę. Ale nie ma regulatory na te napiecie. Nawet 28V w szereg nie da rady a może da? Bo 56V maksymalnie wyjdzie? A potrzebne jest 26V x2... Dla 52V... Tyle że prądy 10A maksymalnie nie da rady przepuścić... I błędne koło się zamyka. A 15 lat temu kupiłem samą prądnicę... Pad8. Ten pad 4 pab4 jest komplet elektryka tylko wirnik wentylator sprzęgło brak i 22mm średnica wału. Oba bez silnika kupiłem. A dobre bo polskie i nie china... Lepsza jakość...

Dodano po 3 [minuty]:

Takie jak pompa wody ale te na rozrządzie duże kółko.
    A jakie prosty invert od fotowoltaiki co to ma do prądnicy?
    trojan 12
    Level 38  
    Chodzi o to żeby nie szukać oryginalnej szafy sterowniczej stabilizującej napięcie.
    Stabilizatorem będzie inwerter.
    Prądnica jest samowzbudna to bez problemów można uzyskać napięcie do wirnika(stałe).

Nie piszę o regulacji dokładającej obrotów z obciążeniem prądnicy- silnik pracujący na stałych obrotach ustawionych zależnie od obciążenia.
    jaspi85
    Level 21  
    Rozumiem zapięte na sztywno. Coś je hamują obrotami, spadek obrotów tak do 2000obr.min... Nie wiem czy stojan jest sprawny. Bo obroty silnik dc ma 2500. I tu zbija aż do piszczenia pasów napędowych... Napiecie jakoś 360V i 200V nie pamiętam już. Ale znaczy to że działa. I chciałbym mieć regulatory w funkcji mocy obciążenia... Albo inne cokolwiek z AVR charakter... Bo nie podłączony po co cała moc? A maksymalnie obciążone ok. Może to być na żywca na krótko podłączone. No coś jak fabrycznie transformator od prądu magnetyczne wzudzenie uzwojenia wtorne i doklada napiecie na wirnik. Jak taki transformator zbudować zrobić gdzie znaleźć? Połączenie to jest pikuś dla mnie. Ja przy pad4 pociąłem kable od każdego modułu szafki i przegląd zapoznanie się z tym robiłem potem połączyłem wszystko do kupki i działa ładnie. Ale widać wyraźnie jak prądnica hamuje pod obciążeniem... Może być tak że im większa prądnica tym mniej hamują Przy tych samych mocach? Bo wtedy bym szukał na 250kW lub 500kW... I spokój inna charakterystyka tej mocy prądnicy.? Podasz przykłady bo nie znam invertyerow.
    .. A znamy stabilizatory volt 5kW...
    Wawrzyniec
    Level 38  
    jaspi85 wrote:
    Coś je hamują obrotami, spadek obrotów tak do 2000obr.min...
    jaspi85 wrote:
    Ale widać wyraźnie jak prądnica hamuje pod obciążeniem...
    A jak myślisz skąd się bierze prąd jaki produkuje prądnica? Daj mocniejszy silnik i połącz na sztywno, nie żadne paski bo nie przeniosą mocy.
    trojan 12
    Level 38  
    Też daj rozwiązanie mechaniczne czyli regulator odśrodkowy.
    Tak jak rozwiązane w oryginale. Ma to swoje zalety- dobra odpowiedź na chwilowe obciążenie.
    Złe- większe zużycie paliwa.
    jaspi85
    Level 21  
    No i jak to jest im większa prądnica tym mniej hamują przy tych samych mocach? Bo mały silnik jako prądnica bardzo skutecznie hamuje. Napiecie w kosmos i prąd w kosmos ale połowę mniej o obroty duże mają do wyhamowania. A ma w sobie przekładnia zebata. 24V silnik a mocny jest. Cewki ma na wirniku magnes ferryty. Więc szkoda doprowadzić do przebicia i spalenia i przegrzania. Piszemy o prądnicy wielkości do mocy w funkcji hamowania jak to jest.
    Wawrzyniec
    Level 38  
    jaspi85 wrote:
    No i jak to jest im większa prądnica tym mniej hamują przy tych samych mocach? Bo mały silnik jako prądnica bardzo skutecznie hamuje.
    A co? Myślisz że jak większa prądnica to mniej mocy włożysz a więcej zyskasz? Owszem, prądnica o większej mocy może mieć mniejsze straty, ale to nie perpetum mobile.
    jaspi85
    Level 21  
    O to chodzi mi że mniejsze straty. Ale wiadomo że większą moc na napęd trzeba będzie dać. Nie tyle co te PAD4 i 8 i PAB 2. Mógłby kolega coś więcej napisać w tym temacie? Chciałbym zbudować odtworzyć transformator trójfazowa i ten dławik. Jak to można by było zrealizować? Mam trójfazowa transformator i tam dowinąć uzwojenia wtedy mam trzy cewki na kolumnie. Mam inny jako dławik i dowinąć grubego drutu aluminium lub miedź bo obecnie jest aluminium płaskownik. Mam też jednofazowy dlawik fabrycznie nowy jako używany. Trzy sztuki. Na gruby prąd dc 75A. O pojemności wartości 8mikroH... Nie da się dowinąć cokolwiek innego. Okno wypełnione całkowicie uzwojeniami. Mam też transformator MOTy od mikrofalówki chyba 6szt... Też można coś usunąć dowinąć. Jak to widzicie? Na razie mam brak chęci i strach przed zniszczeniem tych transformatorów...

Dodano po 12 [minuty]:

Nie chodziło mi o to tylko jak to wygląda z dużą prądnicą. Bo jak bym zapiął wszystkie urządzenia i grzał nimi dom zimą to potrzebne mi jest 100kW minimum mocy prądnicy i dlatego celuję w 250kW a lepiej w 500kW. Zapasy mocy muszą być i może wtedy mniejszy silnik da rady? Taki Passat 1,8L Andora S18, S320 322 S60... Lub C330 C360 C325 C328... Ewentualnie 1.9tdi. 2.5tdi... Nie musi być cała moc prądnicy wyciągane przez silnik. Przykład prądnica 500kW biorę tylko 100kW albo 200kW maksymalnie i taki silnik na 300kW dopasowania daję.

Dodano po 3 [minuty]:

No i musi palić jak najmniej ropy w funkcji godzinę palenia silnika jako praca na luzie. Podają tak na luzie silniki od 0,3L do 1L/h... Wtedy lepszy jest przelicznik ceny prądu w sieci do ropy. Ceny są równe lub mniejszy od ropy taniej w sieci.
    Wawrzyniec
    Level 38  
    Kolego, nie wydaje mi się żeby to było taniej niż korzystając z prądu z sieci. Ale to dałoby się przeliczyć. Przykładowo prądnica z silnikiem z C330. Moc silnika 22kW. Prądnica napędzana tym silnikiem nie da więcej jak 15kW. Z tego co pamiętam w instrukcji do C330 była podana dawka paliwa przy mocy max. Dawka na 1 wtrysk. Silnik 2 cylindrowy, czterosuwowy. Czyli 1 wtrysk na 2 obroty. Obroty mocy max to chyba 1800, więc byłoby 900 wtrysków pełnej dawki na minutę, czyli 54 000 wtrysków na godzinę. Wystarczy przemnożyć przez dawkę by obliczyć ile paliwa spali na godzinę, a to przez cenę ropy i będziemy wiedzieć ile nas będzie kosztowało wyprodukowanie 15kW prądu. I proste porównanie z ceną prądu.
    jaspi85 wrote:
    Podają tak na luzie silniki od 0,3L do 1L/h..
    Silnik w prądnicy nawet przy braku obciążenia nigdy nie pracuje "na luzie". Musi utrzymywać obroty, więc spalanie będzie miał dużo wyższe.

Doczytałem że C330 przy ciężkiej orce pali ok 5l na godzinę i to byłoby chyba porównywalne do pracy przy prądnicy i pełnym obciążeniu. Więc koszt wyprodukowania 15kWh wynosiłby ok 27-29zł. Czy to taniej niż z sieci? Sam oceń.

Ps Prądnice o mocy 10kW są napędzane silnikami o mocy 22-25kW, więc za 30zł miałbyś ok 10kWh prądu.
    Matheu
    Level 24  
    jaspi85 wrote:
    dużą prądnicą. Bo jak bym zapiął wszystkie urządzenia i grzał nimi dom zimą to potrzebne mi jest 100kW minimum mocy prądnicy i dlatego celuję w 250kW a lepiej w 500kW

To chyba nie jest dobry pomysł...
    - niska sprawność energetyczna całego układu
    Silnik spalinowy (sprawność ~40%) -> prądnica (sprawność ~90%) -> z tej prądnicy otrzymujesz prąd i wykorzystujesz go do grzania...
    Jeśli chcesz mieć na wyjściu 500kW mocy grzejnej to silnik spaliowy musiałby mieć moc ~1390kW ~ 1850 KM. to raczej dużo, prawda? ile wynosiłoby spalanie takiego silnika? Ile litrów ropy/benzyny na godzinę?
    A jeśli chcesz mieć "tylko" 100kW mocy grzejnej to silnik spalinowy agregatu musiałby mieć "tylko" 370KM, ile wynosi spalanie???
    Dla mnie cały ten pomysł (generator prądotwórczy do grzania domu prądem) jest "postawiony na głowie"...
    jaspi85
    Level 21  
    Rozumiem dziękuję za odpowiedź wyliczenia. Bo fotowoltaika kosmos cena inwestycji i praca zmienna od pogody a gdzie reszta wieczoru? Po zachodzie słońca? Gdzie Wiatrak wiatr tylko na ulewach burzach... A woda to już koło wodne i przelicznik na KM średnica minimum to 10m... Najlepiej 20m ale to rozmiar gigant. Praca wysokościowa. I 2T wody na 20m? Wierzą konstrukcje....
    jaspi85
    Level 21  
    To jest mój ulubiony silnik pralki bardzo uniwersalny jest. I pasowało by mieć tego 1000szt tak bo zastosowanie mam miliony pomysłów. I nie da się tak z tym jednym silnikiem latać między sprzętami przepinać. 250W i 17000obr.min na luzie chyba. Działa na prąd stały z akumulatora i zmienny ze sieci. Regulować na byle czym można tranzystory npn, pnp, fet, mos,... Na byle gloownie z prądem pójdzie. Nie ma znaczenia jaki kształt sinus. Nawet bez sinus pójdzie. Zadziała jako prądnica. Dlatego go lubię i uniwersalny jest. I powiedzcie mi jaki jest największy silnik mocy z pralki? Ja widziałem na 360W.
    Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa. Agregat prądotwórczy PAB 4-3/400-01 budowa.
    Dobry silniczek z redukcja. Przekładnia zebata. 24V. Nie wiem ile AMP. Jako prądnica gwóźdź się skręca włożony w os przez dziurkę jako napęd popychadło korba. Przy zwarciu nie ukręcisz szybciej. Pomału coś tam poślizguje się. Ale też ma zastosowanie tysiące i miliony pomysłów. Jako napęd idealnie pasuje.

Dwa małe rozruszniki. Skuter i motocykl yamaha. Czy zadziała jako prądnica? Mocy mają.