Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Żarniki w soczewkach lampy motocyklowej uszkadzają oświetlenie LED

Darqs250 09 Mar 2016 13:39 501 10
  • #1 09 Mar 2016 13:39
    Darqs250
    Poziom 10  

    Witam Serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum i przepraszam jeśli temat znalazł się nie w tym dziale. Do rzeczy:
    Zakupiłem lampę do motocykla z dwiema soczewkami (oryginalna od Hyosung GTR125). Zasilanie instalacji mam przerobione z akumulatora 12V 4Ah (aku mam na wyczerpaniu i do prac próbnych używam samochodowego 12V 45Ah). Oryginalnie w soczewkach były żarówki H3 mijania i H1 drogowe, z racji tego że każda po 55 watt (kiepskie światło bo za słaby prąd) postanowiłem włożyć żarniki H3 i H1 i razem z przetwornicami wpiąć to do instalacji. Wszystko działa jak należy, światło drogowe i mijania świeci na zmianę, problem pojawił się gdy wymieniłem żarówkę postojową (jest w soczewce świateł drogowych i wedle żarników świeciło na pomarańczowo-żółto) na led. Przy próbie włączenia zaczyna piszczeć (chyba żarnik lub przetwornica) i światło błyśnie lub nie i jest ciemno, co najlepsze żarówka led się przepala. Jeśli wyciągnę całe gniazdo z kablami problem znika. Nie chciałem już problemów i wkładania do soczewki led więc na ramce ozdobnej z pasków led zrobiłem podświetlenie soczewki i jest to samo, piszczy, diody padają jak muchy, żarniki czasem zaświecą czasem nie. Zauważyłem również (nie zawsze tak się dzieje) że na przewodach między przetwornicą a żarnikami występuje przebicie podczas piszczenia (gdy miałem całość na motocyklu to przebicie szło z przewodu plusowego na ramę moto. Założyłem gumowy wężyk i zaizolowałem tymczasowo taśmą ale teraz piszczy tak jakby w samej soczewce (przebicie zauważyłem również z żarnika na gniazdo soczewki).
    Długo już z tym walczę i brak mi pomysłów jak to naprawić, wiem że przetwornica wytwarza wysokie napięcie ale dlaczego ma przebicia? Wcześniej miałem jedną soczewkę z żarnikiem i też były diody ale nie piszczało i nie paliło diod.

    Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, każdą poradę postaram się przetestować.

    0 10
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    #2 09 Mar 2016 13:58
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Uszkodzone przewody WN od żarnika tego który piszczy. Diody mają nieobudowane styki pewnie i temu łatwiej o przebicie.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 09 Mar 2016 14:48
    Darqs250
    Poziom 10  

    Z tymi przewodami WN mógłbym się zgodzić że są uszkodzone, tyle że soczewki są jedna nad drugą, żarnik H3 (światła mijania) jest nowy wraz z przetwornicą i znajduje się w dolnej części, żarnik H1 (światła drogowe) ma prawie rok wraz z przetwornicą i jest na górze. W dolnej soczewce nie występują takie magiczne zjawiska tylko w górnej, ale przekładając nowy żarnik wraz z nową przetwornicą do górnej soczewki jest dokładnie to samo, wkładając górny zestaw H1 do dolnej soczewki też czegoś takiego nie ma. Czy sama obudowa takiej lampy soczewkowej może być felerna że emituje jakieś zakłócenia ?
    Teraz mam to w domu zdjęte z moto i podłączone pod aku, jeśli nie ma w pobliżu soczewki żadnych przewodów które są wpięte w obwód jest wszystko OK, jeśli włożę oryginalne gniazdo postojowe (żarówka zwykł w5w) i położę przewody na zewnątrz lampy ale na obudowie, żarnik piszczy i się nie zaświeci, podnosząc przewody by nie dotykały lampy zaświeca się normalnie.
    Chciałbym wiedzieć co jest uszkodzone i co wymienić bo wymieniając wszystko może być lepiej lub tak samo a poniesione koszta pójdą w błoto.

    0
  • #4 09 Mar 2016 15:01
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Jeżeli obudowy są metalowe to łatwo przewodzą napięcie a tym bardziej wysokie
    z xenonów. Jak nie ma pozycji w lampie ani jej
    przewodów to jest dobrze?

    0
  • #5 09 Mar 2016 16:12
    Darqs250
    Poziom 10  

    Obudowa to jakiś elastyczny plastik, standard na lampy.
    Soczewki są odizolowane od całości, każda z osobna jest na ruchomych widełkach u góry i na dole pokrętło do ustawiania wysokości, na całość przychodzi klosz z wkładką (fotki). Na ostatniej widać gdzie i jak są przyklejone paski z diodami (na razie prowizorka).
    Jeśli nie ma żadnych przewodów w pobliżu jest dobrze, tyle że teraz jest to w domu, ale na moto jeśli nie ma przewodów w lampie i na lampie to przebicie z przewodów WN na ramę moto, zauważyłem że z plusowego i w tedy są schodki bo przebicie ma z obu kompletów.

    0
  • #6 09 Mar 2016 16:23
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Jak na mój gust tylko winne przewody WN
    tak jak przy świecach,jak jest przebicie to wymiana. Przewody zwykłe mają cienką izolację tak jak i ledy,łatwo o przebicie. Skoro są przebicia na ramę to nie jest wina w pozycyjnych tylko xenonach.

    0
  • #7 09 Mar 2016 16:43
    Darqs250
    Poziom 10  

    Sprawdzę to, ale doradź co zrobić od razu wymieniać przewody czy jakaś dodatkowa izolacja pomoże?
    Może najpierw wyrzucić przewody od żarnika i dolutować te z przetwornicy?
    Jaki przewód WN by się nadawał tymczasowo? Bo jeśli to będzie to, to na pewno będzie wymiana na nowe żarniki.

    0
  • #8 09 Mar 2016 16:55
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Raczej ich nie polutujesz,kiedyś znajomy chciał. Można sprawdzić którędy przebija WN. Tylko guma może powstrzymać to.

    0
  • #9 10 Mar 2016 17:20
    Darqs250
    Poziom 10  

    No i chyba jest ten winny rodzynek. Po zdjęciu izolacji z żarnika i próbie wydłubania czegoś w rodzaju izolatora przewód plusowy po prostu wypadł :)
    Zlutować jednak się też nie dało ale wepchnąłem go głębiej i małym pierścionkiem zacisnąłem szczypcami. Zaizolowałem resztę przewodu no i jakoś trochę lepiej jest.
    Już tak często nie piszczy a przynajmniej nie przepala diod.
    Do prac testowych na razie wystarczy.

    Może kolega orientuje się czy są jakieś dobre żarówki led H1 i H3? Dużo szukałem i jest tego pełno ale nie wiem jak to wszystko świeci, nie którzy piszą że w soczewkach wszystkie świecą dobrze ale coś mi się wierzyć nie chce.
    Chciałbym wymienić na ledy z tego względu że obudowy strasznie się grzeją od tych palników.

    0
  • #10 10 Mar 2016 18:07
    piotrek22101
    Poziom 39  

    Co do led h1 i h3 to nie miałem ich jeszcze
    w ręku.ale napewno pod H7 jak włożyłem to
    nieżle dawała. To było na próbę od kliienta więc nie wiem gdzie kupił.

    0
  • #11 10 Mar 2016 21:02
    Darqs250
    Poziom 10  

    No nic, będę testował.
    Dziękuję za pomoc i można temat zamknąć.

    Pozdrawiam

    0