logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słuchawki Xiaomi. Dwa druciki odłączyły sie od słuchawki

Mysogan 09 Mar 2016 16:11 864 4
REKLAMA
  • #1 15508671
    Mysogan
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem ponieważ dopiero co kupiłem słuchawki i jakims cudem za mocno pociagnalem i wyrwałem częsć słuchawki. Daje zdjęcie poniżej. Chciałbym sie dowiedziec czy to sie da np. przylutować a jak tak to jak. Słuchawki Xiaomi. Dwa druciki odłączyły sie od słuchawki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15508694
    antek1cza
    Poziom 31  
    Ocena: 199
    Mysogan napisał:
    czy to sie da np. przylutować a jak tak to jak.
    Da się tylko niech kolega zrobi wyraźniejsze zdjęcie tej części w ręce. Domyślam się, że lutownica jest i umiejętność posługiwania się nią ?
    Najprościej to przyjrzeć się dobrze płytce i zobaczyć skąd się urwał ? Oplot kabla zwany ekranem jest podłączany do obudowy tzw.masy a środkowa żyła idzie do płytki gdzie jest lutowana.
  • REKLAMA
  • #3 15508716
    Mysogan
    Poziom 2  
    Słuchawki Xiaomi. Dwa druciki odłączyły sie od słuchawki

Dodano po 10 [minuty]:

Mogłbys wytlumaczyc mi dokładniej bo ja nic nie pojmuje. Jestem totalnie nie into te rzeczy. Widać skad sie urwały ale czy ma znaczenie który kabelek do której czesci czy jest to obojętnie. Bardziej zakładam pierwsza opcje ale moge sie mylic
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15508843
    antek1cza
    Poziom 31  
    Ocena: 199
    Mysogan napisał:
    Widać skad sie urwały ale czy ma znaczenie który kabelek do której czesci
    Ma znaczenie dla odsłuchu.
    antek1cza napisał:
    Oplot kabla zwany ekranem jest podłączany do obudowy tzw.masy a środkowa żyła idzie do płytki gdzie jest lutowana
    i tak :
    1. Jeżeli kabel jest ekranowany (w środku leci kabelek a na zewnątrz oplot z drucików oczywiście wszystko jest w izolacji) to patrz wyżej.
    2. Jeżeli kabel jest nie ekranowany są dwie osobne żyły (jedna obok drugiej bez oplotu) to kabelek oznakowany np.jakiś pasek na nim (biały, czerwony itp) podłącza się do + (jeżeli pisze) a nie oznakowany do styku na płytce który jest podłączony do obudowy metalowej słuchawki - chyba , że to plastyk ?
    3. Może być jeszcze tak , że żaden od słuchawki nie jest podłączony do obudowy wówczas proponuję polutować w jednej kombinacji zrobić odsłuch i potem zamienić kabelki i porównać. Zostawić lepszą (słuchowo) wersję.
    4. Można też rozebrać drugą słuchawkę i porównać.
    Generalnie przy tej słuchawce nie ma to dużego znaczenia biegunowość .
    Z tą biegunowością chodzi o to , że jak słuchawki lub kolumny dostaną sygnał-impuls to w obydwóch słuchawkach-kolumnach powinny wychylić się membrany do przodu lub do tyłu równo. Przy zmianie biegunów w jednej z nich membrany wysuną się przeciwnie . Ma to wpływ na lepszy odsłuch nagrań.
  • #5 15508868
    Mysogan
    Poziom 2  
    Dzięki :) zaraz spróboje naprawic.
REKLAMA