Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Meriva Z1.7DTH - nie odpala

mMATYSs 09 Mar 2016 23:07 4524 6
    mMATYSs
    Level 11  
    Witam.Mam problem z Oplem Meriva z1.7dth 2004r. a mianowicie wieczorem chodziła normalnie a na drugi dzień rano nie chciała już odpalić, po podłączeniu do komputera okazało się że nie ma żądnych błędów a więc na pierwszy ogień poszedł układ paliwowy, podpiąłem do pompy bezpośrednio paliwo (coś w stylu kroplówki) i widać że podczas kręcenia silnikiem paliwo schodzi ale idzie powrotem do baku (po popuszczeniu wtrysku jest paliwo ale bez żadnego ciśnienia) następnym krokiem była wymiana zaworu SCV na nowy i też bez zmian ale zauważyłem że podczas kręcenia silnikiem w wartościach bieżących pokazują się takie cuda jak na zdjęciu czyli miedzy innymi zasilanie spada na 3,5V i dopiero z powrotem podniesie się na 12V gdy przestaje kręcić silnikiem i po paru minutach zawór SCV cyknie więc odpiąłem wtyczkę od tego zaworu SCV i podczas kręcenia rozrusznikiem w wartościach bieżących napięcie o dziwo spadło do 10V i gdy przestałem kręcić od razu napięcie wróciło na 12V po odczytaniu błędów z wypięta wtyczką zaworu SCV pokazały się błędy : P0191 Zawór regulacji ciśnienia paliwa w rampie-niskie napięcie oraz P0200 Kondensator 1- niskie napięcie

Opel Meriva Z1.7DTH - nie odpala

Czy wskazywało by to na uszkodzenie sterownika?
    marcin_70
    Level 21  
    Witam
    należałoby posprawdzać punkty masowe sterownika jak i jego zasilania..
    piotrekwoj1
    Level 40  
    Jakieś cuda pokazuje ten komp. bo zobacz ciśnienie na szynie zapotrzebowanie 35MPa zadane 125 MPa. Na plaku chodzi?
    mMATYSs
    Level 11  
    zasilania sprawdzone i wszystkie są.Na plaku łapie tak na parę sec ale też nie chce za bardzo chodzić
  • Helpful post
    marcin_70
    Level 21  
    mMATYSs wrote:
    zasilania sprawdzone i wszystkie są

może być tak,że miernik pokaże te 12v... a pod obciążeniem duży spadek
  • Helpful post
    piotrekwoj1
    Level 40  
    Do plaka nie jest mu nic potrzebne prucz zakręcenia rozrusznikiem. Rozrząd sprawdzałeś?
    mMATYSs
    Level 11  
    Samochód już działa winny był sterownik ale dziękuję za pomoc.