Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmiana zakresu pracy sterownika wentylatora

Miko1234567 09 Mar 2016 23:31 1401 7
    Miko1234567
    Level 9  
    Witam!

Chciałbym zmienić zakres pracy sterownika wentylatora 12v.
    Sterownik to gotowy , chyba dość prosty układ AVT 1564
    zakupiony pod tym adresem https://sklep.avt.pl/avt1564.html
    Zebrałem w głowie całą, szczątkową wiedzę z zakresu elektroniki i wywnioskowałem ,że prawdopodobnie należy zmienić jeden z dwóch elementów widocznych w dokumentacji. Mianowicie albo termistor NTC110 10kΩ , albo potencjometr 10kΩ.
    No i w zasadzie to jest właśnie to pytanie. Który z tych elementów i ewentualnie na jaki? Układ zgodnie z tym co podaje producent , regulujemy w zakresie 10°-100°.
    Zależy mi na tym ,żeby obniżyć tą dolną granicę do około -5° , albo chociaż do 0° ;)

Przekopałem już kilka tematów , ale albo nic nie ma , albo jestem zbyt dużym ciemniakiem ,żeby coś zrozumieć.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc !
    SERVICE-AV
    Level 39  
    Spróbuj dać 2,2kOhm z R1 w szeregu .
    jaro33
    Level 15  
    Miko1234567 wrote:
    Witam!

Układ zgodnie z tym co podaje producent , regulujemy w zakresie 10°-100°.
    Zależy mi na tym ,żeby obniżyć tą dolną granicę do około -5° , albo chociaż do 0° ;)

Przekopałem już kilka tematów , ale albo nic nie ma , albo jestem zbyt dużym ciemniakiem ,żeby coś zrozumieć.

!

Ten schemat jest za bardzo prosty
    ale NTC ma od -25...100 [C] nie wiem jak twój.
    Może spaliłeś wzmacniacz bo wejścia "wo" muszą być mniejsze o 3V od zasilania .

Jedno mnie zastanawia ; po co -5C , nie chcesz przypadkiem grzać zamiast chłodzić ? ??

Jak działa
    Miko1234567
    Level 9  
    Uprzejmie przepraszam ,że dopiero teraz odpisuje.
    Docelowo układ ma służyć do załączania i wyłączania ogniwa peltiera które ma schładzać do około 0° . Korzystając z kalkulatora z tej strony
    http://www.giangrandi.ch/electronics/ntc/ntc.shtml
    Wyliczyłem ,że dla 10° termistor będzie miał 20175Ω , a dla 0° będzie 33621Ω
    Więc chcąc oszukać układ powinienem dać równolegle do termistora , rezystor 50446Ω [np. dwa rezystory 50kΩ i 470Ω w szeregu].
    Wtedy termistor przy 0° powinien zachowywać się jakby wskazywał na 10°.
    Napiszcie czy dobrze myślę, czy też coś naściemniałem :D
    I od razu kolejne pytanie odnośnie tego całego peltiera [TEC1-12706]
    Jak podłączę go bezpośrednio do ww. układu AVT to spale układ.
    można go podłączyć przez jakiś tranzystor? [Jeśli tak to jaki by się najlepiej nadawał?]
    Z góry dziękuję za odpowiedź
    Miko1234567
    Level 9  
    Ponawiam pytanie :)
    Ktoś pomoże?
    Miko1234567
    Level 9  
    Witam ponownie
    Nie zakładam nowego tematu ponieważ pytanie tyczy się nadal tego samego projektu.
    Jak już wcześniej pisałem układ ma służyć do włączania i wyłączania ww. ogniwa.
    Układ w chwili obecnej wygląda następująco [uprzejmie przepraszam za paint'owy projekt ;) ]

I tu pojawia się kolejne z moich pytań.
    Po ogrzaniu termistora RT1 dioda LED zapala się. Po ponownym jego schłodzeniu LED się wyłącza. Natomiast w chwili gdy Led wraz z R5 zastąpię upragnionym ogniwem peltiera układ zachowuje się zupełnie inaczej. Ogrzewam termistor , peltier zaczyna działać , ale po schłodzeniu termistora peltier nadal grzeje/chłodzi. Obstawiam ,że dzieje się tak przez zastosowanie tyrystora. No i było by to dla mnie dość zrozumiałe gdyby nie to ,że LED jakoś się wyłączał. Przez chwilę myślałem ,że to dlatego, iż peltier po wyłączeniu jeszcze przez chwile jest z jednej strony ciepły , z drugiej chłodny a różnica temperatur wytwarza minimalne napięcie podtrzymujące tyrystor. Żeby temu zapobiec w szereg z ogniwem dałem Diodę 10A10 , ale nic to nie zmieniło... Dlaczego tak się dzieje? Może zamiast tyrystora zastosować jakiś tranzystor? Jeśli tak to jakiego użyć ,żeby ogniwo pracowało na zasadzie włącz /wyłącz z maksymalną wydajnością przy załączonym tranzystorze?
    Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi!
    Xantix
    Level 41  
    Miko1234567 wrote:
    Może zamiast tyrystora zastosować jakiś tranzystor? Jeśli tak to jakiego użyć ,żeby ogniwo pracowało na zasadzie włącz /wyłącz z maksymalną wydajnością przy załączonym tranzystorze?

Możesz zamiast tyrystora zastosować tranzystor mocy MOSFET np. BUZ11 - przynajmniej będziesz miał mniejsze straty mocy na elemencie sterującym.
    Adam-zw
    Level 20  
    Witam,
    kilkanaście lat temu ktoś przywiózł z z Dubaju chłodziarkę turystyczną zasilaną 12V, po rozebraniu okazało się ze tranzystor jest (wizualnie) spalony a przy okazji termistor też uległ uszkodzeniu, układu scalonego nie udało mi się zindentyfikować.
    Musiałem zbudować regulator od nowa, jako czujnik temperatury zastosowałem 2x diody germanowe wzmacniacz uA741 i już nie pamiętam ale chyba tranzystory BDY37 i BC347. Troszkę to trwało by uruchomić i umieścić pod ogniwem peltiera. Efekt był pozytywny i lodówka pracowała przez następne kilka lat w Afryce.
    Pozdrawiam