Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Domofon Radbit zwalnia zaczep z pamięcią po powrocie zasilania 230V.

JerzyR 10 Mar 2016 08:11 1803 5
Ochrona Domu
  • #1
    JerzyR
    Level 12  
    Mam problem i może ktoś mi coś poradzi.
    Domofon (Radbit) działa jakby prawidłowo. Elektrozaczep z pamięcią firmy Nadal Badal 844 (zwalnia się i umożliwia otwarcie - po podaniu napięcia 12V DC). Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że po zaniku napięcia i ponownym włączeniu napięcia rygiel eketrozaczepu jest zwolniony!
    Jak zanika napięcie to zaczep jest jeszcze zamknięty. Dopiero jak wraca napięcie to rygiel jest zwalniany. Tak jakby dostawał impuls do otwarcia w momencie przywrócenia zasilania.
    Co może być nie tak? Wydaje się, że wszystko jest podłączone zgodnie z instrukcją domofonu, unifonu
  • Ochrona Domu
  • #2
    Ircys
    Intercoms specialist
    Ten typ domofonu (i nie tylko ten) tak ma. Przy elektrozaczepie z pamięcią faktycznie jest wtedy problem, ale ileż razy zdarzają się takie wyłączenia napięcia, że zgłaszasz to jako problem?

    Pozdrawiam
  • Ochrona Domu
  • #3
    JerzyR
    Level 12  
    Sugerujesz, że użycie zwykłego elektrozaczepu wyeliminuje problem? Prąd wyłączają co jakiś czas i wtedy wiatr otwiera furtkę. Przy nieobecności domowników nie jest to wskazane.
    Może jakieś podtrzymanie zasilania zrealizować?
  • #4
    Ircys
    Intercoms specialist
    Nie przesadzaj, wiatr nie wieje cały czas. A w ogóle co to za "czarna dziura", że
    "prąd wyłączają co jakiś czas" ? :)

    Zmień elektrozaczep na zwykły i problem zniknie.
    Ewentualnie zmień domofon na np. Urmet i też będzie po problemie.

    Pozdrawiam
  • #5
    piotrek_falownik
    Level 16  
    Nie jest to duży problem, ale jest.. Ja tak miałem z jednym produktem leelen, w zestawie jednorodzinnym przekaźnik w moim przypadku otwierał bramę po powrocie zasilania i to stykał na ułamek sekundy, spr. na różnych napędach i tylko somfy reagował. Inne które miałem nie wyczuwały tak krótkiego impulsu.. Zgłosiłem do serwisu i wyeliminowali problem bardzo szybko a to chinczyk. Ponadto twierdzili że to błąd w nowej dostawie, w następnych problemu nie miałem. Od polskiego producenta wymagał bym jeszcze więcej :). Chyba że wiąże się to z dużymi zmianami i mają to opisane w instrukcji, to pewnie nic nie zrobi..
  • #6
    JerzyR
    Level 12  
    Użycie zwykłego elektrozaczepu wyeliminuje problem.