Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z współpracą esp8266 zRaspberry Pi

diil1608 10 Mar 2016 17:05 1488 15
  • #1 10 Mar 2016 17:05
    diil1608
    Poziom 4  

    Witam otóż mama taki problem podlaczylem modol esp8266 pod uart no i wiadomo zasilanie, i gdy odpalam minicom to po odpaleniu nie moge w nim nic wpisywac, dodam tez ze w innych tego typu programach tez nie moge wpisywac komend co moze byc tego przyczyczyna?

  • #2 10 Mar 2016 18:21
    Zdzicho
    Poziom 24  

    A wiesz że ESP nie toleruje napięć an RX i TX większych niż 3,3V

  • #3 10 Mar 2016 18:33
    diil1608
    Poziom 4  

    wiem a raspbery b+ z tego co mi wiadomo ma logike na 3.3v

  • #5 10 Mar 2016 18:44
    diil1608
    Poziom 4  

    Tak dodam jeszcze ze jak zwieram tx z rx na pi i wchodze w minicom to moge pisac a jak podlaczam esp to nie moge pisac

  • #6 10 Mar 2016 18:52
    Zdzicho
    Poziom 24  

    Jaki model ESP i z jakim softem ?

  • #7 10 Mar 2016 18:58
    diil1608
    Poziom 4  

    prawdopodobnie jest to wersja 07 a soft standardowy z racji braku adapteru usb
    //edit prawdobodobnie uart na raspberry cos blokuje tylko nie wiem co da sie to jakos sprawdzic?

  • #8 11 Mar 2016 19:44
    Zdzicho
    Poziom 24  

    Może to głupie pytanie ale skrzyżowałeś linie transmisyjne ? RX na TX ?

  • #9 11 Mar 2016 19:49
    diil1608
    Poziom 4  

    na poczatku z niewiedzy dalem tx do tx a rx do rx ale pomyslalem i zaraz to zmienilem i caly czas jest podlaczone tx > rx i rx >tx

  • #10 11 Mar 2016 21:32
    Zdzicho
    Poziom 24  

    A GPIO15 jak jest podłączone i jak zachowuje się niebieski led po załączeniu zasilania ?

  • #11 11 Mar 2016 21:45
    diil1608
    Poziom 4  

    niebieski led po podlaczeniu zasialnia mignie raz i tyle, cos jest z uartem pi bo nie gdy prubuje zaktualizowac firmware to pisze failed to connect esp8266, gpio 15 do gnd podpiete

  • #12 11 Mar 2016 21:57
    Zdzicho
    Poziom 24  

    No nie koniecznie bo jeśli ESP nie odpowiada na komendy z pi to pi wywali błąd: failed to connect. Najlepiej spróbuj skomunikować się z esp z innej maszyny

  • #13 11 Mar 2016 22:11
    diil1608
    Poziom 4  

    dobra udalo mi sie ogarnac aktualizacje firmware ktora poszla z powodzeniem tylko teraz jak odpale minicom to mam krzaki w konsoli i nic nie moge wpisac

  • #14 11 Mar 2016 23:47
    piterek-23
    Poziom 30  

    Ustaw prędkość 9600 lub 115200

  • #15 14 Mar 2016 19:09
    diil1608
    Poziom 4  

    no ok jakos polaczylem udalo mi sie nawet wgrac nowe firmware, i tyle teraz jak probuje uruchomic konsole niezaleznie czy to baudrate 115200 czy 9600 sypie mi takim czyms na konsoli Problem z współpracą esp8266 zRaspberry Pi

  • #16 16 Mar 2016 20:07
    madejpm
    Poziom 9  

    To spróbuj innych. Mój działa przy niestandardowej prędkości 76800.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME