Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nice SMX2 + Came Home hg600

tdobkowski 10 Mar 2016 17:10 4383 18
    tdobkowski
    Level 8  
    Potrzebuję pomocy Panowie

łączę smx2 tak jak w instrukcji, pb gnd i 24+
    w trybie nauki piloty nice łapią się z smx2 i słychać cykanie, za to came home w trybie nauki ma w nosie sygnał. Reaguje na pilota bo kropka podczas nauki gaśnie i się zapala i na tym koniec. Brama garażowa nie reaguje. Brama została wyregulowana i jest zamknięta

z góry dzięki z pomoc
    Anonymous
    Anonymous  
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    Nie do końca rozumiem o czym piszesz...Uczysz pilota Nice do odbiornika Nice , a sygnały odczytujesz z HG? Czy chcesz nauczyć piloty Nice do HG????
    tdobkowski wrote:
    za to came home w trybie nauki ma w nosie sygnał

Nie uda się...
    Tak podłącz jak na schemacie poniżej. Jeżeli przekaźnik nice "cyka" a brama nie rusza to zamiast pod białe przewody smx podłącz pod fioletowe.
    tdobkowski
    Level 8  
    sory za nieczytelność wypowiedzi. Może nie tyle że uczę ale staram się podłączyć zestaw:
    - pilot nice smilo
    - odbiornik SMX2 Nice
    - HG600

Przekaźnik cyka, brama nie rusza. Podłączałem i białe i fioletowe i zaczynam dębieć bo brak jakichkolwiek efektów
    Marek J.
    Podłączyłeś tak jak narysowałem?
    Generalnie chodzi o to ,że w odbiorniku masz 4 przewody , a zaciski w hg są trzy. Musisz połączyć razem minus i jeden przewód (biały) wyjścia przekaźnikowego z radia. Drugi przewód biały podłączasz do PB.
    Sprawdź może też czy krótkie zwarcie PB z minusem (gnd) spowoduje reakcję bramy. Jeżeli nie to wina leży po stronie automatu.
    tdobkowski
    Level 8  
    Nice SMX2 + Came Home hg600

Podmieniałem kolejność fioletowych, wraz nie rusza nic - a działała, źle ale przynajmniej mieliła łańcuchem
    Marek J.
    Kurde... Pisałeś że w ogóle nie reaguje, a teraz że
    tdobkowski wrote:
    a działała, źle ale przynajmniej mieliła łańcuchem
    .
    Jak "mieliła łańcuchem", to znaczy że odbiornik i napęd działał...tylko masz wysprzęglony automat.
    To podłączenie na fotce jest dobre dla drugiego kanału Nice. Dla kanału pierwszego stosujesz przewody białe zamiast fioletowych.
    Określ raz a prządnie co działa, a co nie...
    tdobkowski
    Level 8  
    no bo teraz w ogóle nie reaguje :)

odbiornik Nice dostaje sygnał, przekaźnik cyka, dalej nic nie idzie. Nie ma ruchu jakiegokolwiek łańcuchem.

Pilot programuję zgodnie z intrukcją NICE - długo przycisk na nice, potem długo przycisk na pilocie, 3 mrugnięcia.

Teraz dla odmiany wsadziłem białe i też zero reakcji
    tapczan0
    Level 22  
    No to jeszcze sprawdź czy zwora 12/24V jest usunięta.
    tdobkowski
    Level 8  
    zwory nie było od początku i działało. Ruch umarł po skasowaniu programów w home. Po czym w akcie desperacji NICE też został wyczyszczony. Ustawiłem bramę góra/dół/auto więc automat jest wpięty.
    Marek J.
    Jeżeli przekaźnik w smx nice cyka to pilot jest już wczytany i albo w opcji "białej" albo w "fioletowej" powinno działać.
    Może coś z automatem? Sprawdzałeś działanie tak jak pisałem po krótkim zwarciu PB z GND?

Dodano po 6 [minuty]:

tdobkowski wrote:
    Ustawiłem bramę góra/dół/auto więc automat jest wpięty.
    To nie wszystko... Poczytaj instrukcję od bramy. Sprawdź działanie z przycisku - czyli jak pisałem krótkie zwarcie PB z GND. Jeżeli brama nie reaguje to nie jest wina pilota/radia. Zakładasz temat i nie potrafisz od razu opisać o co chodzi błędnie określając objawy i przyczyny usterki.."Ruch umarł po skasowaniu programów w home. Po czym w akcie desperacji NICE też został wyczyszczony"
    tdobkowski
    Level 8  
    zwarłem pb z gnd - i nic...
    Marek J.
    Eh... Szkoda gadać, a właściwie pisać....
    Gdybyś od razu napisał, że po grzebaniu w ustawieniach automatu hg600 (z zewnętrznym radiem smx) przestał działać to podpowiedzi były by konkretniejsze, a wszyscy którzy pisali jak Ci pomóc zaoszczędzili by trochę czasu.
    rafaello3111
    Level 12  
    Jak napęd ma ruszyć jak autor postu skasował mu położenia w jakich napęd ma się zatrzymywać przy pełnym otwarciu i zamknięciu. Proszę je na nowo zaprogramować i napęd będzie potem reagował na pilota Nice. Pozdrawiam.
    tdobkowski
    Level 8  
    Marek J. wrote:
    Eh... Szkoda gadać, a właściwie pisać....
    Gdybyś od razu napisał, że po grzebaniu w ustawieniach automatu hg600 (z zewnętrznym radiem smx) przestał działać to podpowiedzi były by konkretniejsze, a wszyscy którzy pisali jak Ci pomóc zaoszczędzili by trochę czasu.

sory Marku, dzisiaj ciężki dzień i może faktycznie przez brak fachowej wiedzy dla was fachowców mój problem opisałem zbyt blondynkowo...

Instrukcja automatu jest mało konkretna, dlatego zwróciłem się do was o pomoc.
    tdobkowski
    Level 8  
    rafaello3111 wrote:
    Jak napęd ma ruszyć jak autor postu skasował mu położenia w jakich napęd ma się zatrzymywać przy pełnym otwarciu i zamknięciu. Proszę je na nowo zaprogramować i napęd będzie potem reagował na pilota Nice. Pozdrawiam.

były zaprogramowane, są zaprogramowane - program przeleciał ustawił i zamknął bramę i koniec... dalej zero reakcji na pilota
    tdobkowski
    Level 8  
    tak to moja wtyczka, wpiąłem zworkę do pe i gnd i dalej bez zmian, zmiana kabli białe fiolet też bez zmian. Jedno ale, wceśniej działało "Źle" na białych bez zworki dla fotokomórki (które były wyłączone)
    tdobkowski
    Level 8  
    OK udało się!

dzięki wszystkim za pomoc! Jedna uwaga, dla jednych może oczywista, przy "czyszczeniu" automatu i ustawianiu go, radio musi być wypięte! Następny krok to programowanie góra dół auto i odłączenie automatu od prądu - wtedy wpinamy radio. Po włączeniu zaskoczyło!