Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dragon SS-201 przestrojenie z "piątek" w "zer

Dulan 22 Jun 2005 20:00 4822 10
    Dulan
    Level 26  
    Czy jest szansa na przestrojenie tego radia, żeby działało w naszych "nieszczęsnych" zerach?.
    Jeżeli jest możliwość, to prosił bym o opis lub schemat takiej modyfikacji.
    Dziękuję!.
    Marek Matysek
    Level 19  
    Ponieważ tym radiem steruje procesor taki jak w pierwotnych wersjach ALAN 48 PLUS, który jest taktowany kwarcem 4,5MHz, więc prawdopodobnie sposób będzie taki sam. Dolutuj do tego kwarcu kondensator ceramiczny ok. 27pF na krótkich wyprowadzeniach. Nie mam pewności czy uda się go przeciągnąć, ponieważ jest tam zrobiony układ CLARIFIER. Moższ również próbować pr-kiem rv 403 ale znowu nie wiem czy uda ci się przeciągnąć o 5 kHz. Bazuję tylko na schemacie a nie na doświadczeniu. Nie przestrajałem jeszcze takiego radia Raczej RV 403 pozwoli precyzyjnie dojechać do częstotliwości ale musisz mieć czym ją zmierzyć, albo skorzystać z pomocy kolegi który będzie posiadał SSB (najlepiej z odczytem częstotliwości). Na schemacie widać również jakieś zworki. Możesz nimi pokombinować. Możliwości jest niewiele więc powinieneś sie szybko uporać. Próbuj.
    saper3791
    Level 19  
    Soorki ... mam pytanko . Czy nie przestrajalo sie "lepiej" ??? z piatek na zera dolanczajac ceweczke o srednicy okolo 5mm i ilosci zwoi okolo 15-25 z rdzeniem by obnizyc czestotliwosc o 5KHz . Nie polecam osobiscie ruszania PR-kow oryginalnie montowanych w radio a przy ceweczce mozna krecic i wrocic do stanu pierwotnego .
    Ale moze nie mam racji bo juz daaawno nie przestrajalem .
    Pozdrawiam serdecznie .
    Dulan
    Level 26  
    W Onwach i innych wynalazkach spokojnie przestrajało się za pomocą dławika (4.7-10mH czy jakoś tak)w szeregu z kwarcem.

Zmierzyć mogę wszystko, ale w domowym zakresie mogę go stroić do Lincolna lub HR`a bez anteny, a Dragona na zewnętrzną zapiąć. Nie jest to może metoda tak precyzyjna jak na prof. sprzęcie, ale...

Narazie dziękuję bardzo i chętnie posłucham jeszcze innych ciekawych sugestii.
  • Helpful post
    Marek Matysek
    Level 19  
    Ten pr-ek po to tam jest, żeby precyzyjnie wstroić się w częstotliwość. Co do przestrajania cewką czy kondensatorem - obie metody są poprawne pod warunkiem, że dołączany element nie będzie powodował zrywania drgań generatora zegara czy to syntezy czy samego procka. Poza tym już z praktyki stwierdzam, że konstrukcja nie zawsza pozwala na zastosowanie tych metod zamiennie. Zawsze możesz spróbować obydwu. Przeciąganiem częstotliwości kwarcu niczego nie zepsujesz. Jeżeli chodzi o dokładność zestrojenia to metoda, o której napisałeś jest w miarę wystarczająca.Masz przecież CLARIFIER i zawsze możesz się dostroić do korespondenta.
    Dulan
    Level 26  
    Ok.
    Po ciężkich bojach wszystko pracuje jak powinno.
    W szereg z kwarcem dałem filtr(z jakiegoś radioodbiornika). I to pomogło. Problem w tym, że taki filtr nie ma szans się zmieścić w tak małej obudowie. Próbowałem kondensatory, ceweczki i nic z tego.
    Podkładałem kilkadziesiąt innych mniejszych filtrów i nic. Wygrzebałem ze starego radia dławiki(takie nawinięte na ferryt i solidnie polakierowane). Podłączyłem jeden i poszedł nieco w dół. Dołożyłem w szereg następny identyczny i tym razem zawysoko. Dobrałem więc coś pomiędzy i są "ZERA"!.
    Reszta strojenia polegała na regulacji w/w przez kolegę pe-erka.
    Dławiki mają b. dużo zwoji(około 50 na jednym pręcie przek.3mm i dł. 1cm, a drut cieńszy niż włos)!. Nie wystarczy napewno nawinąć kilku, żeby to wszystko śmigało, bo sprawdzałem i ten sposób.
    Dziękuję pięknie kolegom za pomoc!!!
    Marek Matysek
    Level 19  
    To jeszcze pochwal się, czy efekt przestrajania był widoczny na wyświetlaczu. Na schemacie narysowali, że jest tam odczyt częstotliwości. No i jestem ciekaw do czego służą zworki na nogach 32-25. A swoją drogą czy nikt tego radia nie "rozgryzał"?
    Jeżeli zaś chodzi o ceweczki to ja również wolę nawijane niż gotowe dławiki miniaturowe. Te najmniejsze mają za małą dobroć i nie udaje się nimi przeciągnąć kwarcu mimo, że na pomiar ich indukcyjność się zgadza.
    Dulan
    Level 26  
    Niestety wyświetlacz pokazuje ostatnią cyfrę "5".
    Co do zworek, to nie próbowałem nimi manipulować.
    Sam jestem ciekaw co pod nimi się kryje.
    dotarły mnie słuchy, że można radio odblokować tak, żeby krok był co 5k. Ile w tym prawdy?...

Znalazłem tylko to: http://www.mods.dk/mod/other/Dragon_SS-201_modification.pdf
    Busolub
    Level 12  
    Witam !
    Mam problem z przestrojeniem tego radia na "0". Może ktoś z Kolegów już coś takiego przerabiał i może coś podpowiedzieć - byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź i podpowiedź:-)
    Pozdrawiam
    Marek
  • Helpful post
    sgyver1
    Level 17  
    Musisz "przeciągnąć " w dół częstotliwość rezonatora kwarcowego 4,5MHz(znajduje się on w pobliżu procesora) w dół - nie pamiętam niestety, chyba o 5KHz.Robi się to za pomcą dławika(cewki) w szereg z kwarcem,o dużo wiekszej indukcyjności niż przy typowych radiach CB z kwarcem 10,240MHz-trzeba poeksperymentować.Tak w ogóle występuje kilka wykonań tego radia z różnymi procesorami, ja mam takie śmieszne że po przestrojeniu i rozblokowaniu jest tylko krok 10KHz i brak nadawania w FM

Jak pomogłem-kliknij "pomógł" :)
    Busolub
    Level 12  
    Witam !
    Widzę, że temat był już przerabiany - naprawdę szukałem nim spytałem, ale widocznie źle :-( - sorry.
    Może po prostu wymienić ten kwarc na jakiś 4 Mhz ? Jeśli takie są ?
    W każdym razie bardzo dzięki za pomoc.
    Marek