Ja tam uważam, że wszystkie nowe urządzenia wielofunkcyjne laserowe w cenie do 500zł to tylko namiastki prawdziwych drukarek. Lepiej poszukać coś używanego z niewielkim przebiegiem, ale za to z trochę wyższej półki.
W mojej subiektywnej ocenie najtaniej, bezawaryjnie i dobrej jakości wydruki uzyskasz kupując używaną wielofunkcyjną maszynę Brother. Do wyboru modele serii MFC z faksem, lub DCP bez faksu.
Wyobraź sobie, że taki używany domowo-biurowy MFC-7460DN można kupić za 250-300 zł z przebiegiem do 10k stron. Bęben zamiennik np. Quantum wystarcza na 12k wydruków, a niezależny od niego toner, też Quantum, pozwoli wydrukować do 3k stron. Cena bębna 40 PLN, a tonera ok. 30 PLN. Drukarka mono jest szybka - do 27 stron/min, kolorowy skaner, kolorowy fax i kopiarka z dupleksem, automatycznym podajnikiem dokumentów, 250 kartkowa kaseta na papier i podajnik ręczny. Podłączasz to do routera i wszyscy w domu drukują po wifi. To jest dość małe jak na laser urządzenie wielofunkcyjne.
Jak masz trochę więcej miejsca i ok. 500 zł to możesz poszukać MFC-8880DN, lub inną z serii "8". Większe gabaryty, ale i większe możliwości, większa szybkość druku, pojemniejsze i wydajniejsze tonery i bęben, a więc i tańsze koszty eksploatacji. Tutaj bęben wystarcza na 25k, a toner na 8k stron, przy porównywalnej cenie zakupu zamienników, no może o 10 zł droższych. Obydwie maszyny nie mają żadnych czipów i łykają prawie każdy zamiennik. Reset liczników tonera to zwykłe mechaniczne ustawienie przekładni "resetera", a wymiana bębna odbywa się w "menu" drukarki. Fizycznie wcale nie trzeba go wymieniać po tych 25k wydruków. Mój wytrzymał 35k, ale nawet przy standardowych wymianach teoretyczny koszt wydruku strony może oscylować na poziomie 0,5 grosza (pół grosza). Większej używam w pracy, a mniejszej w domu.
Oczywiście bezproblemowe stosowanie zamienników dotyczy i innych modeli Brother'a.