Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny.

ZawaDi 12 Mar 2016 19:27 1329 17
Optex
    ZawaDi
    Level 16  
    Witam, znalazłem i siebie niedawno czujnik ruchu nieznanej firmy. Po otwarciu znalazłem tam 2 rezystory które były lekko czarne ale zachowały swoją rezystancję. Postanowiłem je wymienić, po wymianie czujnik nadal jak nie działał tak nie działa poniżej zamieszczam zdjęcie płytki.
    Pozdrawiam
  • Optex
    wiertacz
    Level 34  
    To są zdjęcia części zasilającej czujnik.
    Obok przekaźnika jest tranzystor sterujący przekaźnikiem i prawdopodobnie stabilizator z serii 78L. Sprawdź napięcie na wejściu stabilizatora i na wyjściu.
  • Optex
    mariann
    Level 37  
    Witam
    Sprawdź na płytce, czy masz właściwe napięcie.
    Wartości, które podałem mogą się różnić, w zależności na jakie napięcie jest przekaźnik i jaki zastosowano stabilizator.
    Uwaga! Na płytce jest napięcie sieci!
    Pozdrawiam
    ZawaDi
    Level 16  
    Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny. Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny. Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny. Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny.

Dodaję kolejne zdjęcia części. Napięcia sprawdzę jutro.

Dodano po 44 [sekundy]:

Jest tu stabilizator lm324n
    mariann
    Level 37  
    Witam
    ZawaDi wrote:
    Jest tu stabilizator lm324n

To nie jest stabilizator. Oj...
    Pozdrawiam
    ZawaDi
    Level 16  
    Więc wzmacniacz operacyjny tak?
    ZawaDi
    Level 16  
    mariann wrote:
    Witam
    Sprawdź na płytce, czy masz właściwe napięcie.
    Wartości, które podałem mogą się różnić, w zależności na jakie napięcie jest przekaźnik i jaki zastosowano stabilizator.

Napięcia w tych punktach wynosi 0V stałego i przemiennego.
    wiertacz
    Level 34  
    Sprawdź czy dioda zenera z pierwszego zdjęcia nie ma zwarcia. Najlepiej ją wylutuj do pomiaru.
    Jeśli nie jest zwarta to sprawdź według drugiego zdjęcia czy w tych punktach jest napięcie przemienne. Jeśli jest to sprawdź wszystkie diody w mostku prostowniczym. Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny. Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny.
    ZawaDi
    Level 16  
    Dioda zenera ma zwarcie, jakiej innej diody można tutaj użyć ?
    wiertacz
    Level 34  
    Tu musi być taka sama dioda zenera.
    ZawaDi
    Level 16  
    Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny. Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny.

Jest to dioda zenera 1n47 na prąd 49a?
    wiertacz
    Level 34  
    To jest dioda zenera na napięcie 24V. Możesz dać BZX85C24.
    Dla prób możesz uruchomić układ bez tej diody ale najpierw odlutuj przewód oznaczony biały kółkiem i sprawdź jakie napięcie w tym miejscu - napięcie stałe.
    Jego wartość jest zależna od stabilzatora jaki jest zastosowany na płytce. Nie mogę powiedzieć jaki tam jest bo spotykałem się z różnymi wartościami. Jeśli będzie miało wartość 5v lub 8V lub 12V to wtedy możesz podłączyć odlutowany przewód i sprawdzić czy całość działa ale docelowo ta dioda zenera musi tam być wlutowana. Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny.
    ZawaDi
    Level 16  
    Po odlutowaniu diody na styku który zaznaczyłeś napięcie wynosiło 17V przemiennego i 7V stałego. Postanowiłem więc wlutować go spowrotem i coś leciutko brzęczy nie mogę określić z którego miejsca. Okolice przekaźnika.

Dodano po 15 [minuty]:

Udało się czujka uruchomiła się gdy wlutowałem tam pierwszą lepszą diodę zenera. Działa prawidłowo.
    wiertacz
    Level 34  
    Między stykami które zaznaczyłem nie może być napięcia przemiennego tylko stałe bo to jest wyjście stabilizatora. Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny.
    ZawaDi
    Level 16  
    Między tymi stykami jest teraz napięcie 6V stałego. Moja radość była zbyt wczesna gdyż czujnik załącza ale już nie rozłącza...

Dodano po 2 [minuty]:

Teraz po 15 min. rozłączył a mam ustawiony czas na minimum.
    wiertacz
    Level 34  
    Sprawdź na jakie napięcie jest stabilizator który zaznaczyłem. Powinno byc na nim napisane 78L ..
    W miejscu kropek powinny być cyfry 05 lub 08 lub inne. Wartości te oznaczają napięcie.
    Jak będziemy wiedzieli jaki jest stabilizator to będziemy wiedzieli jaka ma być prawidłowa wartość napięcia. Naprawa czujnika PIR szukanie przyczyny.
    ZawaDi
    Level 16  
    78L08 takie ma oznaczenie ten stabilizator.

Dodano po 5 [minuty]:

Prawidłowe napięcie jakie powinien oddawać to 8V.
    wiertacz
    Level 34  
    To sprawdź jeszcze jakie jest napięcie na wejściu stabilizatora.
    Dodatkowo na czas prób znieczul fotorezystor aby nie wprowadzał zamieszania bo czujnik powinien działać po zmierzchu. Najlepiej go wylutuj na czas prób lub dokładnie zaklej czarną taśmą izolacyjną.
    Z moich doświadczeń z czujnikami wynika fakt że te czujniki z którymi miałem do czynienia zawsze po włączeniu do zasilania załączały się na dłuższy czas niż nastawiony i dopiero po rozłączeniu następne zadziałania miału wartość nastawionego czasu.
    Musisz pamiętać, że gdy czujka się załączy i będziesz ruszał się w polu widzenia czujki to czas będzie automatycznie wydłużany. Musisz albo nie ruszać się albo tak ustawić czujkę aby nie być w polu jej widzenia gdy wykonujesz pomiary.