cooltygrysek wrote: Widzę że z wiedzą troszkę na baker. Możliwe że problemem u kolegi nie jest brak wiedzy lecz jej nadmiar a głównie stosowanych daremnych rozwiązań. Pisałem wyraźnie co to Bekomat i jakim miejscu się go stosuje.
Z tą wiedzą to się zgadzam świetnie kolega się opisał bo. Przypominam że zadałem kilka pytań. A kolega jak najęty referuje wyczytane z folderu reklamowego zasadę działania bekomatu. I pisałem wyraźnie, że go nie ma w GA30, więc, po co pisać w oderwaniu od rzeczywistości?
cooltygrysek wrote: Sprawdź czy poprawnie działają bekomaty to częsty przypadek wydostawania się wody do instalacji. Przyczyną jest zawieszanie się pływaka w komorze bekomatu. Wentylatory oraz agregat działają po usunięciu kondensatu. Podniesienie temperatury wewnątrz pomieszczenia jest nie dopuszczalne i powinno zapewnić się cyrkulację zewnętrzną.
Przecież pisałem
kkknc wrote: Ta... ciekawa nazwa bekomat. Czy to od beczki śmiechu? Spust kondensatu i oszusacz działają niezależnie od siebie. Dokumentacja się kłania.
kkknc wrote: Bekomat to nazwa własna i na dodatek zastrzerzona firmy BEKO zajmującej się tworzeniem urządzeń do spustu kondensatu. A nie nazwa własna jakiegokolwiek urządzenia do spustu kondensatu. Wskaż mi na liście części zamiennych tej sprężarki pozycję bekomat.
Bekomatu w tej maszynie nie ma, a kolega miał ją wskazać na liście części zamiennych I do tej pory tego nie zrobił Więc ponawiam pytanie....1 Pokaż na w liście części zamiennych pozycję BEKOMAT . Wentylatory jak już pisałem i agregat działają niezależnie od spustu kondensatu . Pytanie 2.Niech kolega wskaże w Ga30VDS zależność pomiędzy spustem a nie działającym agregatem.
cooltygrysek wrote: A kolega nie wie jak działa i po co jest montowany ani w jakim celu a podaje w linkach zawory elektromagnetyczne z czasówkami.
Doskonale wiem jak działają, do czego służą i wiem, co jest w GA30. Nie mam bekomatowych klapek na oczach. I nie forsuje na siłę marketingowej papki o wyższości rozwiązania, którego w tej maszynie niema. I nie upatruje problemów ze sprężarką w systemie, którego w niej nie ma. I nie ciągnę wykładu, jakie to jest super jak tego tam nie ma.
cooltygrysek wrote: stosowane są praktycznie obowiązkowo w kompresorach śrubowych zarówno stacjonarnych jak i przewoźnych typu mokrego.
Jasne we większości małych kompresorach firmy AC a i innych podobnie chłodnica końcowa jest w opcji, a spust to stosuje się tam ręczny kranikiem czasem jest tam pływak. Do tego silencer i restryktor. To teraz pytanie 3 pokaż mi te chłodnice w standardzie w kompresorach przewoźnych i oczywiście beko maty. I pytanie, 4 czym według ciebie różnią w ilości wydalanej wody kompresory typu „ mokrego „ jak określiłeś a suchego. I pytanie, 5 co to jest ten mokry kompresor, bo tylko u ciebie to słyszę to określenie. Do tego powtórzę pytanie bez odpowiedzi, 6 pokaż mi ten olej letni i zimowy do stacjonarnych AC. Pytanie 7 pokaż mi zabezpieczenie w AC przed rozruchem poniżej 5 stopni. Pytanie 8 pokaż mi głowicę w sprężarce GA 30, albo w innej śrubowej. Pytanie 9 jak może implodować głowica w układzie ciśnieniowym? Pytanie 10 jak zasysa olej sprężarka śrubowa.
cooltygrysek wrote: Pisał kolega jak sprężarka śrubowa zasysa olej ? Są dwa rozwiązania, obydwa opierają się na hydrostatyce. Pozostawię bez komentarza.
Wskaż miejsce gdzie napisałem to (pytanie, 11) że sprężarka zasysa olej. To ty pisałeś, że zasysa ja ci odpowiedziałem że nie.
Skoro znalazłeś czas pisać na całą stronę o bekomatach to ja nie widzę problemu w odpowiedziach Na te pytania. Odpowiedzi będą w dokumentacjach do których podobno masz dostęp aj ja ci powie że nie masz bo to tylko dilerzy mają przynajmniej w AC a nie sądzę by gdzie indziej było inaczej. A dział projektowy a UR to różne działy.
cooltygrysek wrote: Zauważyłem że kolega nie miał kontaktu se stacjami sprężonego powietrza na co dzień i związanych z ich obsługą problemów. Ja swoje przy nich ( stacje CompAir ) spędziłem jako technik UR zarówno w Bucyrus jak i na Fiat Auto Poland. A obecnie pracując w Siemensie na dziale projektowym ( zasilacze i falowniki dużej mocy ) mając spore doświadczenie z ich obsługą przekazuje wiedze młodszym pracownikom UR w Siemensie.
To bez znaczenia temat dotyczy GA30 a nie stacji powietrza czy też twojej drogi kariery. A swoją drogą to jak można przekazać doświadczenie innym, jeżeli to na tym portalu pętlisz się o bekomatach i ignorujesz zadawane pytania wskazując tylko swoje ogromne według ciebie doświadczenie. Którego nie jesteś w stanie w żaden sposób w tym temacie potwierdzić.
A i przyjrzyj się zdjęciu z wymiany i pokaż autorowi dokument AC z badań filtrów niezależnych producentów. Bo w zasadzie może być tam wsadzony tylko jeden zamiennik.