Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Śnieżka R206 - Brak UKF, przed i po przestrojenu

13 Mar 2016 13:16 1104 9
  • Level 18  
    Witam,
    Temat już poruszany na forum jednak poprzedni wątek został z jakiegoś powodu urwany i nie wiem jak autor roofy_1 poradził sobie..

    Nie jestem ekspertem w dziedzinie AM/FM, od razu się przyznam.
    Do radia które posiadam nikt nigdy nie zaglądał więc mam pewność że nie jest rozstrojone.
    AM jest sprawny (odbiera Pr.I).
    UKF natomiast zaraz po włączeniu zasilania pojawiał się bardzo cichy szum (pot.głośności musiał być na max żeby go usłyszeć) po czym po 2-3 sek. ginął całkowicie. Znalazłem uszkodzony pot. R21. Po jego wymianie i ustawieniu (w zasadzie tylko w jednej pozycji coś się dzieje) szum na torze UKF powrócił ale jest bardzo cichy. Napięcia porównywane ze schematem są zawyżone o jakieś 2-3V (pewnie dlatego że UKF nie pracuje). Takie rzeczy jak elki i BFy posprawdzałem i są OK.
    I teraz tak, od czego zależy siła tego szumu?
  • Level 15  
    Bez generatora FM z modulatorem bedzie to trudna sprawa bo tak naprawdę nie wiadomo czy to przestrojenie było dobrze zrobione i czy przed przestrojeniem radio było sprawne na FM.
  • Level 18  
    Dziękuję,
    Może mało precyzyjnie napisałem :) ale tak samo tor UKF zachowywał się jeszcze przed przestrojeniem.
    Stąd to pytanie, co wpływa na intensywność szumu?
  • Level 31  
    Spróbuj wymienić C 10nF blokujący pin 12 UL1211 do masy.
  • Level 18  
    Dziękuję,
    Wymieniłem C55 (10nF) o którym piszesz.
    Mimo że oryginalny był sprawny, podmieniłem go i teraz już AM też nie działa.
    W międzyczasie sprawdzałem izostaty i ich połączenia + wymieniłem UL1211 na inny egzemplarz i ciągle nic niestety.
  • Level 31  
    Wymiana C55 na pewno nie uszkodziła toru AM. Może R21 źle nastawiony - spróbuj skorygować w miarę dokładnie jego nastawę przy przełączeniu na odbiór Warszawy I (LW).
  • Level 18  
    OK,
    Brak było przejścia na jednym styku w izostacie fal długich.
    Profilaktycznie przeczyściłem wszystkie, tor AM powrócił.
    Nadal bardzo cichy szum na UKF.
    Sprawdziłem wszystkie C w obwodzie anteny toru UKF tj.C16, C24, C25, C14, C11, C15, C9 i C10 wylutowując je i mierząc pojemność. Nic nie znalazłem.
    Czy mam racje myśląc że podwyższone napięcia (porównując ze schematem) świadczą o nieprawidłowej pracy UKF? Najbardziej zastanawia mnie napięcie 7V wg. schematu zasilające poprzez R1 tor FM. U mnie na dzień dobry jest 10.5V. Napięcie źródłowe z zasilacza jest OK i wynosi 13V. Co dociąża te 13V żeby uzyskać 7V ze schematu?
  • Helpful post
    Level 31  
    Podwyższone napięcie głównego zasilania głowicy FM jest wynikiem zmniejszonego poboru prądu przez tranzystory w głowicy. Z kolei mniejszy pobór prądu jest wynikiem obniżonego napięcia polaryzacji baz tranzystorów głowicy.
    Trzeba sprawdzić napięcia na C64 i na bazach T1 i T2 - powinno być 3V.
    Sprawdź również czy nie ma przerwy dławik Dł.1.
  • Level 18  
    Dziękuję,
    Po powrocie z pracy sprawdzę.
  • Level 18  
    diantus, zazdroszczę wiedzy.
    Dławik Dł.1 miał zerwane wyprowadzenie.
    Doliczyłem się 16 zwojów i próbowałem nawinąć nowy ale średnica drutu skutecznie przewyższyła moje zdolności manualne. Znalazłem więc gotowy napowietrzny dławik o tej samej liczbie zwojów i średnicy drutu.
    Wszystko gra bez zastrzeżeń.
    Pozostaje zestroić skalę ale z tym już sobie poradzę.
    Dziękuję.