Projekt powstał trochę jako wyzwanie: chciałem zaprojektować i uruchomić jak najmniejszy sterownik LED, który będzie posiadał również funkcję ładowania baterii Li-Ion. Docelowo sterownik ma być zastosowany do przerobienia płaskiej latarki kieszonkowej (lata 70) na LED.
W projekcie wykorzystałem układy Lineara LTC4062 oraz LT3454. Pierwszy to liniowa ładowarka Li-Ion. Drugi to stało prądowa przetwornica impulsowa dedykowana do zasilania LED. Wg producenta obydwa układy są w stanie pracować z prądami do 1A. Niestety nie udało mi się uruchomić przetwornicy przy prądzie ok 1A. Wszystkie próby kończyły się uszkodzeniem układu scalonego. Prawdopodobnie powodem była cewa o zbyt małym prądzie nasycenia. Ostatecznie uruchomiłem układ ustawiając prąd LED na ok 0.7A.
Dość ciekawym elementem jest cewka WE-MAPI, która przy tak małych rozmiarach radzi sobie z dość dużymi prądami. Układ LTC4062 ma wbudowany regulowany komparator napięcia baterii. W projekcie wykorzystałem go do odcięcia zasilania przetwornicy jeżeli napięcie baterii spadnie poniżej 3V.
Płytka ma rozmiar 20.5x12mm. Elementy zostały umieszczone tylko z jednej strony tak, aby PCB można było przykleić do radiatora.
Uruchamianie projektu było generalnie jednym długim pasmem frustracji. Przetwornice udało mi się uruchomić dopiero po 3 spalonym scalaku. Natomiast małe rozmiary układów scalonych oraz dość trudne do ręcznego lutowania obudowy QFN, sprawiały, że byłem już blisko porzucenia tego projektu. Udało się, ale nie polecam.

Projekt w eagle znajdziecie tutaj: utorch - github

Cool? Ranking DIY