Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spaliny o zapachu siarki punto jedynka silnik bęzynowy

witkom1 13 Mar 2016 16:10 1497 2
    witkom1
    Level 7  
    Witam ostatnio oglądałem fiata punto jedynkę z silnikiem benzynowym jeśli się nie mylę to 1.4 , autko podobno długo stało ale gdy je odpaliłem to było w pożądku wszystko pojechałem na próbę i jak wróciłem to dymiło strasznie na biało to prawdopodobnie była para bo długo nie używane autko ale strasznie śmierdziała siarką i to mnie zastanawia skąd ten zapach
    zdzichra
    Level 32  
    Może diabeł był blisko? :D
    Sprawdź czy to nie wina uszczelki pod głowicą
    tzok
    Moderator of Cars
    W Punto mk.1 z silników benzynowych były silniki 1.1 8V SPI (model 55), 1.2 8V SPI (model 60), 1.2 8V MPI (model 75), 1.2 16V (model 85 16V/Sporting) i 1.6 MPI (model 90/Sporting), no chyba, że to była wersja GT, czyli 1.4T.

Zapach raczej nie siarki, a siarkowodoru to efekt wypadania zapłonów lub zbyt bogatej mieszanki - tak czy inaczej to efekt zalewania katalizatora paliwem. Jeśli chodzi o parę z wydechu to przy obecnej pogodzie jest to normalne zjawisko dla samochodów które są eksploatowane na krótkich odcinkach lub dłużej stały - wilgoć skrapla się w układzie wydechowym i wypełnienie tłumików nasiąka wodą, która po uruchomieniu silnika, w miarę rozgrzewania się układu, zaczyna parować.