Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Satel GPRS-T4 sieć Play - utrata połączenia z modułem

13 Mar 2016 18:48 1689 1
  • Poziom 9  
    dariusz.bembenek napisał:
    Konfiguracja wygląda na ok. Proponuję przyjrzeć się diodom w GPRS-T2 co sygnalizują (np. dioda "B" miga, gdy jest wysyłany SMS.. ale szczegóły w instrukcji).
    Znaki specjalne (jak wykrzyknik "!") generalnie są akceptowalne, ale dobra praktyka jest taka, żeby nie stosować takich wynalazków (tylko czysty tekst, bez ą, ę, %, # itd.).

    Inna sprawa, spróbować z inną kartą SIM (tylko nie play). Pamiętać o podmianie centrum SMS, chociaż w nowych modułach ten numer automatycznie jest ściągany z sim.
    Konfiguracja wejścia Z1 modułu (500ms, powrót 5s) wygląda tak, jakby była robiona po omacku, bez wiedzy co do czego służy. Domyślne ustawienia są ok, a zwiększenie czułości do 500ms niestety nie sprawi, że moduł będzie lepiej działał z centralą.


    A dlaczego nie Play? Pytam, bo akurat wczoraj straciłem kontakt z modułem GPRS-T4, w którym zainstalowana jest karta Play (brak wysyłania sms-ów, przy dzwonieniu na moduł komunikat: abonent chwilowo niedostępny). Zasięg: 1 kreska/dioda, diody A i B nie świecą. Poczytałem wiele postów dotyczących blokowania karty za używanie niezgodne z regulaminem (telemetria - temat rzeka). Okazało się, że karta nie została zablokowana. Odłączenie zasilania od modułu pomogło, więc wygląda na zawieszenie modułu. Czy ktoś ma doświadczenia z brakiem komunikacji w tych modułach?

    Moderowany przez sharp:

    Wydzieliłem z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3134611.html

  • OptexOptex