Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP 7800 Tower - "Sterownik karty przestał działać ale odzyskał sprawność&qu

dagny 13 Mar 2016 21:10 2739 55
Optex
    dagny
    Level 9  
    Witam,

Mam problem z komputerem, a mianowicie z kiepską wydajnością w pracy w Ligtroomie.

Posiadam taki sprzęt:

Komputer HP 7800 Tower

Procesor: Intel Core 2 Duo E8400
    Pamięć: 4GB DDR2 x 2
    Dysk twardy : 250 GB
    System operacyjny: Windows 7 Profesional 64bit
    Karta Graficzna : AMD Radeon HD 7700 ( 7750 ) 1GB DDR5
    Napęd optyczny: DVD/RW

Płyta główna : HP Compaq dc7800 Convertible Minitower
    typ systemu x64 based PC

Zasilacz Logic 500

i Monitor LG 27EA83-D IPS DVI HDMI DP ADOBE RGB

Komputera używam głównie do obróbki zdjęć. Pracuję na Lightroomie.

Od dłuższego czasu pokazuje się mi komunikat:
    "sterownik karty przestał działać ale odzyskał sprawność"

Na komputer działa to tak, że albo zwalnia, albo wręcz ekran robi się czarny. Po czym "wraca" do działania.
    Co za tym - pulpit przecinają takie pasy:

Sterownik do karty był wgrywany w styczniu przez informatyka.

Informatyk, który wgrywała mi sterowniki, jak i firma, od której kupiłam komputer z kartą, twierdzą, że karta jest sprawna.

Pomijając, że co jakiś czas pojawia się spowolnienie pracy kompa z tym powyższym komunikatem, artefaktami, to komputer i tak na co dzień nie jest demonem prędkości przy pracy właśnie z Lightroomem.

Niby komputer spełnia wymogi Lightrooma (przy nim najczęściej zaobserwowałam kiepską pracę komputera). Niemniej nawet producent programu twierdzi, że bardzo on obciąża system.

I moje pytanie: co się dzieje? :) Czy dopiero wymiana komputera rozwiąże mój problem?
  • Optex
    cyberdelia
    Level 22  
    Uszkodzona karta graficzna na 90% , 9% uszkodzony RAM , 1% problem oprogramowania
  • Optex
    dagny
    Level 9  
    Karta była sprawdzana i jest w porządku.
    cyberdelia wrote:
    9% uszkodzony RAM, 1% problem oprogramowania

Jak to sprawdzić?
    anet870
    Level 26  
    Włącz memtest, pobierz wcześniej.

Twierdzić, a sprawdzić to jest różnica. :) Odpal OCCT i włącz test GPU na kilkanaście minut.
    cyberdelia
    Level 22  
    "Karta była sprawdzana i jest w porządku"
    Tej usterki praktycznie nie da się potwierdzić bez widocznych objawów dokładnie takich jak u ciebie, a sprawdzanie mogło się odbyć w momencie gdy karta akurat pracowała poprawnie.
    dagny
    Level 9  
    To jest wynik testu z Memtestu?
    "could not allocate 4095MB"
    cyberdelia wrote:
    "Karta była sprawdzana i jest w porządku"
    Tej usterki praktycznie nie da się potwierdzić bez widocznych objawów dokładnie takich jak u ciebie, a sprawdzanie mogło się odbyć w momencie gdy karta akurat pracowała poprawnie.

To mam sprawdzić tak, jak pisze @anet870?
    anet870 wrote:
    Włącz memtest,pobierz wcześniej.

Twierdzić, a sprawdzić to jest różnica. :) Odpal OCCT i włącz test GPU na kilkanaście minut.

Tak mi przekazano, że sprawdzono i że karta jest w porządku.
    To OCCT musiałam kiedyś odpalać (mam jakieś wyniki po wyszukiwaniu w kompie), ale teraz nie wiem jak to sprawdzić.

To są wcześniejsze.
    cyberdelia
    Level 22  
    Oczywiście możesz sprawdzić pamięć RAM Memtestem, ale jest to raczej opcjonalna czynność, a ja radziłbym ci pobrać jakiś program typu 3dmark, bo te usterki wychodzą "na wierzch" wtedy, kiedy karta jest najbardziej obciążona, a tym bardziej w operacjach 3D - na pewno zauważył to pracując np. w Lightroomie.
    Jeśli podczas takiej ciężkiej pracy karty system pokaże ci informację o tym, że sterownik przestał odpowiadać, to praktycznie możesz kartę wyjąć z komputera i jeśli masz inną na sprawdzenie, to ją podłącz i popracuj trochę i jeśli będzie dobrze to znaczy, że wina leżała po stronie karty i będziesz mógł z czystym sumieniem zakupić nową kartę.

Możesz też testować ją przez nie wiadomo ile, używając OCCT lub innymi, tracąc czas a i tak wniosek będzie ten sam.
    dagny
    Level 9  
    cyberdelia wrote:
    Oczywiście możesz sprawdzić pamięć RAM Memtestem, ale jest to raczej opcjonalna czynność, a ja radziłbym ci pobrać jakiś program typu 3dmark, bo te usterki wychodzą "na wierzch" wtedy, kiedy karta jest najbardziej obciążona, a tym bardziej w operacjach 3D - na pewno zauważyłaś to pracując np. w Lightroomie.
    Jeśli podczas takiej ciężkiej pracy karty system pokaże ci informację o tym, że sterownik przestał odpowiadać, to praktycznie możesz kartę wyjąć z komputera i jeśli masz inną na sprawdzenie, to ją podłącz i popracuj trochę i jeśli będzie dobrze to znaczy, że wina leżała po stronie karty i będziesz mógł z czystym sumieniem zakupić nową kartę.

Możesz też testować ją przez nie wiadomo ile, używając OCCT lub innymi, tracąc czas a i tak wniosek będzie ten sam.
    Nie mam innej karty. Przed chwilą pasy pojawiały się przy wyłączonym Lightroomie.

Zakładając, że wymienię kartę, czy komputer mi przyspieszy?
    cyberdelia
    Level 22  
    Przy uszkodzonym akceleratorze karty graficznej system działa wolniej, to normalne. Kiedy wymienisz kartę wszystko wróci do normy.
    dagny
    Level 9  
    cyberdelia wrote:
    Przy uszkodzonym akceleratorze karty graficznej system działa wolniej, to normalne. Kiedy wymienisz kartę wszystko wróci do normy.
    Czytałam o tym moim błędzie już wcześniej i min. tutaj pisano, że to pada karta.
    Najgorsze, że karta ma tylko ponad rok (oczywiście w styczniu skończyła się gwarancja). Pisałam do serwisantów i twierdzili, że jest w porządku. To samo ten informatyk z firmy, w której wgrywali mi sterowniki, też uważał że jest dobra. I tak to zostawiłam.

A te parametry mojego komputera, co podałam, są dosyć dobre? Tzn. komputer powinien działać szybko?

Przy okazji czy dysk SSD 128GB na sam Windows i Lightroom (pliki zdjęć mam na innych) przyspieszyłby pracę?
    Nie wiem czy się orientujesz jak działa Lightroom. On bardzo obciąża działanie komputera.

Kolega, który nie jest informatykiem, ale pracuje na Lightroomie namawia mnie na komp o takich parametrach:
    Quote:

Najnowszy procesor czterordzeniowy
    AMD APU 6600k Black Edition
    4x 3,90Ghz s. FM2+ BOX
    4 rdzeni po 4,2 GHZ w trybie TURBO!!! odblokowany mnożnik, super OC!!!

Oryginalny Microsoft Windows 7 Pro 32/64bit oem PL

- na życzenie pełna konfiguracja

DODATKOWO :
    Zestaw programów dla domu i firmy:
    - Pelny pakiet Open Office 2013
    - Program antywirusowy, firewall, ochrona poczty
    - Programy do odtwarzania filmów, muzyki, obróbki zdjęć
    - Oprogramowanie do nagrywania płyt
    - Na życzenie instalacja dodatkowego oprogramowania do obsługi firm:
    programy do fakturowania, magazynowe, księgowe i inne

Płyta główna ASUS/GIGABYTE/MSI A88x
    Markowa na super chipsecie A88X
    Obsługa procesorów FM2 oraz FM2++, w tym najnowszych z serii AMD APU.

Markowa pamięć operacyjna DDR3 8GB 8192MB 1600mhz
    Karta graficzna ATI AMD Radeon HD8570 2GB DDR3.
    Megawydajna w grach i filmach HD, 3D!!!

Karta graficzna najnowszej technologii na procesorze AMD APU. Doskonałe przyspieszenie sprzętowe pozwala na osiągi lepsze jak w popularnych Geforce GT630.

Dysk Twardy 1,0 TB - 1000GB 7200rpm NCQ
    Nagrywarka DVD-RW dual layer +-
    Zintegrowana Gigabitowa karta sieciowa LAN 1000Mb/s
    Zintegrowana 8-kanałowa karta muzyczna HD
    cyberdelia
    Level 22  
    Ten komputer który obecnie posiadasz wystarczy do normalnej pracy w lightroom, oczywiście im lepszy tym praca zajmie ci krócej, pamiętaj też że karta graficzna która jest dobra do gier, nie koniecznie będzie się sprawdzać przy oprogramowaniu do obróbki grafiki. Odnośnie twojego pytania o dysk SDD,.. to tak odczytywanie i zapisywanie danych znacznie przyśpieszy, bo te dyski są bardzo szybkie, jednak co ci po tym jak wszystkim i tak zażadza procesor który nie jest za szybki, jednka do twoich celów moim zdaniem jeszcze się nadaje, możesz pomyśleć nad wymianą procesora na 4 rdzeniowy ewentualnie, na pewno będzie cię to kosztować mniej niż zakup takiego nowego kompa z którego funkcji i tak nie skorzystasz w pełni;-)
    dagny
    Level 9  
    Modernizacja tego obecnego wiąże się i z wymianą płyty głównej. Także koszty, jak się dowiadywałam, są na poziomie tego nowego.

Czy w tym przykładzie ta karta graficzna jest odpowiednia ? Jakich szukać do tego lightrooma?
    cyberdelia
    Level 22  
    Mogłabyś napisać mi model płyty to napisze ci czy podejdzie pod nią 4 rdzeniowy procesor, ta karta do lightrooma jest średnia.
    swiercm
    Moderator on vacation ...
    dagny wrote:
    Kolega, który nie jest informatykiem, ale pracuje na Lightroomie namawia mnie na komp o takich parametrach:

O to pytaj w dziale zakupowym.

dagny wrote:

Czym zasilany jest sprzęt?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2367809.html

Skoro karta powinna być ok, to przyczyna musi tkwić gdzieś indziej.
    Zwykle w takich wypadkach prosimy o:
    1. Pomiary napięć PSU:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    2. Zrzut w HWmonitora podczas normalnej pracy - w tym wypadku wklej zrzut po pracy w Lightroom.
    3. Zrzut ekranu z CDI.
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

Jakoś nikt do tej pory podstawowych działań nie zalecił.
    dagny wrote:
    To są wcześniejsze.

Na OCCT być może przyjdzie czas.
    Na razie nie zalecam.
    cyberdelia
    Level 22  
    Bo nie każdy jest komputerowym ignorantem jak niektórzy moderatorzy na tym forum.
    dagny
    Level 9  
    cyberdelia wrote:
    Mogłabyś napisać mi model płyty to napisze ci czy podejdzie pod nią 4 rdzeniowy procesor, ta karta do lightrooma jest średnia.

HP Compaq dc7800 Convertible Minitower
    typ systemu x64 based PC

a jaką zastąpić ?

Dodano po 8 [minuty]:

swiercm wrote:

dagny wrote:

Czym zasilany jest sprzęt?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2367809.html

Skoro karta powinna być ok, to przyczyna musi tkwić gdzieś indziej.
    Zwykle w takich wypadkach prosimy o:
    1. Pomiary napięć PSU:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    2. Zrzut w HWmonitora podczas normalnej pracy - w tym wypadku wklej zrzut po pracy w Lightroom.
    3. Zrzut ekranu z CDI.
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

Zasilacz to ten:

Co do sprawności karty - żaden z nich nie sprawdzał z Lightroomem. I twierdzili, że nic się nie dzieje. I tylko wgranie sterowników. Po wgraniu w styczniu sterowników komunikat zaczął się ponownie pojawiać, tyle, że mi to nie przeszkadzało na tyle.
    Jak teraz więcej obrabiałam zdjęć to już znowu jest niewyróbka. Pomijam np. eksport choćby kilkudziesięciu zdjęć. Ale obrabianie jednego jest bardzo powolne.

Pomiar napięć - nie mam przyrządów. A to inaczej nie rozwiążę ?

Dodano po 18 [minuty]:

Przed chwilą pokazały się pasy na pulpicie. Po tym zrobiłam HWmonitora
    cyberdelia
    Level 22  
    Tak jak myślałem, temperatury idealne. ;-) A ten zasilacz do najgorszych nie należy i do twojego komputera jest ok.
    anet870
    Level 26  
    Dagny ,weź tą kartę potraktuj porządnie jakimś programem do testowania i będzie faktycznie wiadomo czy jest dobra...3dmark będzie odpowiedni.
    cyberdelia
    Level 22  
    anet870 wrote:
    dagny weź tą kartę wysmarz jakimś programem do testowania i będzie faktycznie wiadomo czy jest dobra...3dmark będzie odpowiedni.

Napisałem to wcześniej
    dagny
    Level 9  
    anet870 wrote:
    dagny weź tą kartę wysmarz jakimś programem do testowania i będzie faktycznie wiadomo czy jest dobra...3dmark będzie odpowiedni.

Nie mam dodatkowej karty, by upewnić się, czy ta jest dobra.
    cyberdelia
    Level 22  
    Wydaje mi się, że twój komputer jest wyposażony w zintegrowaną kartę graficzną, sprawdź czy masz wyjście VGA z tyłu komputera (bardziej u góry, może być umieszczone pionowo)
    jeśli tak to wyjmij kartę z portu PCI i podłącz kabel do tej zintegrowanej, komputer normalnie się uruchomi, możliwe że trzeba będzie zainstalować sterownik, co windows zrobi najprawdopodobniej automatycznie, wtedy pozostanie ci posiedzieć przed komputerem i zobaczyć jak będzie się zachowywał;-)
    młody14
    Level 37  
    dagny wrote:
    anet870 wrote:

To nie była sugestia wymiany na inną tylko przetestowanie obecnej programem.
    3dmark dużo waży, nie ma sensu go pobierać w celu poprawności działania układu graficznego.

Dużo mniejszym programem jest Furmark i taki polecam pobrać. Wyciśnie z grafiki siódme poty. Przetestuj choć chwile w nim grafikę i daj znać jak tam.
    Zasilacz może nie domagać. Kolega wyżej nie ma racji, to nie jest dobry sprzęt. Jednakże mimo wszystko powinien dawać radę bo ten komputer nie pobiera za dużo prądu.
    dagny
    Level 9  
    Takie mam wyjścia z karty Radeon

Takie wyjścia są na górze. Do żadnego z tych nie mogłam się już wcześniej podpiąć z monitorem. Firma, od której kupiłam komputer, mówiła że mam też kartę zintegrowaną. Tyle, że z moim monitorem nie ma połączenia.

Takie mam wyjście do monitora

Dodano po 3 [minuty]:

młody14 wrote:

Quote:

To nie była sugestia wymiany na inną tylko przetestowanie obecnej programem.
    3dmark dużo waży, nie ma sensu go pobierać w celu poprawności działania układu graficznego.

Wiem, że nie była. Tylko wcześniej anet zalecała by po testowaniu włożyć inną kartę i zobaczyć przy tym samym czy inna karta będzie działać.

Czyli co - sam ten test da mi już pewność, że to tylko i włącznie wina karty ?
    młody14
    Level 37  
    dagny wrote:

Na pewno bardziej się upewnimy czy to jednak jej wina czy może czego innego.
    dagny
    Level 9  
    młody14 wrote:
    dagny wrote:

Na pewno bardziej się upewnimy czy to jednak jej wina czy może czego innego.

Możesz podać źródło skąd mam pobrać ?
    swiercm
    cyberdelia wrote:
    Tak jak myślałem, temperatury idealne. A ten zasilacz do najgorszych nie należy i do twojego komputera jest ok.

W trybie idle są ok.
    Żaden zasilacz pewnym nie jest bez pomiarów.

Brak najważniejszego wskazania - temperatury GPU i innych.

Proponuję zamiast Furmarka, sprawdzić w GPU-Z działanie stress-testu.

Zanim jednak to zrobisz, sprawdź, czy GPU-Z wykryje poprawnie czujniki GPU.

Podczas ewentualnego testu, pod koniec (myślę, że 15 minut wystarczy), zrób zrzuty ekranu z 2 pierwszych zakładek programu.
    https://www.techpowerup.com/gpuz/
    dagny
    Level 9  
    młody14 wrote:

Dziękuję. Ściągnęłam z DobrychProgramów.
    Puściłam na 20min. Zapisał się gdzieś wynik?
    swiercm wrote:
    Proponuję zamiast Furmarka, sprawdzić w GPU-Z działanie stress-testu.
    Zanim jednak to zrobisz, sprawdź, czy GPU-Z wykryje poprawnie czujniki GPU.
    Podczas ewentualnego testu, pod koniec (myślę, że 15 minut wystarczy), zrób zrzuty ekranu z 2 pierwszych zakładek programu.
    https://www.techpowerup.com/gpuz/

Ściągnęłam już wcześniej tego Furmark-a.
    swiercm
    dagny wrote:
    z DobrychProgramów

Sprawdź, czy tylko Furmarka dostałaś, czy coś "gratis".
    Nie był to najlepszy pomysł.