Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Whirpool AKP 275/NB, - Zblokowane zawiasy drzwi piekarnika po demontaż

ubuntero 14 Mar 2016 00:16 9942 1
    ubuntero
    Level 2  
    Witam,

Zgodnie z opisem w podręczniku użytkownika (screen w zał) dokonałem demontażu drzwi do ww piekarnika elektrycznego. Jednak, coś poszło nie tak ja trzeba, jeden z zawiasów (prawy) został całkowicie zablokowany w pozycji 90 stopni względem płaszczyzny drzwi.

Prawdopodobnie chodzi o niewłaściwe ułożenie względem siebie zawiasu i jego zaczepu blokującego. Nie chcę stosować nadmiernej siły aby nie uszkodzić szyby, w którą wyposażone są drzwi. Urządzenie jest na gwarancji - ale serwis nie chcę przyjąć zgłoszenia.

W jaki sposób przywrócić zablokowany, prawy zawias, do prawidłowej pozycji do ponownego montażu w obsadach korpusu piekarnika?

W załączniku dodatkowo:

- lewy zawias - pracuje prawidłowo
    - prawy zawias - unieruchomiony

Dziękuję za podpowiedzi,
    ubuntero
    Level 2  
    Nie było żadnych odpowiedzi, więc po konsultacji ze sprzedawcą piekarnika zabrałem się za temat samodzielnie.

Okazuje się, że po zupełnym wykręceniu obu zawiasów z drzwi, zawias prawy (tylko prawy) posiada dodatkową, bardzo mocną sprężynę - to ona stawia silny opór. Dowiedziałem się, że problem jest znany w branży AGD. Dlatego na przykład Electrolux w najnowszych piekarnikach proponuje demontaż szyby (do czyszczenia) bez konieczności demontażu drzwi.

Jak zatem odblokować felerny zawias?

1. Dla lepszego oglądu sytuacji możemy zupełnie zdemontować zablokowany zawias z bocznej wnęki w drzwiach - wystarczy odkręcić dwie śruby.

2. Za pomocą ręcznika ochraniającego dłoń i z wykorzystaniem dużej siły należy odchylić zawias do przodu, mniej więcej do pozycji 45 stopni względem płaszczyzny drzwi.

3. Zaczep blokujący należy w tym momencie odchylić maksymalnie w przeciwną stronę, aż "oprze się" o korpus zawiasa - w ten sposób na stałe blokując zawias w pozycji ok 45 stopni.

4. Montujemy zawias z powrotem do drzwi.

5. Wstawiamy drzwi do korpusu piekarnika - podczas wkładania zawiasy będą ustawione pod kątem ok 45 stopni do momentu aż znajdą odpowiednie miejsce w uchwytach korpusu piekarnika.

6. Otwieramy zupełnie drzwi - wtedy opuszczamy oba zaczepy blokujące "do przodu".

7. Zamykamy drzwi.

Mam nadzieję, że pomogłem.

PS. Wg mnie mechanizm nie jest zbyt dobrze zaprojektowany, a instrukcja demontażu/montażu jest niewystarczająca. Siła na prawym zawiasie jest tak duża, że można zranić się.

Niestety, serwis gwarancyjny Whirpool udaje, że problem nie istnieje i zbywa klientów.
    Electrolux przymajmniej ostrzega o możliwych obrażeniach w swoim podręczniku.