Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Harman Kardon AVR 151 czy AVR 161 do JBL E80?

Piecu1414 14 Mar 2016 21:43 3045 20
    Piecu1414
    Level 8  
    Zastanawiam się nad wyborem amplitunera:
    - Harman Kardon AVR 151
    - Harman Kardon AVR 161
    Obecnie posiadam kino domowe z amplitunerem Yamaha RX -V367, nie jestem zadowolony. ( kolumny mam bez subwoofera)
    A może jakiś inny polecacie? Zależy mi na czystym brzmieniu soczystym basie. Kolumny będą służyć 50 muzyka- 30 tv- 20 konsola.
    Trzepaq
    Level 12  
    Doprecyzuj proszę co ci przeszkadza. Nie słyszałem JBL E80 ale w opiniach nikt na bas nie narzeka. Amplituner raczej nie ma problemu z ich napędzeniem, chociaż zastrzegam, to Yamaha z epoki plastiku wtryskiwanego i tutaj to poproszę o opinię kogoś bardziej doświadczonego.
    Piecu1414
    Level 8  
    Dźwięk jest mało "czysty", przytlumiony. Będę jeszcze niedługo zmieniał tv z funkcją 3d, moja Yamaha nie obsługuje tego typu sygnału. Dlatego nieunikniona jest zmiana. Dlatego takie pytanie do forumowiczów:-)
    Trzepaq
    Level 12  
    Z ilu i jakich źródeł dźwięku korzystasz?
    Piecu1414
    Level 8  
    Playstation hdmi
    TV nc + hdmi ( dźwięk z obrazem przechodźi przez hdmi)
    Karta dźwiękowa Creative do kompa przez optyczne wejscie

Dodano po 3 [minuty]:

Czy ampli HK AVR 151, 161 da rade " pociagnac"" glosniki;-) czytałem że HK i JBL to dobre połączenie, ale może ktoś coś jeszcze bardziej mnie nakieruje i uświadomi.
    Trzepaq
    Level 12  
    Mocy mu nie zabraknie. HK to uznana marka ale AVR 151 to budżetowiec. Pytanie czy ten cenowy kompromis nie odbił się na jakości dźwięku. Tutaj musimy zaczekać na opinię miłośników HK. Przed zakupem zbadaj możliwość odsłuchu.
    Piecu1414
    Level 8  
    Pytanie czy poprzez zmianę na AVR 151 uzyskamy lepszy efekt?
    Trzepaq
    Level 12  
    Jakoś mi przytłumiony dźwięk do Yamahy nie pasuje. Nie twierdzę, że tak nie jest. Odsłuchałem w życiu kilka wzmacniaczy i chyba zatrzymałem się gdzieś w latach 80-tych i początku 90-tych. Twojego amplitunera nie znam. Z kronikarskiego obowiązku zapytam czy w trybie 2.0 i źródło CD też masz dźwięk przytłumiony?
    Piecu1414
    Level 8  
    W trybie 2:0 gra ciut lepiej ale to nie to. W miarę gra dobrze (głęboki bas i czyste brzmienie) jest przez optyka z komputera, ale dźwięk przechodzi jeszcze przez kartę muzyczna Creative zew ( podłączona przez USB do kompa)
  • Helpful post
    intenso
    Level 39  
    Nie ma co się dziwić że to nie gra, Yamaha to kaleka W stereo, do tego najniższy model.
    Piecu1414
    Level 8  
    Czyli HK AVR 151 powinno być lepsze od Yamahy?
    intenso
    Level 39  
    Napewno tak, chociaż ja bym poszedł w model wyższy
    A patrzyłeś na używki?
    Zwróć uwagę na Onkyo TX NR 545 a najlepiej 646.
    Piecu1414
    Level 8  
    Nie patrzyłem na używki, nie mam przekonania, ale nie wykluczam takiej opcji. Czyli z Onkyo tez powinno być ok? Jestem w stanie wydać ok 1500 zł na ampli.
    intenso
    Level 39  
    Onkyo to dobre i dynamiczne amplitunery.
    RMS.pl

Level 26  
    Harman i JBL to ta sama grupa producencka, więc w domyśle zazwyczaj gra to najlepiej ale JBL E80 to kolumny z nadmiarem basu, którzy przykrywa resztę partii dźwięku i stąd może być to poczucie przytłumienia dźwięku. W dodatku, nie wiadomo jak ustawiłes kolumny w pomieszczeniu.
    Piecu1414
    Level 8  
    Fronty mam od siebie ok 3m, w środku centralny. Doradźcie mi AVR 151 czy AVR 161. Czy przy takim ustawieniu i tego rodzaju kolumn ma to jakieś duże znaczenie? Różnica w cenie ok 500 zł. Onkyo odpada za drogi, a używanych nie ma zbyt wiele.
    Piecu1414
    Level 8  
    Ten Onkyo to porządny sprzęt, ale odpada, za duży tzn głębokość nie odpowiada. Ale szczerze jak by pasował to bym się nie zastanawiał. Musze coś maks do 31 cm, inaczej nie zmieści mi się w rtv. I kolor tylko czarny. Mógłbyś mi napisać tak dla mojej wiadomości czy 151 a 161 bardzo się roznia, czy będzie różnica w jakości? Pytam bo HK gł 30 cm i by pasował, chyba że uda mi się jeszcze coś znaleźć innego w tych wymiarach.
    intenso
    Level 39  
    Trochę kolego wydziwiasz, a czy ampli wystawiony w tą półkę, będzie miał czy oddychać?
    Piecu1414
    Level 8  
    Jest wystarczająco miejsca na wentylację ok 6 cm zapasu (wysokosci) przy obecnym ampil. Nie wydziwiam tylko mam ograniczone pole manewru... Gdyby nie rozmiar Onkyo nie miał bym już żadnych dylematów.