Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Siemens M55

gszkiela 23 Cze 2005 00:36 801 6
  • #1 23 Cze 2005 00:36
    gszkiela
    Poziom 10  

    Witam,
    dziwna sprawa bo telefon ogólnie funkcjonuje ale gdy tylko podłączę ładowarkę to zamiast ładować baterie to po 5min telefon się wyłącza a bateria jest kompletnie rozładowana choć początkowo na wyświetlaczu widać ze bateria się ładuje. Ładowarka i bateria jest oryginalna i sprawdzona na innym aparacie. Co może być przyczyna i czy jest szansa taniej naprawy?
    Pozdrawiam.

    0 6
  • #2 23 Cze 2005 00:45
    arem
    Poziom 39  

    na początek to zmień baterie - bo to najprościej.
    jak dalej taki objaw to sprawdzić rezystory które podają informacje dla procesora o stanie naładowania baterii.
    jeśli to jest OK to układ kontrolujacy ładowanie


    Andrzej.

    0
  • #3 23 Cze 2005 08:48
    inventco.eu

    Poziom 29  

    w siemensach to standard....
    tak jak przedmowca mowil ... sprawdz te rezystorki... pozniej masz tranzystor podwojny ktory puszcza ladowanie.... a on jest sterowany z dialoga ...

    mozna jeszcze wgrac ustawienia baterii z jakiegos sprawnego.

    a w najgorszym wypadku lezy dialog lub polaczenie z procesorem...

    pozdro
    Marek

    0
  • #4 23 Cze 2005 10:32
    gszkiela
    Poziom 10  

    Dzięki za info, jak tylko wrócę z roboty to go sprawdzę, tylko proszę o podpowiedź, które z rezystorów sprawdzać tzn mniej więcej gdzie są umieszczone na płytce.

    0
  • #5 11 Gru 2005 00:41
    kesio
    Poziom 10  

    A ja mam takie pytanie: co w telefonie odpowiada za zakres pasma GSM? Kupilem w USA M56, ktory ma GSM 850 / 1900 i chcialem sie dowiedziec, czy da sie i jest sens przerabiac go na nasze pasmo?
    Poza tym mam inny problem: nie graja w nim dzwonki, a jesli ktos dzwoni, to moge go dopiero uslyszec jesli wlacze funkcje glosnego mowienia. Co moze byc nie tak?
    Pozdrawiam i czekam na wskazowki
    Krzysiek
    ktl(malpa)o2.pl

    0
  • #6 26 Gru 2005 22:13
    łinta
    Poziom 12  

    miałem to samo u mnie jeszcze ładowarka piszczała i wymieniłem baterie i ładowarke i jest ok

    0
  • #7 23 Sty 2006 22:04
    zbyszq
    Poziom 18  

    @kesio:
    troche może off-topic ale ci powiem że chyba ci się nie uda a już na pewno nie będzie się opłącało przerabianie tego telefonu na nasze europejskie pasmo.

    0