Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie centrali digitex dct 2/8

matipa 15 Mar 2016 19:54 1413 13
Optex
    matipa
    Level 17  
    Witam,

Wisi u mnie w domu na ścianie centrala telefoniczna digitex dct 2/8, nie mam zielonego pojęcia jak ją podłączyć do komputera 'nowoczesnego', jedyne centralki z którymi miałem do czynienia to silican (połączenie USB lub Ethernet) i Alcatel (nie pamiętam w jaki sposób łączona). Czy jest ktoś w stanie pomóc mi podłączyć i wstępnie skonfigurować powyższą centrale?

Pozdrawiam,
    Mateusz
  • Optex
    antek1cza
    Level 31  
    matipa wrote:
    centrala telefoniczna digitex dct 2/8, nie mam zielonego pojęcia jak ją podłączyć do komputera 'nowoczesnego',
    Prostym konwerterem RS232 - USB. Problem tylko jest taki, że nie wszystkie się do tego nadają. Konwerter musi wszystkie piny z portu RS232 dokładnie obsługiwać z USB. Po prostu sprzedawcy trzeba powiedzieć, że będzie do programowania centrali i jak nie będzie działać to go się zwróci.
    Ten konwerter powinien być dobry jest bardzo podobny do tego co Ja mam a który działa z centralami i jest pod nazwą "Unitek konwerter USB 1.1 do RS-232 Y-105" tutaj http://www.komputronik.pl/product/115722/Akce...gclid=CMD-uLDZw8sCFcH3cgodFvEGLQ&gclsrc=aw.ds . Nie proponuję kupować tych najtańszych bo raczej nie będą współpracować z centralą. Zwrócić też uwagę czy dołączają sterowniki bo bez nich to może być sporo poszukiwań.
    Podłączenie centrali digitex dct 2/8
    Tylko, że kabelek to jedno a jeszcze trzeba program do zarządzania centralą.
    Niech kolega poszuka wpierw instrukcję jest na elektrodzie i zapozna się z nią, załatwi konwerterek i soft. Jak będzie z nim problem to powinienem go mieć ale nie obiecuję.
    I jak to będzie ogarnięte i będą problemy to proszę pisać. :)
  • Optex
    matipa
    Level 17  
    Instrukcje mam w domu ;) wszystko dołączone było do centrali. Dzięki za szybką odpowiedź.
    janek_999
    Level 17  
    Potrzebny jest SPECJALNY kabelek RS232 (w komplecie z centralą). Kabel nie jest symetryczny i końcówka dołączana do centrali ma oznaczenie DI II.

Nie wiem czy będzie działał przez konwerter RS232-USB (raczej nie będzie).

Wszystkie funkcje można zaprogramować z aparatu telefonicznego - bez komputera.
    matipa
    Level 17  
    Telefon ten musi być analogowy czy ISDN, VOIP?
    Tracer2
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Analogowy podłączony do pierwszego portu.
    User removed account
    User removed account  
    antek1cza
    Level 31  
    janek_999 wrote:
    Potrzebny jest SPECJALNY kabelek RS232
    Przecież napisałem te info w poście 2 ?

janek_999 wrote:
    Nie wiem czy będzie działał przez konwerter RS232-USB (raczej nie będzie).
    To jest kolega w błędzie , działa ale
    antek1cza wrote:
    Prostym konwerterem RS232 - USB. Problem tylko jest taki, że nie wszystkie się do tego nadają
    . To nie są moje domysły tylko sprawdzone praktycznie.

matipa wrote:
    Instrukcje mam w domu ;) wszystko dołączone było do centrali.
    Co znaczy wszystko ? Instrukcję to wiemy, oprogramowanie na dyskietce 3,5" jest , kabel między centralą a komputerem po RS232 jest ?

janek_999 wrote:
    Wszystkie funkcje można zaprogramować z aparatu telefonicznego - bez komputera.
    Zgadza się a czy kolega to robił ? Ja robiłem i to jest baaardzo nie wygodne i mało czytelne :(

Reasumując kolego @matipa w poście 2 napisałem co jest potrzebne
    antek1cza wrote:
    I jak to będzie ogarnięte i będą problemy to proszę pisać.
    I co jest ogarnięte :)
    Oczywiście można to wszystko pominąć i podłączyć telefon jak koledzy proponują + instrukcja w rączki i już można programować centralę.
    Powodzenia :)
    matipa
    Level 17  
    Dzięki, w poniedziałek pojadę po przejściówkę i podłącze to cudo do komputer, dam znać jak idzie.
    janek_999
    Level 17  
    antek1cza wrote:
    Przecież napisałem te info w poście 2 ?

Kolega pisał obszernie o przejściówce RS232-USB, ale ani słowa że to nie jest typowy RS232.
    W załączeniu plik z opisem kabla.
    Nawet nie wiesz kolego jaką wersję centrali ma autor zapytania ani jaki kabelek, ani jaki system operacyjny w komputerze (mogą być problemy z 64bit) ale z całą pewnością twierdzisz że będzie mu pracowało na przejściówce. Gratuluję pewności siebie.

Zaprogramowanie z telefonu wewnętrznego (aparat analogowy z wybieraniem IMPULSOWYM !) nie jest super-wygodne, ale bez przesady. Ta centrala ma tylko 8 wewnętrznych i 2 miejskie. Zaprogramowanie wszystkich funkcji powinno zająć ok pół godziny.

Przypominam że ta centrala jest bardzo stara ( ok. 20 lat ) i nie ma wybierania tonowego DTMF na liniach wewnętrznych.
    antek1cza
    Level 31  
    janek_999 wrote:
    ale ani słowa że to nie jest typowy RS232.
    Ma kolega rację. Pisząc o RS-ie chodziło mi o to żeby zastosować konwerter do komputerów z USB który na 100& (prawie) daje bardzo zbliżone parametrami gniazdo RS232 używane w starszych komputerach. Nie mając dobrego konwertera nie da się programować centrali mimo odpowiedniego kabla między centralą a gniazdem RS232 wychodzącego z komputera. Reasumując ten wątek musi być dobry konwerter RS232-USB oraz kabel RS232 do konkretnej centrali

janek_999 wrote:
    Gratuluję pewności siebie.
    To wynika tylko z tego , że miałem swego czasu z konwerterami problem aż nie znalazłem właściwego który "prawie" zachowuje się jak RS232 w starszych komputerach i dopiero nim mogłem wbić się do centrali.

janek_999 wrote:
    nie wiesz kolego jaką wersję centrali ma autor zapytania ani jaki kabelek, ani jaki system operacyjny w komputerze
    Celem osób pomagających nie zawsze jest podawanie wszystkiego na tacy tym bardziej , że pytający podają nie wiele szczegółów tak jak w tym przypadku . Proszę jednak zwrócić uwagę , że kolega napisał
    matipa wrote:
    centralki z którymi miałem do czynienia to silican (połączenie USB lub Ethernet) i Alcatel
    Więc taki zielony nie jest.
    A propos oprogramowania to faktycznie może nie odpalić , lepszą choć nie każdy ma tą możliwość to uruchomienie starego komputera i na nim to zrobić. Dodatkowo dochodzi taryfikacja i wydruki. Nie potrzeba kupować konwertera tylko zrobić sobie kabel wg.wzoru jaki podał kolega @janek_999 . .
    matipa
    Level 17  
    Jeżeli chodzi o wersję systemu na komputerze to nie ma obaw dysponuje wszystkimi od win 95 wzwyż.
    User removed account
    User removed account  
    antek1cza
    Level 31  
    Na samym początku chcę powiedzieć , że zbiór mądrych ludzi w jednym miejscu (np.tu na elektrodzie) owocuje ogromnymi możliwościami. Prawie zawsze ktoś ma coś do powiedzenia (odrzucam tu rozmowy nie na temat) w tym pozytywnym znaczeniu. Co chwilę sam się przekonuję, że wszystko powiedziałem a tu znajdzie się ktoś a nawet i więcej osób co zauważa (Super :) ) niedopowiedzenia. Ja osobiście jestem z tego zadowolony gdyż powoduje to wzrost poziomu i rozwój forum.
    No ale nie o tym chciałem pisać.
    R-MIK wrote:
    Tu do koca się nie zgodzę. Co znaczy dobry konwerter?
    Miałem na myśli taki którym mogę zaprogramować centralę tą i inne. Kiedyś rozmawiałem z producentem centrali alarmowych SATEL i ich dział techniczny również zwracał na to uwagę i wyraźnie podkreślił o znalezieniu "dobrego" współpracującego konwertera. Nie rozdrabniałem tego tematu, po prostu polecono mi kupić taki a taki konwerter i to wszystko.
    Jak się okazuje pasuje (można nim programować) on do centrali telefonicznych i alarmowych.
    Pozostałe informacje które kolega @R-MIK napisał bardziej rozjaśniają problem z konwerterami RS232-USB .