Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[WiFi] Udostępnianie plików działa tylko w jedną stronę

laqula 23 Jun 2005 09:32 1635 9
  • #1
    laqula
    Level 12  
    Mam dwa komputery połączone kartami WiFi. Stworzyłem połączenie ad-hoc (walczyłem wczoraj pół dnia). Udało mi się udostępnić katalogi pomiędzy komputerami.
    Mam Outpost Firewall i ustawiłem w nim moją sięć 100.0.0.0 (kompy mają końcówki 3 i 5) na trusted i pomimo tego komp1 i komp2 mogą przeglądać zasoby komp2 a żaden z nich nie ma dostępu do zasobów komp1.

    Ale nie chodzi o Firewall, bo po jego wyłączeniu komp1 ma dostęp do wszystkich zasobów a komp2 tylko do swoich (w otoczeniu sieciowym).

    Nie mogę przeglądać zasobów komp1 z komp2.

    Wydaje mi się że to musi być wina jakiegoś firewalla lub innego zabezpieczenia (ale Outposta mam wyłączonego i Windowsowego Firewalla na wszystkich połączeniach też wyłączyłem).

    Co jeszcze może blokować taki transfer.
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    To nie jest "blokowanie transferu".

    Wygląda po porostu na brak praw do przeglądania zasobów.
    Jaki jest system operacyjny na komp1 i komp2 ?
  • #3
    laqula
    Level 12  
    Win XP Pro SP2 na obu kompach.
  • #4
    mbo
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Uaktywnij konto gościa na obu komputerach.

    możesz też założyć konto o takiej nazwie jak jest używane na 2-gim komputerze lub ustawić proste udostępnianie.
  • #5
    laqula
    Level 12  
    Z kontem gościa próbowałem wcześniej (wyczytałem to na forum), ale nic to nie dało.

    Teraz założyłem konta użytkowników o nazwach takich jak na drugim komputerze i też nic.

    Zmiana prostego udostępniania na włączone i wyłączone też nic nie daje.

    Już mi ręcę opadają. Dwa dni kombinowania.

    Aha. Na jednym kompie mam FAT32 na drugim NTFS.
  • #6
    Adam Pyka
    Level 19  
    laqula wrote:
    Aha. Na jednym kompie mam FAT32 na drugim NTFS.

    Mnie się wydaje, że to jest wina systemu plików.
    Czemu instalowałeś XPka na FAT32?
  • #7
    laqula
    Level 12  
    Właśnie i ja miałem co do tego podejrzenia, ale to dziwne w końcu jeśli się łączę np. z Win 98 gdzie jest FAT32 to powinien się łączyć bez względu na format plików. Ale wyjaśniałoby to jednostronne problemy.

    Z FAT32 można się dostać na NTFS a odwrotnie już są problemy. Jutro sprawdzę czy zmiana formatu pliku coś da czy nie.

    A dlaczego na jednym jest FAT32, bo czasami podłączam ten dysk do kumpla który ma Win98 z fatem 32 i ntfsów tam nie wykrywa.

    Aha w razie jakby ktoś miał jakieś pomysły to dodam że udało mi się net udostępnić i działa i udało mi się skonfigurować firewalla. Teraz działa tak jak wcześniej przy wyłączonym (trzeba było dodać do zaufanych 127.0.0.1). Dziwne że nie wystarczyło dodać IP sieci którą stworzyłem.
  • #8
    gzeho.p
    Level 14  
    Witam
    a co oznacza że nie ma dostępu do zasobów kompa jeden?
    Widac kompa jeden w otoczeniu ale nie można go przeglądać bo wyskakuje błąd dostępu??

    pozdrawiam
  • #9
    laqula
    Level 12  
    Dokładnie tak.
    Poza tym jak tutaj mieszałem (nie pamiętam już co to było dokładnie) był moment że miałe w otoczeniu sieciowym grupę roboczą i jak próbowałem ją otworzyć to wyskakiwał komunikat "przekroczono limit czasu semafora", ale już tak nie ma.

    Dodano po 4 [godziny] 57 [minuty]:

    Właśnie zmieniłem format plików. Teraz na obu komputerach jest NTFS, ale niestety nic to nie dało. Nadal jest to samo.
  • #10
    laqula
    Level 12  
    W końcu udało mi się rozwiązać ten problem. Tyle dni kombinowania. Dla innych którzy zawitają tu z podobnym problemem:

    "Jeżeli połączenie działa prawidłowo (udostępnianie internetu też), w otoczeniu sieciowym widać wszystkie komputery, ale jeden z nich nie może przeglądać zawartości udostępnionych katalogów przez drugiego należy zainstalować protokół IPX/SPX/Net...

    Krok po kroku:
    Start -> Panel Sterowania -> Połączenia siciowe -> Prawy klawisz na połączeniu WLAN/LAN -> Właściwości -> Zainstaluj -> Protokół -> Protokół transportowy zgodny z NWLink IPX/SPX/Net..."