Witam wszystkich forumowiczów . Pojawiały się już na forum podobne tematy ale niestety nie znalazłem w nich odpowiedzi na moje wątpliwości . Problem jest w tym że po uruchomieniu i do wstępnego nagrzania (60-70 ° ) silnik pracuje nie równo i dymi na biało gryzącym dymem (niespalone paliwo ) nawet po zwiększeniu obrotów do 2500-3000 dymienie nie ustaje a wręcz jest jeszcze większe i czuć jakby któryś cylinder co jakiś czas "kulał" , występuje też jeszcze delikatne szarpanie . po nagrzaniu i przejechaniu paru kilometrów objawy ustępują silnik ma moc , nie dymi i nie spala dużo , jedyne na co zwrócono mi uwagę to dosyć głośna praca (twarda) . Silnik jest po naprawie ( wymienione dwa tłoki i dwie tuleje oraz wszystkie pierścienie ,zawory w głowicy sprawdzone i dotarte ) Po naprawie przejechałem ok 6000 km ale na zimno cały czas był problem . Zostały wymienione wszystkie wtryskiwacze na nowe , ale objawy prawie się nie zmieniły . Samochód był w kilku warsztatach i każdy rozkłada ręce , oczywiście żadnych błędów nie pokazuje i wydaje się że wszystko zostało sprawdzone . Ciśnienie sprężania w normie . W parametrach pracy silnika w porównaniu do podobnego auta z takim silnikiem dwa parametry różnią się mocno to wyprzedzenie wtrysku u mnie 43° a w drugim samochodzie 2-3° i dawka wtrysku u mnie 2.5 a w drugim ponad 6 i to wszystko na wolnych obrotach . Po wymianie komputera nie zmieniła się praca i parametry . Ręce mi już opadają . Proszę o pomoc,może ktoś wie czemu jest taka różnica w tych parametrach i czy to może być przyczyną złej pracy silnika Pozdrawiam !!