Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchenka gazowa z butlą 11 kg.

Pacx 17 Mar 2016 22:11 4119 2
Automation24.pl
    Pacx
    Level 8  
    Witam,

ostatnio wprowadziłem się na mieszkanie, gdzie do kuchenki 4 palnikowej podłączona jest butla propan/butan 11kg. Po ok. 5 dniach zaczął się pojawiać intensywny zapach oparów z końcówki butli - ponoć tak się zdarza, ale dzwoniłem np. na straż pożarną i oni mówili, że nie powinno tak być, bo znaczy, że gdzieś jest nieszczelność.

Jako, że butla sie konczyła to zadzwoniłem po goscia, który obsługuje całą kamienicę w butle i jest odpowiedzialny za instalację, bo ją robił - ma jakieś 2-3 lata z tego co mówił. Powiedział, że ten przykry zapach jest tym właśnie spowodowany. Ok, mieszkaniu wywietrzone, zapach prawie znikł, przy butli jeszcze trochę trzyma, ale tam średnio z przepływem powietrza. Podczas podłączenia butli oczywiscie sprawdził nieszczelności płynem do mycia naczyń i dołożył jedną uszczelkę, potem nic nie uchodziło.

Dziś natomiast podczas gotowania dziewczyna usłyszała piszczenie i faktycznie, pojawia się ono gdy na kuchence zapali się duży palnik lub średni palnik + jakiś inny, przy samym średnim palniku nic nie słychać. Źródło piszczenia jest przy butli i to chyba reduktor nim jest. Dzwoniłem do gościa, ale dziś nie odbierał i moje pytanie czy to piszczenie to może być po prostu jakiś zbieg okoliczności czy coś jest nie tak z tą całą instalacją?
  • Automation24.pl
    brofran
    Level 40  
    Piszczeć może , lecz żadnego charakterystycznego zapachu w okolicy butli , przewodu i piecyka absolutnie nie może być :cry:
    Pacx
    Level 8  
    A czym może być spowodowane to piszczenie? Odnośnie zapachu, to właśnie mówiłem gościowi, że wg mnie nie powinno nic być, to on mówi, że po prostu jakoś zassało tą końcówkę z butli i od tego jest taki zapach. Tylko, że on pojawił sięe jakieś 3-4 dni przed całkowitym wyzerowaniem się butli. Pewnie może to być spowodowane nieszczelnością węża?