Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Politechnika Poznanska Mechatronika czy Automatyka i Robotyka.

nikodemsz 18 Mar 2016 13:51 1587 5
    nikodemsz
    Level 8  
    Witam!
    Planuje się wybrac na studia na PP, za poltora miesiąca pisze mature niestety dalej nie wiem czy wybrac sie na AiR na wydziale ELEKTRYCZNYM czy na Mechatronike.
    Bardziej mnie jakos ciągnie do mechatroniki ponieważ wiecej 'praktycznych' rzeczy, mechanika itd a na AiR wiecej elektroniki z tego co dowiedziałem sie od osób studiujących tam. Mógłby mi ktoś pomoc? powiedziec jak wygląda zatrudnienie po mechatronice a jak po AiR? bo duzo osob tez mowi ze po Mechatronice to jestem od wszystkiego i od niczego czyli w sumie od niczego, a nie chciałbym po studiach dostac sie do pracy w ktorej bede obsługiwał maszyne i 'moj potencja' nie bedzie wykorzystany, rowniez nie chcialbym sie zatrzymac na posadzie na ktorej do konca zycia bede zarabial 2500-2700zł. Sam nie wiem nawet o jaką prace moge sie ubiegac, jakiej szukac po tych keirunkach.
    Jestem na 4 roku w technikum mechatronicznym.
    User removed account
    Level 1  
    kula001
    Level 19  
    Na mechatronika nadaje się 5% ludzi. Dlatego właśnie, ma być od wszystkiego. Jeśli ktoś Ci mówi że to zły kierunek to nie oznacza, że kierunek jest zły tylko osoba, która tak twierdzi jest na niewłaściwym miejscu. Sam jestem inżynierem mechatronikiem i dopiero zaczynam to rozumieć jakie to jest wyzwanie. Studia to jedno, ale na własną rękę i tak musisz się ukierunkować. Prawda jest taka, że tak jak inżynier może zostać dobrym ekonomistą tak ekonomista nie zostanie dobrym inżynierem. Mechatronik może zostać dobrym mechanikiem ale już odwrotnie nie bardzo. Tak samo mechatronik może zostać dobrym elektronikiem czy informatykiem ba bez problemu i automatykiem. Interdyscyplinarność to jest przyszłość dobry inżynier w dzisiejszych czasach to tak na prawdę człowiek od wszystkiego. Od konstruktora urządzeń po negocjatora w finansach czy ubezpieczeniach.
    nikodemsz
    Level 8  
    Radzio M. wrote:
    Masz jakieś zainteresowania czy interesuje Cię tylko dyplom?

Jestem po szkole(koncze ją w ten piątek) po technikum mechatronicznym, Technik Mechatronik zdany :) i interesują mnie wlasnie czujniki, programowanie chociaz wiem ze jest dosc ciezkie momentami, interesuje mnie tez mechanika ale raczej bardziej czujniki, programowanie PLC, za to nie lubie prądu, tych wszystkich obliczen itd.
    Mechatronika wydaje mi sie ze byłaby tym w czym 'siedzialem' rpzez ostatnie 4 lata i czułbym sie swojo, ale z drugiej strony wydaje mi sie ze lepsza praca jest po AiR, tym abrdziej ze chcialbym wybrac specjalizacje AUTOMATYK poniewaz wydaje mi sie 'najlepsza' z posrod dostepnych.
    Boje sie jednak ze na AiR bedzie mi bardzo ciezko, nie jestem wybitnym ucznie,, nigdy mnie nikt do nauki nie gonil, caly czas na dwójach rpaktycznie ale mam zamiar zdac teraz mature z matmy na 70%+ rozszerzenie na 30-40? i fizyke tez na 30-40.
    Atutem moze byc to ze interesuje mnie to wszystko i od wiedzy i mozliwosci douczania sie nie uciekam

Dodano po 2 [minuty]:

kula001 wrote:
    Na mechatronika nadaje się 5% ludzi. Dlatego właśnie, ma być od wszystkiego. Jeśli ktoś Ci mówi że to zły kierunek to nie oznacza, że kierunek jest zły tylko osoba, która tak twierdzi jest na niewłaściwym miejscu. Sam jestem inżynierem mechatronikiem i dopiero zaczynam to rozumieć jakie to jest wyzwanie. Studia to jedno, ale na własną rękę i tak musisz się ukierunkować. Prawda jest taka, że tak jak inżynier może zostać dobrym ekonomistą tak ekonomista nie zostanie dobrym inżynierem. Mechatronik może zostać dobrym mechanikiem ale już odwrotnie nie bardzo. Tak samo mechatronik może zostać dobrym elektronikiem czy informatykiem ba bez problemu i automatykiem. Interdyscyplinarność to jest przyszłość dobry inżynier w dzisiejszych czasach to tak na prawdę człowiek od wszystkiego. Od konstruktora urządzeń po negocjatora w finansach czy ubezpieczeniach.

No slyszałem ze Mechatronik powinien sie dokształcac, ale wydaje mi sei ze praca mecahtronika takiego rpzecietnego po studiach bym powiedzial, bedzie wygladała tak ze pojde do firmy i bede zwykłym mechanikiem od maszyn?
    nie wydaje mi sie zeby byla to rpaca moich marzen, ani jakos super wygodna/fajna/ciekawa? i dobrze platna
    Po AiR wydaje mi sie ze ta praca jest ''czystsza'' lepiej płatna i ciekawsza. tylko no mam ten dylemat bo wydaje mi sie ze pojde na mechatronike to zdam studia.. a pojde na AiR to boje sie ze moge nie zdac.. dlatego tak ciezko podjac mi decyzje;/
    slvk
    Level 10  
    Interdyscyplinarność, specjalista od wszystkiego. To, że się coś kiedyś jakiejś dziedziny techniki innej, niż "macierzysta" dotknęło, nie czyni od razu specjalistą. To, że mechatronik/automatyk w pracy czasem coś elektroniki musi umieć, nie czyni go od razu specjalistą od elektroniki.

Drogi autorze, skończyłeś technikum. Jesteś chyba w stanie ocenić, czy podobało Ci się, i czy chcesz iść w takim kierunku, czy w innym. Możesz w internecie poczytać, jak wygląda praca automatyka robiącego projekty, albo kogoś pracujące w utrzymaniu ruchu. Pamiętaj też, że kierunek nie musi determinować Twojej przyszłości. Jeśli w trakcie studiów spodoba Ci się coś innego, to nie ma problemu, żebyś w tej dziedzinie się dokształcił i w innej dziedzinie pracy szukał.
    kula001
    Level 19  
    slvk wrote:
    Pamiętaj też, że kierunek nie musi determinować Twojej przyszłości. Jeśli w trakcie studiów spodoba Ci się coś innego, to nie ma problemu, żebyś w tej dziedzinie się dokształcił i w innej dziedzinie pracy szukał.

Jaki kierunek jak nie mechatronika lepiej Cię do tego właśnie przygotuje?

Autorze po mechatronice w bardzo prosty i stosunkowo szybki sposób możesz zostać koordynatorem projektu w firmie, a to jest jedna z najlepiej płatnych posad, dlaczego? Bo koordynator musi umieć przewidzieć czy dany projekt w firmie ma szanse powodzenia, a cały projekt nigdy nie jest sprawą jednej dziedziny tylko jest kwestią złożoną. Po mechatronice masz wiedzę zarówno mechaniczną jak i elektroniczną, masz pojęcie o programowaniu i sterowaniu poza tym znasz aspekty technologii procesów i zarządzania nimi nawet jeśli żadnej z tych rzeczy nie umiesz na 100% i tak najlepiej ocenisz szanse całego projektu.