Wszedłem w posiadanie kilku zdezelowanych narzędzi, mam problem z ustaleniem producenta jak i modelu. Tylko na jednej pozostało CCCP , większą prawdopodobnie ma uchwyt w postaci stożka Morse'a, druga ma wolne i szybkie obroty.
Dziękuję za pomoc w ustaleniu maszyny.
Rozkręciłem, w oczy wrzucił się komutator, a właściwie brak rowka pomiędzy działkami, czy tak był zbudowany komutator? Czy poprostu jest już wyeksploatowany? do tego do wymiany szczotki i włącznik, wentylator ma połamane łopatki.
... te wiertarki to konstrukcje wyjątkowej jakości są bardzo trwałe. Komutator wydaje się OK, nie wydaje się aby był nadpalony, zawęglony.
Wymień wentylator, kup nowy wyłącznik i szczotki i używaj raczej bezawaryjnego sprzętu. Koszt naprawy to ok. 30-50 złotych ( zależy gdzie będziesz kupował ). Tutaj pojawia się problem czy naprawiać czy szukać na aukcjach takiego sprawnego sprzętu ponieważ jeżeli nie umiesz ocenic sprawności elektrycznej silnika to kupując szczotki i wyłącznik możesz ponieść stratę w wysokosci kosztów zakupu!!!!!
Sławek
Znaczy źle się tu może wyraziłem, chodziło mi o to że pomiędzy działkami komutatora, jest jakiś izolatory prawdopodobnie, jest ścierany razem z działkami, przejeżdżając paznokciem prawie niewyczuwalny jest rowek. W pierwszej chwili myślałem że jest to syf. Ale jest to co twardego. Pierwszy raz się z takim komutatorem spotkałem stąd te pytanie jeśli chodzi o izolację wirnika to nie widać aby była poprzepalana. Szczotki maja ok 1cm lub trochę i więcej, niestety powycierane są od szczotko trzymaczy, i delikatnie latają w nich. Szotki są wyposażone w sprężynki odsuwająca pozostałość po szcotce od komutatora. Wątpię ze były takie seryjnie montowane .
Wiertarka po ominięciu wirnika jak najbardziej działa tylko tak wyje ( nie buczy tak jak w przypadku zwartego wirnika) tylko tak bardziej jak odkurzacze z prl, ale to może być spowodowane łożyskami.
Wie Pan może jak wyciągnąć wirnik z przekładni w tej wiertarce? I skąd wziąć podobny wentylator? A właściwie 2 , bo podobnego poszukuję do szlifierki agp 125-10, dostałem uszkodzoną, i jedyna rzecz której brak w katalogu to właśnie wentylator, sprzedawany jedynie z wirnikiem. Szlifierka prawie nowa, ktoś ja rozbierał i zgubił szczotko trzymacz w sumie gdyby nie to, to bym jej nie miał Jeszcze jedno takie pytanie na czym "przetoczyć" komutator aby nie miał bicia, i szczotki nie chodziły?? Nóż od tokarki nie powyrywa działek?
Wiertarka wyje ponieważ masz uszkodzony wentylator, a łożysko ??? Też może być i uszkodzone łożysko. Nie grzeb bez potrzeby przy tym komutatorze, jeżeli silnik minimalnie iskrzy to przejdź nad tym do porządku dziennego .
Szukanie części do narzędzi to taka zabawa. Często naprawa jest opłacalna wtedy gdy masz dostęp do tanich używanych lub nowych części. Inaczej to należy narzędzie wyrzucić. Poszukaj części w warsztatach gdzie je naprawiają lub na złomowiskach.
pozdrawiam Slawek
Brak szczelin w komutatorze nie jest niczym dziwnym.Jeśli mocno nie iskrzy przy pracy,to jest ok.A jeśli chodzi o te wycie-łożyska mogą je wywoływać,chociaż sprzęt tej klasy do cichych nie należał.
przyczyną nadmiernie chałasującej wiertarki może też być uszkodzony tryb lub zbyt wytarte tryby na wirniku brak smarowania serwisowania sprzet ma co najmniej 30 lat z pewnością wytrzyma kolejne 30 o ile nie iskrzy nie wiem czy naprawa jest opłacalna cześći zamiene sa dość drogie i nie dostanie sie wszystkiego włącznik okoł 20 zł na alegro szukać elprom eltos szczotki 0k 20 szukać rebir . wirnik zamiennik 100zł szukać allegro elprom eltos uszkodzona wiertarka ok 15 40 zł sprawna 80 do 120 w zaleznosci od stanu i modelu ceny podane są pii razy drzwi z internetu phttp://olx.pl/oferta/wiertarka-elprom-lowecz-2-biegi-CID628-IDbjUSP.htmli http://olx.pl/oferta/wiertarka-aeg-CID628-ID68w4n.html