Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5102 - Głowica Omega FM1 - Słaby odbiór, antena

tomasso94 19 Mar 2016 14:59 1161 4
  • #1 19 Mar 2016 14:59
    tomasso94
    Poziom 9  

    Witam,

    Udało mi się w końcu podłączyć po poprzednich "majsterkowiczach" głowicę Omega FM1 w moim Radmorze 5102. Wiem że jest to "proteza", ale z nią już Radmora nabyłem, oryginalnej głowicy niestety brak.

    Problem jest niestety w czułości tej głowicy, na "kawałku drutu" z trudnością łapie dwie stacje, a po podłączeniu do kablówki z której na co dzień korzystam w innych odbiornikach z uwagi na dobry sygnał radiowy wcale nie jest lepiej, no może jedną stacje łapie porządnie, ale o stereo nie ma mowy. No i po drugie jest strasznie czuła na wszelkie zakłócenia, tak mi się przynajmniej wydaje.

    Stąd moje pytanie - czy do tej głowicy potrzebna jest antena 300Ω tak jak w oryginalnej, czy 75Ω? Przy oryginalnej zastosował bym symetryzator, podłączył pod kablówkę i temat byłby jaśniejszy, a w tym przypadku nie wiem od czego zacząć i zrobić tak żeby było dobrze :D

    0 4
  • Pomocny post
    #2 20 Mar 2016 14:07
    dybas
    Poziom 37  

    Omega ma wejście 75 Ω. Najlepiej dołożyć gniazdo antenowe i połączyć z głowicą kablem koncentrycznym. Nie bawić się w żadne symetryzatory. Obawiam się tylko, czy głowica nie jest uszkodzona (rozregulowana), bowiem w Radmorach one spisują się dobrze i poprawny montaż z uwzględnieniem obwodu ARCz powinien zapewnić właściwą pracę od razu.

    0
  • #3 20 Mar 2016 21:45
    tomasso94
    Poziom 9  

    Ok, zamieszczam zdjęcie podłączonej głowicy. P.cz idzie tak jak na zdjęciu tylko w ekranie. Nie wiem czy jest do końca tak jak należy bo opisów wyszperałem z internetu kilka, no ale i tak jest postęp bo po zakupie była martwa cisza :) jeśli coś pomyliłem to z chęcią to poprawię :D Pierwsze za co się wezmę to koncentryk od samej głowicy do gniazda.


    Radmor 5102 - Głowica Omega FM1 - Słaby odbiór, antena

    Edit - koncentryk puszczony bezpośrednio do nowego gniazda 75ohm, bez zmian, a nawet gorzej :cry:

    Edit2 - Ok, wszystko połączyłem na nowo i odziwo ładnie ściąga kilka stacji nawet bez anteny co w żelbetowym bloku jest dobrym wynikiem. Więc tak, gdyby ktoś szukał dokładnego schematu podłączenia, tutaj rozpiska jak to podłączyć żeby grało, proszę nie sugerować się powyższym zdjęciem :) Aha, bardzo dużą role gra ekranowanie przewodu od P.cz :D

    Uv - G4
    Uafc - G5
    GND - G8
    +ZAS - G3
    P.cz - K1
    GND - K1a - ekran przewodu P.cz
    ANT - oczywiście antena

    0
  • Pomocny post
    #4 21 Mar 2016 19:21
    dybas
    Poziom 37  

    Jeśli poprawiłeś niechlujne połączenia, zastosowałeś przewody w ekranie to OK. Można poprawić stabilność głowicy, jeśli napięcie odniesienia Uv połączy się z punktem G4. Na zdjęciu i w opisie tego brak.

    0
  • #5 21 Mar 2016 19:31
    tomasso94
    Poziom 9  

    Wkradł mi się błąd w opis, już poprawiłem :) Dziś udało mi się nawet załapać sygnał w stereo, więc myślę że problem rozwiązany ;)

    0