Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Buderus Logano G115 - Nie zapala ani też nie wyświetla komunikatu o błędzie

gary2007 20 Mar 2016 13:31 948 3
  • #1 20 Mar 2016 13:31
    gary2007
    Poziom 14  

    Buderus Logano G115 z modułem FM241 i dwoma obiegami grzewczymi przestał się uruchamiać (odpalać). Nie ma żadnego komunikatu o błędzie na wyświetlaczu. Widoczny jest tylko płomyk, natomiast po włączeniu wentylator nie uruchamia się ani też nie słychać charakterystycznego rozruchu. W trybie ręcznym to samo.
    W trakcie remontu robotnicy ogrzewali dom tym piecem i nie wiadomo z jakich powodów zdemontowali czujnik temperatury zasilania. Czy mogło to doprowadzić do uruchomienia powiedzmy jakiejś blokady? Kiedy piec zaczął grzać, a temperatura nie podnosiła się, bo czujnik nie był przymocowany do rury? Wykonałem również zerowanie mając na uwadze, że mogli coś pozmieniać w ustawieniach pieca, ale to nie przyniosło żadnego efektu.
    Buderus Logano G115 - Nie zapala ani też nie wyświetla komunikatu o błędzie

    0 3
  • Pomocny post
    #2 20 Mar 2016 15:24
    Magister_123
    Poziom 33  

    Czujnik trzeba zamontować tam gdzie był (mechanicznie i elektrycznie).
    Po drugie obok pokrętła temperatury masz czarną nakrętkę. Wykręć ją i wciśnij środek.
    Po trzecie od przodu kotła jest otwór. Sprawdź czy wewnątrz nie pali się czerwona kontrolka. Jeśli tak to wciśnij ją.

    1
  • #3 20 Mar 2016 18:10
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze

    gary2007 napisał:
    Nie ma żadnego komunikatu o błędzie na wyświetlaczu. Widoczny jest tylko płomyk, natomiast po włączeniu wentylator nie uruchamia się

    Sprawdzić podgrzewacz oleju.

    0
  • #4 25 Mar 2016 12:35
    gary2007
    Poziom 14  

    Dzięki, pomogło wciśnięcie przycisku po odkręceniu tej czarnej nakrętki.

    0