Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Crawford Schemat, instalacja

poniat83 21 Mar 2016 11:17 4275 7
    poniat83
    Level 9  
    Witam ponownie
    Centrale podłączyłem, ale niestety chodzi tylko w jedną stronę, niezależnie, czy nacisnę przycisk góra, dół, brama zawsze porusza się w jednym kierunku. Po zmianie faz brama działa w przeciwnym kierunku.
    Do centrali nie podłączone są żadne urządzenia zabezpieczające.
    Mostki na kostce x4 (s18 s8 s19) x5 (s7) x6 (s5)
    Nie wiem, co z kostką x4 (7,8,9), czy jest to podłączenie pętli magnetycznej i czy powinna być zmostkowana.?
    Same styczniki działają poprawnie, gdyż manualne naciśnięcie jednego z nich powoduje prawidłowe poruszanie się bramy w obydwie strony.
    Pomocy

Dodano po 3 [godziny] 36 [minuty]:

Aktualizacja. Brama startuje do góry, wyłącza ją krańcówka po czym po wciśnięciu przycisku dół startuje, zatrzymuję się i wraca do pozycji otwarta.
    Anonymous
    Anonymous  
    poniat83
    Level 9  
    Faktycznie przeoczyłem to. A czy istnieje sposób żeby licznik obrotów wykluczyć z działania.
    Czy na zdjęciu które załączyłem, to ten nieszczęsny licznik obrotów. Brak miejsca uniemożliwia mi jakąkolwiek ingerencje. Czy ktoś z was miał do czynienia z problemem opisanym na 13 stronie tj. brama idzie do góry zatrzymują ją krańcówka na otwieranie, po wydaniu polecenia "Dół", brama rusza, zatrzymuje się po 10 cm i wraca do pozycji otwarta.
    Czy krańcówka s3 służy do stopniowego zwalniania przed osiągnięciem położenia krańcówki s1.

Crawford Schemat, instalacja
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Marek J.
    Moderator of Property Security
    S3 to otwarcie częściowe. Co do czujnika to trochę dziwne, bo otwierać też się nie powinna. Było by tak samo jak z opuszczaniem. 10 cm i stop, a właściwie to podczas otwierania 10 cm i stop, a podczas zamykania 10 cm w dół,stop i 10cm w górę....Nie pomyliłeś kierunku obrotów i krańcówek? Sprawdź odległość czujnika od osi. Powinna być między 0,5 a 0,8 mm. Może podczas pracy w jedną stronę odległość jest ok, a w drugą szczelina się minimalnie powiększa i czujnik nie czyta impolsów.

Czy masz zamknięte obwody fotokomórki i listwy pneumatycznej?