Ostatnio przerabiałem to w pralce awod5520p. Tam zespół piorący też nie jest rozbierany. robiłem to tak:
1.wymontowałem zespół piorący,
2. nawierciłem na całym obwodzie kołnierza (tam gdzie jest klejone) otwory - średnica około 4mm w odstępach co 3/4 cm
3. rozciąłem bęben szlifierką kątową z tarczą 1mm. Można też brzeszczotem. Trzeba uważać z głębokością,żeby nie przeciąć metalowego wirnika. Wcześniej wyjmij grzałkę,żeby jej nie uszkodzić. Cięcie rób precyzyjnie i równo
4. wymiana łożysk
5. Składanie. Przed złożeniem założyłem na szlifierkę oscylacyjną papier ścierny chyba 80 -120 i przeszlifowałem obie połówki, odtłuszczenie. Potem na jednej i grugiej połówce przykleiłem jedną warstwę gumowej uszczelki do drzwi / okien. Dodatkowo posmarowałem silikonem.
6. skręcenie na wcześneij przygotowane śruby i nakrętki. Nie zapominaj o podkładkach.
7. Dla pewności objechałem całość w tym śrubki i nakrętki klejem na gorąco.
8.Kolejnego dnia ( może na wyrost, ale chciałem mieć pewność) - rozrobiłem trochę żywicy i utwardzacza. Pędzlem też pomalowałem po kołnierzu. Wyschło po godzinie.
9. Zamontowałem całość.
Test. Na początek 4 prania w 40stC - szczelnie - potem 60stC też szczelnie, ale było czuć jeszcze żywicą. Na koniec hardkor - 2 prania w 90stC - Wszystko jest OK. Od tego czasu minęło już około 3 miesiące. Pralka używana co 2 dzień po 2 prania. Nic już nie śmierdzi - żywica odparowała. Jest OK. Naprawa 32pln zamiast 600 za cały zespół piorący. Dowiedziałem się w Boschu, że ostatnie modele, które były ładowane od frontu i miały rozbieralny zespół piorący to modele z roku 2015. Jak zainteresowany to poszukam jakie bo mam na emailu.
"Dowiedziałem się w Boschu, że ostatnie modele, które były ładowane od frontu i miały rozbieralny zespół piorący to modele z roku 2015. Jak zainteresowany to poszukam jakie bo mam na emailu". To bardzo ważna i zaskakująca informacja. Czy produkowane w Polsce modele WAE nie będą miały rozbieralnego zespołu piorącego?
Bardzo dziękuję za informację. Wynika z nich, że pralki BSH o ładowności pow. 7 kg., nawet za 3500 zł nie mają rozbieralnego zespołu. A jak z odpowiedziami innych producentów?
Whirlpool napisał to samo co bosch, że nie mają rozbieralnych bębnów. Innych już nie pytałem bo pralka naprawiona i mam spokój do kolejnej awarii Nie mniej jednak gdybym musiał zmieniać to wybiorę boscha z rocznika 2015 o czym pisałem wyżej. Whirlpoola mam dość bo po gwarancji:
1. padł elektrozamek drzwi - zamiennik okolo 29pln
2. padł programator - nowy 500pln w serwisie, na allegro około 250, naprawiłęm za 5zł
3. łożyska - naprawa około 32pln za miast 600 za cały zespół. Zawiodłem się na whirlpoolu - w necie dostępne są moje opinie o tym modelu.
Chciałem kupić WAE2449FPL albo ewentualnie WAE 24441PL
Czy one są rozbieralne czy nie ?
Pisałem e-mail kontaktowy na stronie boscha ale nic nie odpowiedzieli jeszcze.
Jeśli wszystkie są nierozbieralne, to wziąłbym WAB24264PL i zaoszczędził 220zł.
Każdy pisze żeby brać WAE bo rozbieralne a tu zonk ?
Ja gdybym miał teraz kupować pralkę to wybrałbym mu del z 2015roku tak jak pisałem powyżej. Moje zapytanie do boscha kierowałem pod ko ten dużej pralki lasowanej od frontu. Być. Może te mniejsze. Mają inaczej, ale poczekajmy na odpowiedz boscha.
Dostałem odpowiedź ze strony Bosch że oba modele WAE2449FPL oraz WAE 24441PL
mają wymienialne łożyska, na drugie pytanie czy cała seria WAE ma nadal wymienialne łożyska nie uzyskałem już żadnej odpowiedzi.
Tak więc jak tylko skończę remont łazienki mogę brać jeden z powyższych modeli.
witam. Co do mojego problemu z łożyskiem bębna pralki to sprawa jest beznadziejna. Koszt wymiany na częściach oryginalnych przez serwis przewyższa koszt pralki-NIEOPŁACALNE, zakład jakikolwiek nie podejmie się wymiany bo nie da gwarancji że nie będzie ciekło, a samemu za dużo zachodu bo trzeba rozciąć obudowę plastikową a potem ją skleić i uszczelnić, i tu jest problem bo albo może ciec i zrobić zwarcie, albo będzie źle sklejona i niewyważona i będzie miała większe bicie przy dużych obrotach. Można by się bawić z tym, ale szybciej i bezpieczniej było kupić nowa pralkę, nowy model i mieć spokój. PS jak by co to zostały części z tego modelu np silnik, programator lub inny element (oprócz bębna z łożyskiem). Jeśli ktoś zainteresowany to czekam.