Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Candy CTY 104 - Restart przy wirowaniu

hessuss 22 Mar 2016 19:54 1662 4
NDN
    hessuss
    Level 13  
    Witam,

Pralka działa normalnie, przy wejściu na wirowanie najpierw bęben kręci powoli kilka obrotów ( rozkłada pranie? czy coś w ten deseń ) potem odrobinkę szybciej i w momencie jak powinien "startować odrzutowiec" w sensie jak powinien wejść na pełne obroty to gasną wszystkie diody na pół sekundy i zaczyna cykl od nowa, wolne obroty, trochę szybciej, reset i tak w kółko.

Programator rozebrany i sprawdzone wszystkie rezystory.

Grzałka ma 28ohm oporu między stykami ( nie za mało? ), i zero przebicia między stykiem a obudową, multimetr nawet na zakresie 20Mohm nic nie pokazał.

Mam zdemontowany sterownik, przekaźniki wylutowane, po podaniu 24v na cewkę działają, sprawdzone multimetrem, triaki nie maja przebicia miedzy A1-A2, między A1-gate zazwyczaj kilkadziesiąt ohmów oporu.

Proszę o poradę gdzie szukać problemu.
  • NDN
    Paulosik1993
    Level 9  
    A sprawdzałeś stan kondensatorów elektrolitycznych ? Ja miałem taki problem w whirpool-u.
  • NDN
    hessuss
    Level 13  
    Elektrolity wyglądają ładnie, nie są spuchnięte, nie mam miernika kondensatorów ale robię tak:
    multimetr ustawiam na diodę przykładam do kondensatora zgodnie z polaryzacją, rośnie opór, zamieniam styki i jest pisk a po chwili znowu rośnie więc chyba sprawne. Zastanawiam się czy silnik nie ma jakiś dwóch uzwojeń czy coś? że na wolnych obrotach pracuje na jednym uzwojeniu a pełne obroty robi na innym i tam jest zwarcie? Albo załącza jakieś triaki czy przekaźniki i tam jest zwarcie i siada napięcie co powoduje reset mikrokontrolera. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć schematu ideowego sterownika.
  • Helpful post
    frank 68
    Level 17  
    Na module masz duży kondensator w zasilaczu o ile pamiętam to 1.5 mf prawdopodobnie ma tylko część pojemności. U mnie wymiana tego kondensatora w identycznym przypadku pomogła. Powodzenia
    hessuss
    Level 13  
    Naprawione :) dokładnie tak jak pisał "frank", po wymianie kondensatora praleczka jak nowa :D