Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Diora Mazur lux - Brak oznak życia.

PiotrekPL33 23 Mar 2016 12:35 4863 35
  • #1 23 Mar 2016 12:35
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    Witam
    Radio dostałem ze strychu kolegi. Podłączyłem zadziałało, ale tylko na chwile bo jak wyłączyłem to już nie :cry: . Okazało się że brakuje lampy prostowniczej AZ-1. Kupiłem, podłączyłem nic. Znalazłem że na przełączniku napięć niema połączenia między stykami. Czy tu powinno być połączenie?



    Diora Mazur lux - Brak oznak życia.
    Pozdrawiam!

  • #2 23 Mar 2016 14:07
    cirrostrato
    Poziom 36  

    W związku z tak wyczerpującą informacją co zamierzasz dalej? Pozdrawiam.

  • #3 23 Mar 2016 14:08
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    cirrostrato napisał:
    W związku z tak wyczerpującą informacją co zamierzasz dalej? Pozdrawiam.

    Post poprawiłem.

  • #4 23 Mar 2016 14:16
    cirrostrato
    Poziom 36  

    Źródłem takich informacji jest schemat (jest na fonar.pl) urządzenia bo ogląd wizualny może być mylny po latach używania i ewentualnych napraw radia.

  • #5 23 Mar 2016 14:42
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    cirrostrato napisał:
    Źródłem takich informacji jest schemat (jest na fonar.pl) urządzenia bo ogląd wizualny może być mylny po latach używania i ewentualnych napraw radia.

    Radio wygląda na oryginalne patrząc na czerwoną farbę na śrubach.

  • #6 23 Mar 2016 14:56
    Rzuuf
    Poziom 43  

    Witam!
    Tu masz schemat:
    http://www.fonar.com.pl/audio/schematics/radio/tube/images/mazur2.gif .
    Wyjmij wszystkie lampy i sprawdź położenie przełącznika napięć. Jeśli się upewnisz, że połączenia po stronie pierwotnej transformatora sieciowego są poprawne, a bezpiecznik sprawny, możesz włączyć odbiornik do sieci. Powinny zaświecić się żaróweczki do oświetlenia skali.
    Jeżeli żaróweczki nie świecą - sprawdź, czy są sprawne, jeśli nie - wymień. Żaróweczka 6,3V/0,3A jest znacznie tańsza, niż lampa.
    Jeśli już masz prawidłowe świecenie żaróweczek, możesz włożyć lampy i włączyć odbiornik.

    Daj znać, co się dzieje. Czy masz jakiś multimetr?

  • #7 23 Mar 2016 15:15
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    multimetr mam. Jest jedna żarówka bo druga jest spalona. Lampy mam wyjęte.
    bezpiecznik mierzyłem jest sprawny. napięcie dochodzi na zworkę.

  • #8 23 Mar 2016 15:20
    Rzuuf
    Poziom 43  

    Czy na przełączniku napięć jest nakładka zwierajaca bolce we właściwej pozycji (napis 220V u góry)?
    Jeśli nie - to musisz połączyć bolce "recznie" - tak, aby byłyo zgodne ze schematem dla 220V.

  • #9 23 Mar 2016 15:28
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    Rzuuf napisał:
    Czy na przełączniku napięć jest nakładka zwierajaca bolce we właściwej pozycji (napis 220V u góry)?
    Jeśli nie - to musisz połączyć bolce "recznie" - tak, aby byłyo zgodne ze schematem dla 220V.


    Mam napisy. Zworka jest umieszczona tak:
    Diora Mazur lux - Brak oznak życia.

  • #11 23 Mar 2016 15:50
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    Jest napięcie na zworce dalej już ginie.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Znalazłem przyczynę jest cos pomieszane z kablem zasilania na zworce.

  • #12 23 Mar 2016 15:56
    Rzuuf
    Poziom 43  

    Wyjmij wtyczkę sieciową z gniazdka.
    Zdejmij nakładkę przełącznika napięć.
    Sprawdź bolce przełącznika omomierzem, czy masz 3 uzwojenia: dwa polączone i jedno osobne. Podaj, jakie zmierzyłeś oporności.
    Sprawdź, czy jest przejście miedzy wtyczką sieciową a przełącznikiem.

  • #13 23 Mar 2016 19:24
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    Rzuuf napisał:
    Wyjmij wtyczkę sieciową z gniazdka.
    Zdejmij nakładkę przełącznika napięć.
    Sprawdź bolce przełącznika omomierzem, czy masz 3 uzwojenia: dwa polączone i jedno osobne. Podaj, jakie zmierzyłeś oporności.
    Sprawdź, czy jest przejście miedzy wtyczką sieciową a przełącznikiem.

    Naprawiłem włącza się wszystko ładnie ale jak się włączy to słychać buczenie a jak lampy się rozgrzeją to taki dziwny głośny dźwięk.

  • #14 23 Mar 2016 20:10
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Wymierzyj napięcie na kondensatorach filtru prostownika anodowego napięcia С32 С31 ( 230V i 210V) . Zamień te kondensatory, prawdopodobnie, że oni utracili pojemność.

  • #15 23 Mar 2016 20:24
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    aksakal napisał:
    Wymierzyj napięcie na kondensatorach filtru prostownika anodowego napięcia С32 С31 ( 230V i 210V) . Zamień te kondensatory, prawdopodobnie, że oni utracili pojemność.

    Po paru próbach przestał się pojawiać ten dźwięk i było normalne charczenie. Ale teraz jest cisza w głośniku. Lampa od wzmacniacza mocy bardzo się grzeje po 1 min nie można już jej dotknąć.

  • #16 23 Mar 2016 20:41
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Sprawdź napięcie na S1 lampy EBL21 ( nóżka 3 ) i na rezystorze R3 - 80 Om. To napięcie powinno być minus 7-9V. Jeśli na S1 napięcie ma biegunową plus, to sprawdź kondensator С26 ( między anodą triody ECH21 i S1 EBL21 ) na upływ .

  • #17 23 Mar 2016 20:46
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    Spróbuje twoich rad ale mi się wydaje że to lampa bo latają jakieś kawałki czegoś szarego w środku.

    Edit:
    Powodem niegrania głośnika był zimny lut.

  • #18 23 Mar 2016 21:13
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    To, że jak mówisz, lata szare w lampie często bywa częśćmi tlenku pokrycia katody lampy, które osypało się przy dziadzieniu lampy . Przyczyną nagrzewania lampy może być upływ we wskazanym kondensatorze С26, brak napięcia minus 7-9 V na S1 czy zwarcie między S1 i S2, a także między S1 i katodą EBL21. Obowiązkowo wymierzyj napięcie na lampie .To zdejmie wszystkie pytania.Przepraszam za błędy w tekście.

  • #19 23 Mar 2016 21:34
    Rzuuf
    Poziom 43  

    Na schemacie masz podane napięcia i prądy.
    Zmierz prąd anodowy lampy głośnikowej (ok. 34mA). Ten prąd możesz zmierzyć bez rozłączania obwodu, wystarczy zmierzyć oporność uzwojenia pierwotnego transformatora głośnikowego (ok. 300 ohmów) i spadek napięcia na tym uzwojeniu (powinno być ok. 10V).

  • #20 23 Mar 2016 22:00
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    aksakal napisał:
    To, że jak mówisz, lata szare w lampie często bywa częśćmi tlenku pokrycia katody lampy, które osypało się przy dziadzieniu lampy . Przyczyną nagrzewania lampy może być upływ we wskazanym kondensatorze С26, brak napięcia minus 7-9 V na S1 czy zwarcie między S1 i S2, a także między S1 i katodą EBL21. Obowiązkowo wymierzyj napięcie na lampie .To zdejmie wszystkie pytania.Przepraszam za błędy w tekście.



    Dźwięk zaś się pojawił.
    Jak zmierzyć to napięcie?
    Mógłby zaznaczyć styki?

    Diora Mazur lux - Brak oznak życia.

  • #21 23 Mar 2016 22:43
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Punkty wymiaru napięcia względem masy są wskazane strzałkami. Diora Mazur lux - Brak oznak życia.

  • #22 24 Mar 2016 07:58
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    No to miernik w dłoń.
    Zaraz podam wyniki.

    Edit:
    Bardzo trudno jest szukać te kondensatory bo niestety oznaczenia się zdarły.

  • #23 24 Mar 2016 09:35
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Nic ciężkiego nie ma! Ci wystarczy wymierzyć napięcie na 3 nóżce 2 lampy ECH21 i na nóżkach 2 - 3 i 4 lampy EBL21. Kondensatory С31 С32 - duże w aluminiowych korpusach, С30 - duży papierowy.

    Dodano po 34 [minuty]:

    Należy znać, że С31 i С32 mogą być w jednym ogólnym korpusie, jak na tym zdjęciu. Diora Mazur lux - Brak oznak życia.

  • #24 24 Mar 2016 09:38
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    Ja też tak mam.
    Diora Mazur lux - Brak oznak życia. Diora Mazur lux - Brak oznak życia. Diora Mazur lux - Brak oznak życia. Diora Mazur lux - Brak oznak życia. Diora Mazur lux - Brak oznak życia.

  • #25 24 Mar 2016 10:38
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Pojemność kondensatorów mierzyć nie należy, jeśli oni utracili pojemność, to w głośniku będzie buczenie 100Hz . Wymierzyj napięcie na nóżkach lamp, które ci wskazałem.

  • #26 26 Mar 2016 18:47
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    Pomierzyłem wszystkie oporniki, wszystkie są dobre. Przylutowałem urwane kable od głowic. Kondensator wymieniłem na stary ponieważ ten kto zmieniał go na nowy wsadził tam 2*50 pikofaradów zamiast 2*32 mikrofarady. Mam jeszcze do przylutowania dwa kable, których nie mogę znaleźć na schemacie. Schemat, który pokazałeś mi niestety był inny prawidłowy jet taki:


    Diora Mazur lux - Brak oznak życia.
    Teraz tylko przylutować te kable i test.

    Edit: Radio buczy i nic więcej :cry:

  • #27 27 Mar 2016 05:21
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Zamiana kondensatorów 2х32uF na 2х50uF radioodbiornika nie zaszkodzi, a tylko polepszy filtrację anodowego napięcia. Różnice w schematach praktycznie nie, jest dodany rezystor 10kOm S1 EBL21 . Który raz ciebie proszę wymierzyć napięcie na nóżkach 2-3-4 EBL21 i na nóżce 3 2 lampa ECH21 i zawiadomić wynik. Reanimację każdego radioodbiornika po oczyszczeniu od kurzu i brudu należy rozpoczynać z sprawdzenia transformatora, zarzenia i prostownika anodowego napięcia. Jeśli oni są sprawne i zabezpieczają wskazane napięcie, to sprawdzamy wzmacniacz niskiej częstotliwości. Dla tego ustalamy przełącznik diapazonów do pozycji Gramofon, dotykamy się do gniazd podłaczania gramofonu końcem metalowego śrubokręta i obracamy regulator głośności od minimum do maksimum. Przy sprawnym wzmacniaczu w głośniku powinien być huczny dźwięk, głośność którego zmienia się zależnie od położenia regulatora głośności.Zawiadom również zależność wskazanego tobą buczenia od położenia regulatora głośności

    Dodano po 5 [minuty]:

    A przypadkowo nie pomyliłeś się, kiedy napisał o pojemności 2х50 pikofarady w zamian 2х32uf?.

  • #28 29 Mar 2016 12:57
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    Nie pomyliłem się kondensator miał 2*50pf. Gdyby miał 2*50uf to bym go zostawił. Napięcie ujemne jest prawidłowe (7.5v). Mierzyłem także cewki są sprawne. Po włączeniu radia i rozgrzaniu lamp słychać tylko brum nie ważne jak położony jest regulator głośności. Już trace pomysły co może być przyczyną.

  • #29 29 Mar 2016 14:53
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe

    Problem w tym, że u ciebie mało doświadczenia, Dla rozwiązania podobnego problemu należy nie więcej 10 minut. Głównie - nie trać cierpliwości i rezonu, że problem będzie usuwany.Zostaw cewki w spokoju, należy reanimować wzmacniacz niskiej częstotliwości. Uważnie czytaj rekomendacje. Ciebie prosiłem ustalić przełącznik do pozycji gramofon i dotknąć do gniazda gramofonu końcem śrubokręta, sprawdzić reakcję wzmacniacza na obieg regulatora głośności, a mnie zawiadamiasz o cewkach. Należy umiejscawiać miejsce w schemacie gdzie powstaje brum. Włącz radioodbiornik i ustal do pozycji GRAMOFON. Owiń regulator głośności od minimum do maksimum - popamiętaj jak zmienia się głośność tego brumu. Jeśli jego głośność zmienia się lecz on nie znika przy minimalnej głośności, usun z paneli 2 lampa ECH21. Jeśli brum przy czym zniknie, jego źródło na wejściu tej lampy. Jeśli brum nie zniknie źródło w prostowniku anodowego napięcia czy lampie EBL21. Połącz S1 tej lampy przez kondensator 22n-220n na masę. Wyniki zawiadom. Tak i nie zawiadomiłeś wyniki wymiaru napięcia na wyprowadzeniach lamp.

  • #30 29 Mar 2016 15:00
    PiotrekPL33
    Poziom 6  

    Radio nie reaguje na potencjometr głośności. Na wejście adaptera w ogóle nie reaguje.
    Nawet bez obu lamp ech21 brum jest.
    Pomiary zaraz podam.


    Ps;Nie mam takiego kondensatora :cry:

    Edit:
    Ebl21:
    Nóżka 3: -7.5v
    Nóżka 4: 338- 340v


    Ech21:
    Nóżka 3: 329-330v

    Mierzone miernikiem appa 305

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME