Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mondeo MKIV radio Sony - unconfigured mode

Fogy 23 Mar 2016 14:30 2754 4
    Fogy
    Level 11  
    Kupiłem Forda Mondeo MKIV. W samochodzie jest radio Sony:
    Mondeo MKIV radio Sony - unconfigured mode

Po włączeniu radia pojawia się na chwile napis "Unconfigured mode". Na wyświetlaczu Converse+ widać nazwę stacji, informacje z wyświetlacza radia. Normalnie mogę nim sterować używając przycisków na kierownicy. Podczas odczytu danych z samochodu, nie mogę pobrać informacji o systemie audio. Nie mogę więc również zmienić ustawień audio czy używanego systemu głośnikowego.Tak więc domyślam się, że problem tkwi w komunikacji CAN.
    Z naklejki mogę wywnioskować, że radio jest przeznaczone do Forda Focus a nie Mondeo.
    Mam następujące pytania:
    1. Czy istnieje różnica w komunikacji CAN między Focusem a Mondeo?
    2. Czy można w jakiś sposób wejść w menu radia albo klimatyzacji aby zmienić parametry systemu audio?
    3. Czy może jest to kwestia konfiguracji procesora radia bądź interfejsu CAN (hardware/software)

Pozdrawiam
    ekrecik83
    Level 14  
    Myślę ,że jesteś na dobrym tropie potrzebny będzie firmowy tester-serwis.
    krzydan
    Level 17  
    1. Czy istnieje różnica w komunikacji CAN między Focusem a Mondeo? - nie. specyfikacja magistrali CAN nie zależny od auta

system Convers pozwala na zarządzanie radiem poprzez przyciski funkcyjne na kierownicy, a informacje wyświetlane są na wyświetlaczu licznika, łaczność BT , dodatkowe monitory w zagłówkach
    Twoje radio albo nie obsługuje Convers;a albo trzeba je przeprogramować, jeżeli to możliwe.
    Niestety tylko serwisowy sprzęt IDS to jest w stanie zrobić.
    Albo serwis albo poza serwisem warsztat z IDS/VCM
    Fogy
    Level 11  
    A czy nie ma różnicy w komunikacji CAN między Fordem S-Max a C-Max podobnie jak Mondeo i Focusem? Wydaje mi się, że może być różnica pomiędzy MM-CAN 125kbit a 256.
    Domyślam się, że oznaczenie radia jest informacją o sposobie zaprogramowania między innymi sposobu komunikacji CAN i jest to do zmiany poprzez przeprogramowanie.

Właśnie przeprogramowałem radio z Focusa na C-Max i zniknął napis "Unconfigured mode" a radio zaczęło jakby grać bardziej przestrzennie co oznaczałoby, że nie tylko zniknął napis ale również zmieniłem ustawienia samego radia.
    Szukam nadal specyfikacji magistral CAN, ponieważ wydaje mi się, że jednak jest różnica a ponieważ z zawodu i z zamiłowania jestem elektronikiem więc nie daje mi to spokoju.
    Fogy
    Level 11  
    Niestety. Poddałem się. Radio pięknie działa w samochodzie Focus innego użytkownika a ja kupiłem radio do Mondeo.