Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

jeep 4.7 v8 - Czujnik wałka nie czyta koła wałka rozrządu

23 Mar 2016 15:50 3060 18
  • Poziom 11  
    Witam,
    Posiadam problem z autem jeep grand cherokee 4.7 v8 2001 rok. Sytuacja wygląda tak, że po odpaleniu auto przestało pracować na wszystkie cylindry, po czym zgasło i nie pali. Auto wcześniej było u mechanika z tym samym problemem, trzymał autko 2 miesiące i stwierdził że uszkodzony był czujnik położenia wałka i dopiero 3 ze sklepu był dobry i pozwolił uruchomić silnik. Niestety po 200 km sytuacja się powtórzyła. Po zdjęciu czujnika i machaniu przed nim kawałkiem metalu pojawia się iskra na świecach, niestety gdy jest na swoim miejscu to nie ma iskry. Wszystko rozebrane, sprawdzona osiowość czujnik-kółko itd. Zasilanie odpowiednio 12v 5v pojawia się na czujniku. Na komputerze pokazuje wszystko tak jak jest, czyli wał się kręci, czujnik wałka czasami da sygnał, raz na kilka obrotów silnika. Czujnik oczywiście został wymieniony, sytuacja bez zmian. Poglądowo wrzuciłem jak wygląda czujnik i koło. Czujnik na 3 piny. Proszę o pomoc bo już nie wiem co robić.
  • Poziom 39  
    Odległość czujnik koło była sprawdzana? Opisz dokładniej te napięcia, bo nie idzie zrozumieć co mierzyłeś. Masz oscyloskop?
  • Poziom 11  
    Witam,
    Niestety oscyloskopu nie posiadam, ale podejrzewam że będę musiał nabyć.. Odległość koło-czujnik wynosi 0,8 mm mierzone szczelinomierzem. Napięcia mierzyłem które się pojawiają na czujniku jak auto jest na zapłonie.
  • Poziom 11  
    jutro spróbuję to zrobić, ale zastanawia mnie, że wcześniej to chodziło. A sposób na sprawdzenie sygnału na diodę led ma jakiś sens?
  • Poziom 38  
    W większości przypadków ma sens. W niektórych dioda led zakłóca pracę czujnika. Do szybkiego sprawdzania mam takie dwie diody połączone antyrównolegle plus opornik 1 kilo. Jednak szczegółowe dane o kształcie, powtarzalności przebiegu to tylko oscyloskop.
  • Poziom 35  
    Raczej to czujnik nie jest skoro az tyle ich wymieniłes.

    Jakie masz błędy w pamieci? Czy masz lpg? Czy pali np z wypietym czujnikiem wału lub innymi kombinacjami? Ile masz paliwa w zbiorniku?
  • Poziom 11  
    @ladamaniac to spróbuję z diodą, może coś z tego wyniknie.
    @fuelinyourblood w żadnej kombinacji nie odpala, jest lpg. Problemem jest jednak brak iskry przy czujniku przy kole, bo przy symulacji kawałkiem metalu iskra się pojawia.
  • Poziom 35  
    masz tam czujnik poziomu paliwa. przy niskim stanie nieodpalisz. niewiem czy akurat bedziesz miał brak iskry czy wtrysku, ale warto sprawdzic. a co z błedami? mowi cos o czujniku wałka?
  • Poziom 11  
    witam,
    Trochę to trwało ale sprawdziłem parę rzeczy w jeepie i jestem w kropce. Po zdjęciu koła z wałka rozrządu, tego z pierścieniem do czujnika wałka, założyłem go na wkrętarkę i kręciłem nim przed czujnikiem poza silnikiem i wtedy autko ładnie dawało iskrę. Stwierdziłem że muszę zrobić tak jak poradził @manta i czujnik na maksa przybliżyłem do kółka, jednak po kręceniu rozrusznikiem iskry nie było. Zdjąłem czujnik i przyłożyłem go do koła gdy było na wałku i ku mojemu zdziwieniu sygnału w takiej sytuacji nie ma. Jakieś czary chyba..
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Wiązkę prześwietl żarówką minimum 21W. najlepiej w pozycji, w jakiej wpięta jest w czujnik.
  • Poziom 11  
    @Pawel wawa spróbuję puścić kawałek nowej wiązki do komputera, bo tam nie jest jakaś duża odległość, żeby mieć pewność że jest ok.
  • Poziom 35  
    czy czujnik twój jest blisko rozrusznika? uszkodzone sieja polem elektromagnetycznym i zaklucaja prace czujnika.


    Juz nie pamietam czy silnik zgasł sam czy poprostu nie zapala.

    Na pych zapali czy automat?
  • Poziom 11  
    @fuelinyourblood nie, czujnik jest na głowicy, daleko od rozrusznika. Rozrusznik został też zmieniony bo poprzedni się spalił, a ostatni raz auto odpaliło na tym uszkodzonym rozruszniku. Obecnie nie ma opcji żeby auto zapaliło, czasem kichnie podczas kręcenia, ale bardzo rzadko. Sytuacja wyglądała tak, że auto zapaliło ale chodziło byle jak, przerywało i strzelało, po czym zgasło i już nie zapaliło. Auto jest w automacie.
  • Poziom 11  
    A może coś z elektroniką skrzyni biegów się dzieje? Sprawdzałeś błędy?
  • Poziom 39  
    Niestety czujnik made in PRC nie pracuje w tym silniku. Poszukaj używki ale ori.
  • Poziom 11  
    Trochę to trwało ale obecnie jestem po wymianie rozrządu ponieważ łańcuch od jednej głowicy był wyciągnięty, wymieniłem wszystkie ślizgi i napinacze oraz koło z wałka rozrządu z tym pierścieniem dającym sygnał na czujnik wałka. Niestety pomimo wymiany czujnika na używany oryginał auto dalej nie zapala. Nie pozostaje mi chyba nic innego jak się poddać ;-(
  • Poziom 1  
    Witaj kolego, powiedz udało ci się rozwiązać problem? niestety i mnie to spotkało i podobną drogą szedłem zanim tu trafiłem tj .kilka czujników kichanie w kolektor aż w końcu nie odpala....Koszta dość spore a rozwiązania nie znalazłem
  • Poziom 1  
    Witam
    Mi niestety nie udało sie rozwiązać podobnego problemu
    Proszę o pomoc.