Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CB Intek M-120 plus, bardzo mały zasięg (parę metrów), końcówka mocy OK

kozak40 23 Mar 2016 23:36 1422 6
  • #1 23 Mar 2016 23:36
    kozak40
    Poziom 2  

    Posiadam CB Intek M-120 i radio ma bardzo słaby zasięg, dosłownie parę metrów (nie jest to problem anteny), bardzo słaby sygnał na wyjściu. A końcówka mocy jest OK. Czy podpowie ktoś, co powinienem zrobić?

    0 6
  • #2 24 Mar 2016 08:29
    arturavs
    Poziom 39  

    Dlaczego wykluczasz antenę? Pomiary? Swr? Radio w aucie, czy baza? Jaka antena?

    0
  • #3 24 Mar 2016 11:08
    teratron
    Poziom 13  

    Jaka moc na wyjściu? jaki swr anteny? Driver sprawdziłeś?

    0
  • #4 24 Mar 2016 12:26
    Novile
    Poziom 32  

    teratron napisał:
    Driver sprawdziłeś?
    Owszem można ale....
    Dwa dni temu miałem na stole takie radio. Ktoś zmienił w nim końcowy tranzystor w.cz. na 2SC2078 marki ISC (ostrzegam przed tym g..., to już drugi przypadek u mnie tego złomu). Sprawdziłem go, miernik pokazuje "dobry". Sprawdziłem driver KTC1006, miernik pokazuje "dobry". Podstawiłem tranzystor atestowany (doskonałej marki) 2SC2075 i radio nie działa, potem sprawdzony ("no name", ale działający ze sprawnego radia) i radio nadal nic. Podstawiłem za driver 2SC2314 i znowu 2SC2075 (ten co poprzednio), a radio od razu odpaliło i pełna moc, podobnie podstawiłem 2SC2078 ten co poprzednio - radio też elegancko pracuje, moc jest. Zatem jedyna możliwość - od razu nowy driver i pewna końcówka w.cz.! To najszybsza droga - warunek: napięcie musi być na kolektorze drivera i końcówki, inaczej trzeba szukać uszkodzenia wcześniej. Ja napięcia miałem dobre, dlatego tak postępowałem. I nie stosuje się przy takiej naprawie anteny, tylko sztuczne obciążenie, kolego teratron, i wtedy SWR jest poza tematem.

    0
  • #5 27 Mar 2016 20:18
    kozak40
    Poziom 2  

    Radyjko było sprawdzane miernikiem. W czasie przełączanie w mikrofonie (na nadawanie) wskazówka miernika ani drgnęła. Antena była sprawdzana (Wilson, na magnes1m)jest ok.

    0
  • #6 28 Mar 2016 19:14
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Najlepiej posłużyć się sondą w.cz. Można jeszcze tak:
    Jeśli nikt nie kręcił filtrami - wyciągnij Q38, Q39 i zmierz je. Proszę także zmierzyć napięcia na ich kolektorach podczas nadawania.
    Proszę sprawdzić jeszcze rezystory, czy nie mają przerwy: R189, R190, R193. Kolektory Q40, Q41 zasilanie mają? Wyciągnij i zmierz jeszcze driver Q40.

    Niestety, bez sondy trzeba działać trochę po omacku. Przydał by się także miernik częstotliwości, by sprawdzić, czy prawidłowo przełącza Q28 podczas TX.

    1
  • #7 21 Cze 2016 15:08
    kozak40
    Poziom 2  

    Udało się opanować sytuację.Problemem okazały się zimne luty. W tej chwili radyjko pracuje ok. Pozdrawiam.

    0