Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka SPARTUS TIG200 nie uruchamia się

ciuciuman 24 Mar 2016 10:00 5511 18
  • #1
    ciuciuman
    Level 11  
    Witam.

    Dostałem od kolegi tytułową spawarkę. Kolega próbował ją sam naprawić, ale bez rezultatu. Dlatego, przyniósł mi żebym podpytał się na forum

    Podaje co było zrobione przez kolegę
    - Po włączeniu do zasilania, wentylator się załącza, nie świeci się dioda ON
    - Po rozkręceniu obudowy i wyjęciu płytki HM-01-C1 kolega zauważył "wyparowaną" ścieżkę oraz okopcenie koło transformatorka E25 200:6 (kolega naprawił zniszczoną ścieżkę, transformator wymienił na EE25 200:6)
    - Po wymianie transformatorka i naprawie ścieżki nadal jest ten sam objaw

    Poniżej zdjęcia kolegi
    Spawarka SPARTUS TIG200 nie uruchamia się1.jpg Download (2.11 MB) Spawarka SPARTUS TIG200 nie uruchamia się2.jpg Download (1.8 MB) Spawarka SPARTUS TIG200 nie uruchamia się3.jpg Download (505.84 kB) Spawarka SPARTUS TIG200 nie uruchamia się4.jpg Download (527.63 kB)

    Bardzo proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny uszkodzenia i jak ją rozwiązać
  • #2
    antek1cza
    Level 31  
    ciuciuman wrote:
    kolega zauważył "wyparowaną" ścieżkę oraz okopcenie koło transformatorka E25 200:6 (kolega naprawił zniszczoną ścieżkę,
    Trzeba iść tą "wyparowaną" ścieżką i poszukać co to spowodowało ? Raczej na pewno padł jakiś półprzewodnik triak, tyrystor , tranzystor która aktualnie ma zwarcie lub złącze w nim też "wyparowało".
    ciuciuman wrote:
    Po wymianie transformatorka
    Dlaczego go wymienił ?
  • #3
    ciuciuman
    Level 11  
    Twierdzi, że miał upalony odczep, oraz był lekko okopcony ( na zdjęciu nr2 widać okopcone pola lutownicze )

    Ścieżka która wyparowała z jednej strony idzie pod 1 z odczepów powyższego transformatora, a druga strona idzie na kondensator
    Kolega sugerował się tematem
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11704060#11704060.
  • #4
    antek1cza
    Level 31  
    ciuciuman wrote:
    Twierdzi, że miał upalony odczep, oraz był lekko okopcony
    Co nie przeszkadza żeby sprawdzić elementy o których piszę wyżej. Po za tym warto pomierzyć oporności a także indukcyjność starego trafa i porównać z nowym.
    Najlepiej jednak jakby udało się zdobyć dokładne parametry tego oryginalnego trafa.
  • #5
    rafal8916
    Welding machines specialist
    Przede wszystkim do sprawdzenia rezystor dużej mocy w zasilaniu przetwornicy pomocniczej (zwykle 470 lub 510k) oraz tranzystor (pewnie IRFPE40 lub 2SK3878), do wymiany elektrolit filtrujący na wyjściu przetwornicy. To na początek
  • #6
    ciuciuman
    Level 11  
    Rezystor sprawdzony 510k -> 520k
    tranzystor K3878 sprawdzony -> brak zwarć
    który elektrolit miałbym wymienić ?

    Dodatkowo dodam, że przy uruchomieniu spawarki nie słychać załączającego się przekaźnika.
  • #7
    rafal8916
    Welding machines specialist
    Duży na brzegu płyty, 1000uF/50V lub na 35V, do sprawdzenia jeszcze elementy na płytce na grzebieniu w sterowaniu przetwornicy pomocniczej: rezystory i transoptor oraz tranzystor 8050. Przy tak poważnej awarii przetwornicy zwykle ulegają spaleniu, oraz diody na wyjściu przetwornicy czy nie mają zwarcia, zwykle uf4007 2 sztuki.

    W załączniku schemat tej przetwornicy. Niektóre wartości elementów mogą się różnić, ale zasad jest ta sama.

    Spawarka SPARTUS TIG200 nie uruchamia się
  • #8
    ciuciuman
    Level 11  
    2 Diody na wyjściu przetwornicy sprawne
    Tranzystor 8050 wymieniłem na S8050 C-E48
    Jedna z 4 diod na mierniku pokazuje 0,197 w obie strony (na schemacie to jest ta z lewej strony rezystora 100)
    Rezystor 2,2(czerwony czerwony złoty złoty) miernik pokazuje 9,5M (rezystor nie został wylutowany do pomiaru)
    Transoptor wydaje się być sprawny z naciskiem na wydaje (Na 1 i 2 wyprowadzeniu miernik pokazuje 1.093 w jedną stronę)
  • #9
    aceton
    Level 26  
    No to sobie sam już odpowiedziałeś co masz uszkodzone.
  • #10
    antek1cza
    Level 31  
    ciuciuman wrote:
    Jedna z 4 diod na mierniku pokazuje 0,197 w obie strony (na schemacie to jest ta z lewej strony rezystora 100)
    Na zakresie Ω czy pomiarów półprzewodników ? choć to nie ma znaczenia i tak jest za niska wartość.
    A tak na marginesie zna się kolega na pomiarach i sprawdzaniu półprzewodników (i nie tylko) miernikiem uniwersalnym mającym zakres do badania tych elementów ?
    Pytam bo z tego co piszesz wynika , że nie a to jest akurat dział nie dla początkujących !
    No ale jedziemy dalej :
    ciuciuman wrote:
    Rezystor 2,2(czerwony czerwony złoty złoty) miernik pokazuje 9,5M
    a powinno 2,2Ω i
    ciuciuman wrote:
    miernik pokazuje 9,5M (rezystor nie został wylutowany do pomiaru)
    i nie musi .
    ciuciuman wrote:
    Transoptor wydaje się być sprawny z naciskiem na wydaje
    Wylutuj go i podłącz do takiego układu :
    Spawarka SPARTUS TIG200 nie uruchamia się ale tu uwaga prąd jaki płynie przez diodę nadawczą różni się od modelu ale do testów powinno wystarczyć ok.10mA. Proponuję podłączyć w szereg z źródłem zasilania mA dać opornik ok.470Ω jak na schemacie i patrzeć jaka jest jego wartość . Jeżeli poniżej 10mA to delikatnie zmniejszyć jego wartość aby zbliżyła się do podanej wartości a jak jest za duży to go zwiększyć.
  • #11
    ciuciuman
    Level 11  
    Dobra w takim razie zamówię i wymienię diodę, rezystor.
    Czy transoptor też nadaje się do wymiany?

    I teraz pytanie, czy po tej wymianie spawarka wystartuje.
  • #12
    antek1cza
    Level 31  
    ciuciuman wrote:
    Czy transoptor też nadaje się do wymiany?
    Dlaczego kolega pyta ? przecież napisałem jak go sprawdzić . Po sprawdzeniu będzie wiadomo czy dobry czy nie .
    ciuciuman wrote:
    czy po tej wymianie spawarka wystartuje.
    Jeżeli dobrze zostały wykorzystanie porady napisane wyżej przez życzliwych kolegów i nic więcej nie zostało znalezione to na 80% powinno ruszyć.
    A tak na marginesie wymieniony tranzystor
    ciuciuman wrote:
    Tranzystor 8050 wymieniłem na S8050 C-E48
    był uszkodzony ?
    I na koniec
    antek1cza wrote:
    Trzeba iść tą "wyparowaną" ścieżką i poszukać co to spowodowało ?
    !
    Warto sprawdzić
  • #13
    rafal8916
    Welding machines specialist
    To nie dział dla początkujących, a dla serwisantów, więc to nie czas i miejsce na zadawanie pytań jak posługiwać się multimetrem i sprawdzać proste elementy... Daruj, że to mówię, ale jeżeli nie masz pojęcia o naprawie tego typu urządzeń, to nie przyjmuj ich do naprawy. Nie ładnie uczyć się na sprzęcie klientów, i liczyć na to, że ktoś na forum to za ciebie zdiagnozuje.
  • #14
    ciuciuman
    Level 11  
    Kolego rafal8916 troszeczkę pojęcia mam, skończyłem szkołę średnią o profilu elektronicznym. W szkole miałem podstawy elektrotechniki, przyrządy pomiarowe, ... To, że teraz tak się o to wszystko pytam świadczy o tym, że po szkole wybrałem inny kierunek to już zapomniałem mniej więcej jak to jest ... , a i chciałbym mieć potwierdzenie przez was specjalistów, że robię wszystko prawidłowo. Czytając forum udało mi się już parę spraw przypomnieć i coś tam naprawić (większość Twoich wypowiedzi). Więc jakiś delikatny progres z moją wiedzą jest.

    antek1cza, jutro dokonam sprawdzenia transoptora.
    Przypuszczam, że "wyparowana" ścieżka mogła ulec uszkodzeniu w skutek zwarcia na transformatorze impulsowym który został wylutowany i zmieniony przez mojego kolegę.
    A i jeszcze jedna sprawa, zapomniałem dopisać, że diodę pomierzyłem na zakresie pomiaru półprzewodników nie wylutowując jej. Więc czy wartość którą wskazywał miernik 0.197 może być wyświetlana przez to, że z diodą jest równolegle podpięty rezystor 100 Ω.
  • #15
    antek1cza
    Level 31  
    ciuciuman wrote:
    czy wartość którą wskazywał miernik 0.197 może być wyświetlana przez to, że z diodą jest równolegle podpięty rezystor 100 Ω
    Generalnie tak ale ile pokaże to zależy od miernika : dobry miernik pokaże ok.0,05 a tani ok.0,117 przy podłączonym oporniku 100Ω do diody.
    Więc żeby nie wróżyć to przy wątpliwościach trzeba wylutować i sprawdzić diodę w obydwu kierunkach.
  • #16
    ciuciuman
    Level 11  
    Dziękuję za pomoc, spawarka "ożyła". Wymiana transoptora pomogła tyle że nie jest w 100% sprawna tzn że czasami uruchomi się i spawa, a czasami przy uruchomieniu lub podczas spawania zaświeci się dioda od temperatury i nie spawa. Czy coś jeszcze należałoby sprawdzić, wymienić? Czy to może byś kondensator o którym wspominał rafal8916. Powinien zostać wymieniony?
  • #17
    antek1cza
    Level 31  
    ciuciuman wrote:
    podczas spawania zaświeci się dioda od temperatury i nie spawa
    Warto sprawdzić czy tranzystory mocy mają dobre chłodzenie.
    ciuciuman wrote:
    Czy to może byś kondensator o którym wspominał rafal8916.
    A jeszcze nie został sprawdzony ? (trzeba mieć mirnik pojemności z pomiarem ESR) jak nie ma to lepiej wymienić ?
    Niech kolega przejrzy posty jeszcze raz.
  • Helpful post
    #18
    rafal8916
    Welding machines specialist
    ciuciuman wrote:
    że czasami uruchomi się i spawa, a czasami przy uruchomieniu lub podczas spawania zaświeci się dioda od temperatury i nie spawa.


    Chwilami zdycha ta przetwornica pomocnicza. Wymień w niej elektrolity filtrujące na wyjściu, bo znowu może być pożar! Schemat masz wyżej.
  • #19
    ciuciuman
    Level 11  
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, spawarka działa. Elektrolity wymienione. Temat uważam za zamknięty.