Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat b5 drgania karoserii

Bartosz199225 24 Mar 2016 21:23 2040 8
    Bartosz199225
    Level 8  
    Witam, mam problem z moim pasatem. Motor 1.9tdi 110km 1998r. Przy przyśpieszaniu na wysokim biegu i niskich obrotach są straszne drgania. Sprawdzone zostało całe zawieszenie, koła, układ paliwowy, głowica była w regeneracji, ostatnio wymieniłem dwumase na zwykłe koło zamachowe bo myślałem, że to od dwumasy. Drgania są troche mniejsze ale niestety dalej są. Proszę o pomoc.
    zdzichra
    Level 32  
    Sprawdź poduszki pod silnikiem i skrzynią biegów
    Bartosz199225
    Level 8  
    niestety to też sprawdzone.
    lemmak
    Level 21  
    Oraz prawą podporę (łapę) skrzyni biegów. Sprawdź, czy nie pręży w stronę koła półośka (prawa).
    Bartosz199225
    Level 8  
    Podpora była sprawdzana wraz z poduszkami. Półosie również były sprawdzane, nawet wymieniane na inne. Czasami przy całkowitym wciśnięciu pedału gazu ślizga się na sprzęgle i drgań nie ma. Może to coś od sprzęgła ?..
    zdzichra
    Level 32  
    Bartosz199225 wrote:
    Czasami przy całkowitym wciśnięciu pedału gazu ślizga się na sprzęgle i drgań nie ma. Może to coś od sprzęgła ?..

Sprzęgło masz dowalone.Jak zaczyna się ślizgać to oznacza jedno-zgon i tylko wymiana.Nie wiem czy to w 100% rozwiążę problem ale i tak do wymiany jest.
    Bartosz199225
    Level 8  
    Pytanie tylko czy drgania mogą być od tego..
  • Helpful post
    zdzichra
    Level 32  
    Może według mnie bo sprzęgło może ciągnąć lub nie losowo co powoduje zmianę obciążenia silnika i jego większe drgania przenoszą się na karoserię.Ty wcale nie musisz być świadomy czy sprzęgło w danym momencie się ślizga czy nie.Sprzęgło i tak masz do wymiany bo będzie coraz gorzej i będzie się ślizgać przy coraz mniejszym wciskaniu gazu.
    Bartosz199225
    Level 8  
    Czyli będę musiał je wymienić. Dziękuje za pomoc.