Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Katalog Megger
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GA-Z97-D3H - Komputer sie przywiesza, myszka piszczy, a klawiatura przestaje odp

rbrus 26 Mar 2016 07:34 765 13
  • #1 26 Mar 2016 07:34
    rbrus
    Poziom 14  

    Witam,

    jak w temacie, od kilku dni (komputer ma 3 miesiące) już trzykrotnie system operacyjny się przywiesza w taki sposób że ruszając myszką ona jakby się teleportuje lub jakby pływała w gęstym żelu, nie jest to naturalne. Dodatkowy gdy klikam lewym klawiszem głośniki wydają dziwny dźwięk, nawet że dźwięki systemowe mam wyłączone. Dźwięk na wzór dźwięku 'płyty głównej' tego brzęczka do niej podpiętego. Również (ale chyba nie zawsze) klawiatura przestaje odpowiadać, nic nie można przełączyć.

    I teraz mnie zastanawia co może być powodem, czy problem softwarowy czy hardwarowy. Na pewno mam system w dobrej kondycji i najnowsze sterowniki i aktualizacje - chociaż wiadomo to nadal nie wyklucza systemu. Jedynie ten dźwięk al'a biper z płyty głównej oraz nie odpowiadająca klawiatura, daje mnie do myślenia. Nie chce naprowadzać na ewentualną przyczynę jednak mnie cały problem powoduje wrażenie jakby na portach USB spadło napięcie, czy prąd.

    1) Czy jest to możliwe?
    2) Czy można podpiąć za dużo sprzętu pod USB i np. coś uszkodzić?

    Lista podłączonych rzeczy:
    - USB Hub a w nim
    - - Dysk twardy 2.5"
    - - Drukarka
    - - Telefon (poboru ma sprawdzałem około 0.7A z gniazdka i to też ciekawe z USB ciągnie od 0 do 0.32 latając góra dół góra dól na ogół oscyluje przy 0.2??? jakieś dynamiczne ładowanie???)
    - Klawiatura mechaniczna
    - Myszka
    - Arduino
    - Czasem kamera
    - Słuchawki (usb)

    Jest tego trochę aczkolwiek wszystko dziele jak mogę na porty cztery porty USB3.0 dostępne z tyłu plus na przód wyprowadziłem także dwa porty USB 3.0 dodatkowo posiada płyta dwa USB2.0 dostępne z tyłu). Wszystkie używam gdzie do HUBa USB używał dwa razy USB3.0 żeby udostępnić większy prąd.

    Co mógłbym dodać dodać? Gdy podłączam czasem coś do usb 3.0 huba tylnego potrafi mnie rozłączyć tą drugą rzecz, jakby spadło napięcie lub jakiś reset portów i po chwili wszystko wraca?

    Druga rzecz, na święta kupiliśmy kolumny aktywne, które po podłączeniu do komputera wydają ten 'dziwny' metaliczny czy sieciowy dźwięk jakkolwiek go opisać. Jest nieprzyjemny. Jakby było jakieś przebicie. Chociaż ta płyta ma niby nowy wyjątkowy 'pozłacany' układ audio??

    Wiem że problem typu 'powróżymy z kart' ale za każdą pomoc będę wdzięczny.

    Pozdrawiam

    ---- Edit ----
    Gdy dotykam przewodem obudowę komputera jackiem, głośniki brzmią jakby miały eksplodować.

    0 13
  • Katalog Megger
  • #2 26 Mar 2016 19:53
    irondick
    Poziom 31  

    Konfiguracja? Podejrzewam zasilacz.

    0
  • #3 26 Mar 2016 19:58
    Robert B
    Poziom 43  

    rbrus napisał:
    USB Hub

    1. Aktywny czy pasywny?
    2. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294468.html
    3. 20-minutowy test Power Supply w OCCT i pokaż wszystkie wykresy.
    rbrus napisał:
    powróżymy z kart

    Niekoniecznie, jeśli podasz te informacje.

    rbrus napisał:
    Wszystkie używam gdzie do HUBa USB używał dwa razy USB3.0 żeby udostępnić większy prąd.

    Przeczytał nawet trzy razy i nie mogę znaleźć sensu w tym zdaniu :P

    0
  • Katalog Megger
  • #4 26 Mar 2016 20:09
    310artur
    Poziom 43  

    Problem z uziemieniem/zasilaczem.
    Pytanie pierwsze - gniazdko ma prawidłowo uziemiony bolec? Zasilacz podpięty właściwie (ma masę) a w samym zasilaczu uziemienie przypięte do jego obudowy? Bo tak uziemia się obudowa komputera.

    Portu USB można przeciążyć, za to uszkodzić już trudniej bo przynajmniej w teorii są zabezpieczenia. Każdy port USB 2.0 musi podać 500mA a port USB 3.0 900mA. To co masz na liście USB nie pobiera raczej więcej. Pozostaje pytanie jaka to płyta główna i jak ma rozwiązane zasilanie portów. Powinno owo zasilanie iść z linii 5V - jeśli idzie z linii 5VSB to zwyczajnie zasilacz będzie ograniczał (mają zwykle koło 2A na tej linii).
    Co do telefonu - co by to za urządzenie nie było ma baterie litową i dość skomplikowany układ ładowania baterii. Większość telefonów podpięta do portu USB zadeklaruje 500mA poboru prądu. Ile pobierają powiem szczerze nie wiem. Ale tak czy owak ciężko taki pobór zmierzyć wiarygodnie bo telefon nie pobiera prądu stale równo. Takie baterie ladowane są impulsowo.

    0
  • #5 26 Mar 2016 21:49
    Robert B
    Poziom 43  

    310artur napisał:
    Pozostaje pytanie jaka to płyta główna

    rbrus napisał:
    GA-Z97-D3H

    0
  • #6 26 Mar 2016 22:17
    rbrus
    Poziom 14  

    Witam,

    Sprawa się zagmatwała. Dwa dyski przestały działać stary dysk HDD 3.5 cala co najmniej ma 10 lat działał bez problemu przez ten okres, przejechał Europę wzdłuż i wszerz. Oraz drugi dysk zepsuł się zewnętrzny 2.5 cala, który kiedyś wyjąłem z laptopa, dokupiłem obudowę i używałem jako zewnętrzny USB.

    Obawiam się że wczoraj podczas opisanego w pierwszym poście 'pływającej w żelu myszki' i wydawania dziwnych dźwięków klikając myszą, prawdopodobnie padły oba dyski?

    Czy w komputerze mogło zrobić się zwarcie tak żeby spalić dysk na USB oraz dysk wewnętrzny na S-ata i tylko jeden z trzech dysków wewnętrznych?

    Jedyne co zmieniłem od kilku miesięcy to zakupiłem głośniki aktywne dosłownie dwa dni temu, które mają swoje zewnętrzne zasilanie, każdy z osobna. Które swoją drogą pod głoszone (gdy muzyka jest wyłączona) wydają dziwne dźwięki chyba mówi się na to 'dźwięki przebicia'.

    Wczoraj miałem także kamerkę sportową na USB podłączoną i może Arduino ale nie jestem pewien.

    Jeszcze co mi się przypomniało, mam dwa monitory główny po DVI i drugi po HDMI, gdy ta myszką 'pływała jak w żelu' gdy przejechałem nią na lewy (drugi po HDMI) monitor, robiła w dookoła siebie pierw biały kwadrat, po czym bodajże monitor się wyłączył. Gdzie na pierwszym było widać pulpit, chociaż chyba nic nie mogłem kliknąć na pewno klawiatura nie działała próbowałem ALT+TAB przełączać się między oknami ale nic się nie działo.

    Co tu mogło się wydarzyć?

    Zestaw PC:
    Zasilacz 650W Antec 80 plus Bronze
    Plyta GA-Z97-D3H
    Grafika GeForce 950 Palita
    Ram 8GB nie jakiś utra wymagający
    Processor i5-4690

    Robert B: Jutro spróbuję pożyczyć jakiś dysk i zrobić backup zanim odpalę OCCT, gdyż kompletnie nie wiem co się dzieje.

    310artur: Uziemienie właśnie nie wiem czy jest. Czy chociaż jest mostek z 'minusem'. Gniazdka ciężkie do rozebrania, muszę złapać właściciela mieszkania ale prawdopodobnie będzie za dwa tygodnie... Można jakoś sprawdzić czy jest uziemienie przy np. pomocy miernika, lub jakimś domowym sposobem? Co do podpięcia uziemiania zasilacza do obudowy - pierwsze słyszę, przyznaje się. Czy powinno być jakieś wyprowadzanie czy po prostu po przykręceniu zasilacza tak naprawdę uziemiamy go? Gdyż jakoby łączymy obudowę zasilacz z obudową komputera?

    Wiem jedynie że jak jack'iem od głośników dotykam po obudowie to tak dziwnie słychać takie uderzenia, nie wiem jak opisać ten dźwięk ale wierze że wiecie o czym mówię. To pewnie oznacza że obudowa jest nie uziemiona?

    Pozdrawiam

    0
  • #7 26 Mar 2016 23:19
    310artur
    Poziom 43  

    Też zależy jakie mają wzmocnienie te głośniki. Palcem dotkniesz też ładunku starczy żeby coś było słychać. Co do sprawdzenia masy - pojęcia nie mam. Raczej ciężko. Podpięta owa masa jest w środku zasilacza do jego obudowy. Obudowa komputera jest z zasilaczem połączona śrubami. Więc w zasadzie nic "z wierzchu" nie widać. Skoro jednak masz multimer to zrób pomiary zasilacza bo chyba nic innego nie łączy tych objawów. Nie żeby zasilacz miał być zły albo słaby - nic jednak wieczne nie jest. Innym potencjalnym sprawcą może być tu karta graficzna. Skoro ciągnie 2 monitory i coś tu zawiodło.
    O tym z jakiego źródła zasilane są porty USB na tej generacji płyt to już "decyduje płyta". Jak jest włączony to niemal na pewno z linii 5V.

    Za to połączyć z resztą objawów padnięcia dysków i to dwóch jednocześnie nie potrafię. Ale trudno uwierzyć w tak pechowy zbieg okoliczności.

    0
  • #8 26 Mar 2016 23:29
    Michalxd1232
    Poziom 12  

    Ja myślę że to płyta tak szaleje bo jeżeli robi zwarcia w każdej części komputera to ja stawiam.

    0
  • #11 27 Mar 2016 08:58
    rbrus
    Poziom 14  

    Witam,

    dziwna rzecz, dyski podłączałem kilkakrotnie i system ich nie wykrywał. Dziś wyjąłem z opakowania (USB box) dysk 2.5 cala po czym podpiąłem go wewnątrz obudowy pod S-ata. Nic to nie dało. Po czym, mówię sprawdzę czy bios chociaż wykrywa dysk i tak wykrywa dysk 2.5 cala. Ok, to restart. Cyk windows odpala się z informacją dysk do naprawy - ale i tak sukces wykrył go. Po czym naprawił i dysk działa. To samo z drugim dyskiem 3.5 cala podłączyłem nic. Wszedłem do biosu wykrył dysk 3.5 cala. Restart i windows widzi.

    Kompletnie tego zachowania nie rozumiem, nie wiem czy to idzie MBRem czy jakąś pamięcią eeprom na płycie głównej na której trzyma listę podłączonych urządzeń? Która się nie nadpisywała, aż do wejścia do biosu po mimo wielu restartów?

    Tak czy owak windows dysk naprawiał, więc coś tam się 'uszkodziło'. Nie wiem czy spadło napięcie/prąd. Zasilacz może nie z górnej półki ale też nie najtańszy i ma 3 miesiące. Chociaż go nie wykluczam.

    Jakieś inne pomysły?

    Pozdrawiam

    0
  • #12 27 Mar 2016 13:06
    Michalxd1232
    Poziom 12  

    sprawdź miernikiem napięcie lini +12V.

    0
  • #13 27 Mar 2016 19:04
    rbrus
    Poziom 14  

    12V - 11.97V
    5V - 5.03V

    Za dyskiem na końcówce.

    0
  • #14 27 Mar 2016 20:58
    310artur
    Poziom 43  

    Jesteś pewny poprawności podpięcia wszystkich zasilań? Zacznij od tego. Odepnij i wepnij wszystkie kostki idące od zasilacza zwłaszcza 24pin ATX i zasilanie karty graficznej oraz 8pin ATX (zasilanie procesora).
    Nie czepiałbym się zasilacza Antec to nie jest złom przecież a 650W to nawet sprawny noname powinien tu dać radę.
    Jak to będzie pewne przeprowadź testy w OCCT. Zacznij od GPU (tak 15-20 minut to już starczy) jak przejdzie to po nim test power supply. Kontroluj temperatury GPU i CPU. OCCT często nie pokazuje poprawnie temperatur sam z siebie. Możesz dla pewności uruchomić obok program HWiNFO i w nim obserwować temperatury.

    0